Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

OIKONOMIA

«Πέρασαν τον κάβο και τα σκαριά άντεξαν». Αυτή μπορεί να είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική έκφραση για την κατάσταση την οποία παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών το 2009.

Ζεστό χρήμα ετοιμάζεται να «ρίξει» στην ύπαιθρο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να ξαναμπούν στα χωράφια τους, αλλά και για να αναθερμανθούν οι τοπικές αγορές.

Οριστικά εκτός προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-13. «Αλ. Μπαλτατζής» τίθεται το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι οι 61.500 ήδη ενταγμένοι στο μέτρο (από προηγούμενες προγραμματικές περιόδους) θα εισπράξουν κανονικά τις συντάξεις τους.

Οδυνηρές για την απασχόληση είναι οι συνέπειες της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, με την ανεργία να προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Στη σημερινή σκληρή αρένα της αγοράς εργασίας, η έννοια «προσωρινός» δεν αφορά πια μόνον τους γραμματείς ή τους τύπους εκείνους που ειδικεύονται στην τεχνολογία της πληροφόρησης και προσλαμβάνονται για συγκεκριμένες αποστολές. Νοικιάζουν και …διευθυντές τώρα οι επιχειρήσεις!

Τη στιγμή που οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκουν συνεχώς αφορμές για να συνεχίζουν το ράλι τους, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την απασχόληση στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι απογοητευτικά. Το βασικό μήνυμα που στέλνουν οι αναλυτές της Κομισιόν αλλά και οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου είναι ότι η παρατηρούμενη ελαφρά ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν είναι ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, το «τέρας» της ανεργίας ήρθε για να μείνει και το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2010 θα συνεχίσει να ταλανίζει τις κυβερνήσεις.

Η φορολογία μέσα τους...
Βάζουν με το έτσι θέλω τον κοσμάκη να πληρώσει τα ελλείμματα και τα χρέη που δημιούργησαν οι ίδιοι και η συνομοταξία τους, με μίζες, κλοπές και λωποδυσίες, και αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε υποχώρηση...
Δεν διαθέτει καν τη στοιχειώδη ευαισθησία το γκουβέρνο μας να βάζει φόρους με... αντικειμενικά κριτήρια.
Αντί για ισοπεδωτικές αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους, αν είχαν κοινωνική ευαισθησία και ένα δράμι φαντασία, θα έβρισκαν αντίστοιχους ή και αποδοτικότερους φόρους, που θα πληρούσαν μάλιστα και άλλα (π.χ. περιβαλλοντικά) κριτήρια.
Τι πιο δίκαιο, π.χ., από μια χοντρή έκτακτη εισφορά στους κατόχους πισίνων;
Έτσι, και έσοδα θα έβρισκαν και θα χτυπούσαν τη φοροδιαφυγή και θα έστελναν (επιτέλους) και ένα οικολογικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία!
Δυστυχώς όμως, σύντροφοι, οι οικονομισάριοι της ψωρογιώργαινας -εκτός από αρχάριοι- είναι και αδιάβαστοι! Αν τους ρωτήσεις για τον φόρο πίλου, τον φόρο χειροκτίων, τον φόρο ημερολογίων, τον φόρο πομάδας, τον φόρο αρωμάτων και τον φόρο ταπετσαρίας, θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό! Σαν χάνοι!
Μαύρα μεσάνυχτα έχουν οι φορομπήχτες μας και για τον φόρο παραθύρων, τον οποίο θα μπορούσαν και σήμερα να εφαρμόσουν (είναι πιο δίκαιος από τους φόρους που μας έφεραν στο κεφάλι), με ένα ελάχιστο αφορολόγητο, ας πούμε, τεσσάρων παραθύρων και μιας μπαλκονόπορτας!
Για να ξέρετε, ο φόρος παραθύρων επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1697 στη Μ. Βρετανία, προκειμένου η κυβέρνηση να αναπληρώσει τα απολεσθέντα έσοδα που επέφερε η καθιέρωση κερμάτων με τρύπα στη μέση...
Αρχικά κάθε σπίτι χρεωνόταν με 2 σελίνια. Οι ιδιοκτησίες με 10-12 παράθυρα πλήρωναν 4 σελίνια και εκείνες με περισσότερα από 20 παράθυρα χρεώνονταν με 8 σελίνια.
Τα τέλη σύντομα κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η πρακτική του κτισίματος των παράθυρων, σε μια προσπάθεια μείωσης των φορολογικών βαρών. Σημειωτέον ότι από τη φορολόγηση εξαιρούνταν μόνον όσα παράθυρα είχαν μόνιμα καλυφθεί με υλικό όμοιο με εκείνο του παράπλευρου τοίχου, όπως λέει στα Ανάλεκτα του ο κύριος Σκοτ.
Επιθεωρητές (κάτι σαν το σημερινό ΣΔΟΕ) περιδιάβαιναν τακτικά τις πόλεις για να μετρήσουν τα εκτεθειμένα παράθυρα και να ελέγξουν αν είχαν καταβληθεί κανονικά οι αναλογούντες φόροι.
Ο περιβόητος φόρος παραθύρων κράτησε 154 ολόκληρα χρόνια και καταργήθηκε το 1851!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Οι νέες ενεργειακές προτεραιότητες αλλάζουν ριζικά και τη μορφή της τουριστικής βιομηχανίας.
Ο τρόπος με τον οποίο εκλύεται και χρησιμοποιείται η ενέργεια αλλάζει. Το νέο τουριστικό προϊόν είναι η πιο ανταγωνιστικό, πιο οικολογικό κι εκμεταλλεύεται την ομορφιά της χώρας με μια ενεργειακά χρήσιμη προσέγγιση...

Η Apple
Είναι η εταιρεία που προκαλεί τον μεγαλύτερο θαυμασμό στις ΗΠΑ. Στο απόγειο της κρίσης τα έσοδα της ανήλθαν στα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πωλήσεις της στο εξωτερικό ενισχύθηκαν, ενώ η μετοχή της κατέγραψε ρεκόρ, καθώς η τιμή της άγγιξε τα 218,9 δολάρια.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ! ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στον θεσμό της επικουρικής ασφάλισης δρομολογεί η κυβέρνηση, υποκινούμενη από την έλλειψη πόρων προς τα συγκεκριμένα Ταμεία, αλλά και από τα συνεχώς αυξανόμενα υπέρογκα ελλείμματα τους. Τα επικουρικά ταμεία που δημιουργήθηκαν ως συμπληρωματικά της κύριας ασφάλισης, με στόχο τη Βελτίωση των συντάξεων, από νομικής πλευράς βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη» ως προς το εάν εντάσσονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κυρίως ως προς το εάν το κράτος εγγυάται τη λειτουργία τους, αλλά και την καταβολή των παροχών. Στο υπό σύνταξη σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, η επικουρική ασφάλιση δεν φαίνεται να διαδραματίζει συγκεκριμένο ρόλο στη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος. Παρά τις δομικές αλλαγές που δρομολογούνται, η επικουρική αφήνεται στον καιρό, με τα ελλείμματα να μεγεθύνονται και να οδηγούν τα Ταμεία στην κατάργηση. Ή τουλάχιστον στη μετάλλαξη τους σε συμπληρωματικά ιδιωτικά σχήματα. Τα πρώτα βήματα θα γίνουν ίσως και νωρίτερα από το 2013, αφού στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ότι όλα τα Ταμεία θα πρέπει να συντάξουν αναλογιστικές μελέτες. Εάν οι προβολές είναι απογοητευτικές, οι επικουρικές συντάξεις θα περιοριστούν στο 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Σε πέλαγο ζημιών πλέει η ελληνική ακτοπλοΐα. Κρίσιμο το 2010 για το μέλλον των εταιρειών, που πιέζονται ασφυκτικά από το υπέρογκο κόστος των καυσίμων, τις αυξανόμενες δανειακές υποχρεώσεις και την έλλειψη ρευστότητας. Δραματική πτώση εσόδων στις γραμμές της Κρήτης και της Ανδριατικής. Αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας οι μικροί του κλάδου, μονόδρομος η συνένωση δυνάμεων.

ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ -αποτελούμενος από τουλάχιστον 450 τόνους χρυσού, αλλά και άλλα μέταλλα- κρυμμένος στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας και αναξιοποίητος μέχρι σήμερα, περιμένει τη σκαπάνη των σύγχρονων χρυσοθήρων. Πρόκειται για βεβαιωμένα κοιτάσματα αξίας δεκάδων δισ. ευρώ, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες του ΙΓΜΕ, οι οποίες, σημειωτέον, δεν αφορούν το σύνολο του Βορειοελλαδικού χώρου, αλλά κάποια τμήματα του. Για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων υπάρχουν έτοιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να δώσουν οικονομική ανάσα στη χώρα μας όχι μόνον εξαιτίας της άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και λόγω των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διαδικασία εγκατάσταση και λειτουργίας των σχετικών μονάδων. Μόνον για τα διαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού, συνολικής αξίας πάνω από 16 δισ. ευρώ, οι άμεσες επενδύσεις από τους τρείς ομίλους-χρυσοθήρες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την εξορυκτική δραστηριότητα φτάνουν το 1,25 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 2.000 πρωτογενείς θέσεις εργασίας πέραν των χιλιάδων άλλων που θα δημιουργηθούν δευτερογενώς.

«Πλούσια τα ελέη» για τα βιολογικά προϊόντα, η αγορά των οποίων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπερβαίνουν τα 300 τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα από 30 που ήταν πριν από 12 χρόνια. Αντεπίθεση των σούπερ μάρκετ, που έχουν μερίδιο πάνω από 50% στις συνολικές πωλήσεις. Χωρίς μέτρο οι εισαγωγές, που υπονομεύουν την εγχώρια παραγωγή.

Τις νύχτες η κίνηση των τουριστικών πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα των Ευζώνων και της Δοϊράνης, αλλά και προς το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είναι πυκνή.

Βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αποτελεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Τα πολύ δύσκολα άρχισαν να απομακρύνονται και από τούδε και στο εξής η χώρα καλείται να ανταποκριθεί στη δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις στη διαρκώς μεταβαλλόμενη διεθνή οικονομική πραγματικότητα.


Μέχρι τουλάχιστον και το 2011, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να καταθέτουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για φθηνό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής διαβάθμισης, με τους ίδιους όρους που δανείζονται και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΗ προς τους καταναλωτές και σημαντικές υπερβάσεις από τα παραδεκτά πλαίσια εντοπίζει έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία, σημειωτέον, στηρίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που παρέδωσε η ίδια η εταιρεία στη ΡΑΕ. Η έκθεση εξετάζει την ποιότητα εξυπηρέτησης της ΔΕΗ, την ποιότητα της τάσης του δικτύου και τη συνέχεια της τροφοδότησης των καταναλωτών με ρεύμα, κατά την πενταετία 2004-2008.

Κώδικας «σωστής συμπεριφοράς» για τις εταιρείες ηλεκτρισμού τίθεται σύντομα σε εφαρμογή, σε μια προσπάθεια των Αρχών αφενός μεν να προσαρμόσουν το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο στο κοινοτικό κεκτημένο, αφετέρου δε να περιορίσουν κατά το δυνατόν τη θύελλα παραπόνων των κατανωλτών για τα… κατορθώματα της ΔΕΗ.

Τα μεγάλα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας της χώρας μας, που σε σημαντικό βαθμό οφείλονται στην αποδιάρθωση του παραγωγικού ιστού και στην πλήρη ανισορροπία ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, η σχέση των οποίων διαμορφώνεται σε 3 προς 1, αναδεικνύονται πλήρως από τα τελικά στοιχεία της Eurostat για το εξωτερικό εμπόριο των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αφού τώρα όλοι συνειδητοποίησαν ότι μια χώρα του ευρώ δεν είναι μοναχική καλαμιά στον κάμπο των αγορών και δεν κηρύσσει στάση πληρωμών, είναι πλέον καιρός να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία. Να δουλέψουν οι υπουργοί (εκτός του οικονομικού επιτελείου), να αποδώσουν έργο, να ξεκινήσει να παράγει η μηχανή. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η δανειοδότησή της. Το πρόβλημά της είναι ότι δεν εμπιστεύεται ακόμη τις πραγματικές παραγωγικές της δυνάμεις…

Πυρετωδώς ετοιμάζονται στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στην παραλία του St. Peter-Ording, για τη θερινή σεζόν, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο εσωτερικός τουρισμός θα αυξηθεί φέτος λόγω οικονομικής κρίσης και αδυναμίας των Γερμανών να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα οι προκρατήσεις από τη Γερμανία παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή μειωμένες. Μάλιστα, προκειμένου να θέλξουν τους ίδιους τους Γερμανούς να κάνουν τα μπάνια τους, η χρήση πολυθρόνων θα είναι δωρεάν… τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Και μετά σου λένε ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι εξαγωγές προς την Ελλάδα…

Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση ο διοικητής του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ζητώντας να δεσμευτεί ότι το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τις συντάξεις και συνεπώς θα καλύψει τα ελλείμματα του Ταμείου. Σε συνέντευξη του ο κ. Παπαθανασίου ανοίγει τα χαρτιά του για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών, την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών στις περιοχές κάτω από 2.000 κατοίκους, αλλά και το σχέδιο περικοπής των συντάξεων για τους παλαιούς ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.

Τα μεγαλύτερα και πιο κρίσιμα στοιχήματα για τη μελλοντική πορεία της καλείται να «διαχειριστεί» η χρηματιστηριακή αγορά, μετά τις θετικές εξελίξεις που σηματοδοτούνται από τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου