Τρελός χορός γίνεται πλέον με το παρεμπόριο αδειών για μονάδες φωτοβολταϊκών, μετά το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τίνα Μπιρμπίλη, αφού αφενός δίνονται διευκολύνσεις για μεταβιβάσεις, αφετέρου παγώνουν όλες οι αιτήσεις, ακόμη και για τον οικονομικό τομέα. Οι φορείς που εκπροσωπούν τις εταιρείες του κλάδου έχουν σηκώσει επανάσταση. Η πράσινη υπουργός, από την άλλη, μόλις τώρα διαπιστώνει τη διαφορά του κυβερνάν από το πολιτεύεσθαι… ελαφρά τη καρδία.
Γ.Α. Παπανδρέου, πρωθυπουργός: Το ύψιστο καθήκον μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές συμπυκνώνεται στις επιλογές που ήδη κάνουμε για να αλλάξει εκ βάθρων το παραγωγικό και διοικητικό μοντέλο της χώρας. Βάζοντας δυναμικά στο προσκήνιο της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας.
Αντώνης Σαμαράς, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Όχι, δεν χρεοκόπησε, ούτε κινδυνεύει από χρεοκοπία η Ελλάδα… Χρεοκόπησε όμως, οριστικά και αμετάκλητα, ένα σύστημα που αναδιένειμε δανεικά, όχι πλεόνασμα. Αναδιένειμε πλούτο από τις μελλοντικές γενιές στη σημερινή, δεν αναδιένειμε εισόδημα από τους ισχυρότερους στους ασθενέστερους.
Αποβιομηχάνισε τη χώρα, απαξίωσε την πρωτογενή παραγωγή, φτώχυνε την παιδεία… Υποκατέστησε την ευημερία με την κατανάλωση, τα αξιακά πρύτυπα με τους συρμούς του lifestyle.
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος: Το καίριο ερώτημα είναι αν την ύστατη τούτη στιγμή η κρίση θα λειτουργήσει αφυπνιστικά ή παραλυτικά. Αν θα διεγείρει, δηλαδή, την αναγνώριση της ανάγκης να επαναπροσδιορίσυμε την αυτοσυνειδησία μας και να αγωνιστούμε για την απόκτηση αληθινών πνευματικών αντισωμάτων και ηθικών αντιστάσεων.
Μίκης Θεοδωράκης: Είμαι βαθύτατα απαισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μας. Κι αυτό γιατί πιστεύω ότι τα αίτια της σημερινής κρίσης είναι τόσο βαθιά και καθοριστικά, που θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για να ξεπεραστούν. Εάν πραγματικά θέλουμε να τα ξεπεράσουμε και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Τα αίτια αυτά συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: Ηθος, Μόρφωση, Πολιτισμός.
Γ. Α. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος: Αν δεν υπάρξουν μια νέα αρχή και ένας νέος τρόπος προσέγγισης, είμαστε καταδικασμένοι να εγκλωβιστούμε σ’ έναν φαύλο κύκλο υπανάπτυξης και φτώχειας.
Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος ΣΥΝ: Είναι φανερό ότι το υπάρχον σύστημα διακυβέρνησης δεν αντιστοιχεί στις σύνθετες ανάγκες της κοινωνίας, της χώρας, της πρωτοφανούς κρίσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα και ιστορική συγκυρία, που οδηγούν νομοτελειακά σε νέο πολιτικό σύστημα και πλαίσιο. Οσο γρηγορότερα προκύψει, τόσο το καλύτερο, γιατί η απώλεια ιστορικού χρόνου έχει διαρκές κόστος.
Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Κομισιόν: Το νέο παραγωγικό πρότυπο είναι ανάγκη να περιέχει σαφείς επιλογές, έστω και αν έχουν πολιτικό κόστος. Χρειάζεται να εξειδικεύει το περιεχόμενο της πράσινης ανάπτυξης που ο Ελληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν θέσει ως στρατηγικό στόχο, καθορίζοντας τις προτεραιότητες, τους κλάδους και τα εργαλεία που θα τον υπηρετήσουν.
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE: Η αναγκαία (αλλά όχι και ικανή) προϋπόθεση για μια οικονομικά παραγωγική, κοινωνικά δίκαιη, πολιτικά δημοκρατική και πολιτισμικά χειραφετημένη ελληνική κοινωνία είναι η πάταξη της κομματικοκρατίας, το πέρασμα από μια κομματικοκρατική σε μια κομματική αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών: Τα προβλήματά μας δεν απεργούν, ούτε οι δανειστές μας σκιάζονται από τις συντεχνιακές κινητοποιήσεις. Το αντίθετο. Οι αγορές βλέπουν στην κοινωνική αναταραχή έναν πρόσθετο λόγο να κρατήσουν ψηλά τα επιτόκια. Και είναι αγορές άτεγκτες, και ανεξέλεγκτες. Αλλά από αυτές αντλεί κάθε μήνα το κράτος τα χρήματα που δεν έχει για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Και από αυτές δεν πρέπει να περιμένουμε καμία εύνοια, καμία ανοχή.
Σε ένα ποίημά του ο Μπρεχτ γράφει: «Ως και ο κατακλυσμός δεν κράτησε για πάντα / Κάποτε στέρεψαν τα μαύρα νερά./ Βέβαια, πόσο λίγοι ήταν αυτοί/ Που άντεξαν περισσότερο».
Χρήστος Ροζάκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αυτή λοιπόν η κρίση είναι, ίσως, η ευκαιρία για μια νέα εμβάθυνση, τουλάχιστον για τα κράτη – μέλη που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Και η Ελλάδα, αν και ο αδύναμος κρίκος σε αυτή την ιστορική καμπή, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενδυνάμωση μιας ροπής που δείχνει να ενισχύεται καθημερινά.
Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου ομίλου Eurobank EFG, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς: Μέσα στη μιζέρια και τη θλίψη ή και την οργή των πολιτών για τον διεθνή διασυρμό μας και τα επώδυνα μέτρα που καλούνται να επωμιστούν, ωριμάζει μια νέα δυναμική για την κοινωνία και την οικονομία μας. Μια νέα εθνική συναίνεση μπορεί να προκύψει σε μια νέα ισορροπία κοινωνίας, οικονομίας και κράτους.
Παναγιώτης Ρουμελιώτης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ: Η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα. Μόνο στα πλαίσια αυτά μπορούμε να διαδραματίσουμε αποτελεσματικό ρόλο στο ευρύτερο παγκόσμιο σύστημα και να διασφαλίσουμε αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Η απομόνωση και η εσωστρέφεια δεν αποτελούν εναλλακτικές λύσεις.
Alain Strub, αντιπρόεδρος και διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας: Με το πέρας της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα στο σύνολό της και κάθε πολίτης ξεχωριστά θα βγουν πιο ώριμοι, πιο υπεύθυνοι και τελικά κερδισμένοι απέναντι στην ιστορία και τη διεθνής κοινότητα.
Μιχ. Σάλλας, πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς: Η ομοψυχία του λαού, βέβαια, δεν επιτυγχάνεται με ευχές, ούτε με καλλωπισμό των δύσκολων μέτρων. Προϋπόθεση πριν απ’ όλα να πεισθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι πολίτες, για την αναγκαιότητα των μέτρων. Και παράλληλα, να πεισθούν ότι τα μέτρα είναι δίκαια. Ότι θα ξεριζωθούν οι αιτίες και οι πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.
Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος: Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν με συνέπεια και ταχύτητα σε όλο το εύρος τους, χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις, ώστε να θέσουμε και να επιδιώξουμε έναν σαφή στόχο: Μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε επιτύχει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους από τους (αμφιλεγόμενους πλην υπαρκτούς) διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Κλεοπάτρα Κιττι: Η ανόρθωση της Ελλάδας ίσως βάλει τέλος σε μια σειρά από οικονομικές αποτυχίες χωρών της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρειάζεται να υπενθυμίσουν στους εαυτούς τους την ιδρυτική αρχή της ευρωπαϊκής συνοχής σε καιρούς δυσκολίας, όπως και σε καιρούς ευημερίας. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο διαμορφωτή της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής ατζέντας.
Η Κλεοπάτρα Κίττι είναι περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της APCO Worldwide, μιας διεθνούς φίρμας επικοινωνίας με βάση την Ουάσινγκτον. Συμβουλεύει κυβερνήσεις και διεθνείς επιχειρήσεις σε θέματα διαχείρισης αξιοπιστίας.
Γιώργος Βέλτσος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Στην Ελλάδα η ανταλλαγή λειτουργεί ως απορρόφηση από το κάτοπτρο, δηλαδή από τα μίντια, τα κυκλώματα, τα δίκτυα, ανθρώπινα και ηλεκτρονικά. Υπ’ αυτήν την έννοια, η «συμβολική τάξη» και – συνεπώς – ο κοινωνικός ιστός δεν είναι παρά μια ομαδική φαντασίωση ενός αναίμακτου επικοινωνείν, μια συνεχής ανομία, πρωτίστως η πολιτιστική και κατόπιν η οικονομική κρίση περί ης ο λόγος.
Γιάννης Χουβαρδάς, διευθυντής Εθνικού Θεάτρου: Σε όλες τις δύσκολες ανάπδες, σκοτεινές, μίζερες εποχές, το μόνο ανέσπερο φως ήταν η τρέλα και η έμπνευση του καλλιτέχνη. Η αληθινή εξ ύψους παρηγοριά.
Δημήτρης Μπούτρης: Οι ξένοι κερδοσκόποι «ποντάρουν» στις ξένες αγορές συναλλάγματος, για να επωφεληθούν από την κρίση. Αλλά, αυτό δεν είναι κάτι νέο ή απρόσμενο. Συχνά ορμούν σε αποσταθεροποιημένες αγορές, για να αντλήσουν κέρδος. Ηταν πάντα ευθύνη των κυβερνήσεων να μην τους επιτρέψουν τέτοιες ευκαιρίες, με το να διαχειρίζονται σωστά την οικονομία τους και να παρουσιάζουν την πρόοδό της με ακρίβεια.
Ο Δημήτρης Μπούτρης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Harvard και του Οικονομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της California, Berkeley και εμπειρογνώμονας εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχου. Εχει διατελέσει χρηματοοικονομικός σύμβουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων και νομικών θεμάτων σε διάφορες ιδιωτικές φίρμες και δημόσιους φορείς, όπως γενικός διευθυντής και συνεργάτης, γενικός σύμβουλος στον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Μίκι Κάντορ, στο Εκτελεστικό Γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και γραμματέας Νομικών Θεμάτων και γενικός σύμβουλος του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκρέι Ντέιβις.
Κυριάκος Τσακόπουλος: Η διαφάνεια είναι απόλυτα απαραίτητο προαπαιτούμενο, έτσι ώστε οι αγορές και οι κυβερνήσεις να λειτουργούν αποτελεσματικά. Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές αξιολογούν τα νυν αλλά και τα μελλοντικά ελληνικά ομόλογα στη βάση των πραγματικών αριθμών, και με δεδομένο ότι τα πραγματικά νούμερα δεν παρουσιάζουν καλή εικόνα, η αναχρηματοδότηση είναι υπερβολικά ακριβή.
Ο Κυριάκος Τσακόπουλος είναι γιος του επιχειρηματία και πολιτικά δραστήριου Αγγελου Τσακόπουλου και πρόεδρος της ΑΚΤ Development Corporation, μιας εταιρείας αξιοποίησης γης, με έδρα το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων, των ράντσων, στη δημιουργία αγροκτημάτων, υδρευτικών και οικοδομικών έργων. Ο κ. Τσακόπουλος είναι μέλος του Συμβουλίου του Coloumbia University, καθώς και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Επίσης είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του American Hellenic Institute. Τέλος, υπηρέτησε ως μέλος του Forum of Young Global Leaders of the World Economic Forum/Davos.
Περισσότερα από 600 δισ. δολ. Είναι έτοιμα να τοποθετηθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε μετοχές, καθώς ιδιώτες, θεσμικοί επενδυτές και εταιρείες κρίνουν ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν από τον κορβανά τους την πλεονάζουσα ρευστότητα που έχουν συσσωρεύσει το τελευταίο έτος και να προβούν σε νέες επενδύσεις.
Πριν από δώδεκα μήνες, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι οίκοι πιστοληυπτικής αξιολόγησης προχωρούσαν σε υποβαθμίσεις, η διεθνής οικονομική κρίση οδηγούσε σε περιορισμένες πιστώσεις, ανεργία, πτωχεύσεις και ύφεση, τα περισσότερα νομίσματα των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης περιήλθαν σε πραγματική περιδίνηση και αρκετά κράτη οδηγήθηκαν στην πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουγγαρία, Λετονία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία και Αρμενία).
Σε έξαρση βρίσκονται τα κρούσματα εκμετάλλευσης των καταναλωτών από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς χιλιάδες καταγγελίες γίνονται κάθε χρόνο από τα θύματα κακών επιχειρηματικών πρακτικών, καταδεικνύοντας ότι η παραβατικότητα συνεχίζει να δεσπόζει στην ελληνική αγορά. Κλάδοι αιχμής όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι τράπεζες, το λιανικό εμπόριο, οι αερομεταφορές, οι επικοινωνίες, ο τουρισμός, η υγεία βρίσκονται στην κορυφή των παραπόνων για παραπλάνηση των καταναλωτών και χρόνο με τον χρόνο απλώς αλλάζουν μεταξύ τους τη «σκυτάλη» της πρωτιάς.
Η παράλογη και αναίτια φορολογική επίθεση του ελληνικού κράτους στη χρηματιστηριακή αγορά εντάσσεται στην απλή λογική ότι το κράτος οφείλει να βελτιώσει τα δημοσιονομικά του μεγέθη σε βάρος της ιδιωτικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να σώσει την αγορά των ομολόγων σε βάρος της αγοράς των μετοχών.
Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν στις προβλέψεις τους για την πορεία της διεθνούς τουριστικής αγοράς εφέτος οι «γκουρού» του χώρου, χαρακτηρίζοντας το 2010 χρονιά αβεβαιότητας για τον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου