Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το περιοδικό Forbes για τις ελληνικές τράπεζες και τη Eurobank: “Siga siga”!!

xreokopia40_533_355 Με τον Οδυσσέα που ταξιδεύει στην Ιθάκη παρομοιάζει το Forbes τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η περιβόητη φράση “siga-siga” και ο ηράκλειος άθλος των συγχωνεύσεων του 2013. Πόσοι θα είναι τελικά οι μνηστήρες” της Eurobank.
«Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει ακόμη πολλά φουρτουνιασμένα νερά να ταξιδέψει για να βρει τη δική του Ιθάκη» σχολιάζει το Forbes σε εκτενές άρθρο του για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας και συμπληρώνει:
«Υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις για πώληση ανεπιθύμητων στοιχείων ενεργητικού, για μείωση του λειτουργικού κόστους και ολοκλήρωση επειγουσών συνεργειών. Πολλές τράπεζες έχουν πλέον τρία υποκαταστήματα στον ίδιο δρόμο».
Το δημοσίευμα παρομοιάζει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με τον Οδυσσέα που «επιστρέφει σε πιο ήρεμες θάλασσες αφού πάλεψε με φουρτούνες και αντιμετώπισε παροιμιώδη τέρατα».
«Ο χάρτης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι αγνώριστοςσυγκριτικά με ότι ίσχυε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πολύ πριν ξεκινήσει η 5ετής ύφεση, υπήρχαν συζητήσεις για την ανάγκη τραπεζικής ολοκλήρωσης. Ακόμη και το 2011 και το 2012 όμως, οι τραπεζικοί χλεύαζαν με τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για συγχωνεύσεις και εξαγορές των ελληνικών τραπεζών…Την άνοιξη του 2013 μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ο κλάδος πέτυχε έναν Ηράκλειο άθλο συγχωνεύοντας 10 παίκτες του χώρου σε 4 συστημικές τράπεζες. Επιπλέον υπό την πίεση της Τρόικας, και υπό την καθοδήγηση του ΤΧΣ αυτές οι συστημικές τράπεζες άντλησαν σχεδόν 30 δις. ευρώ».
Το Forbes εστιάζει κυρίως στην περίπτωση της Eurobank. «Σε μία χώρα όπου προ της κρίσης τίποτα δεν γινόταν γρήγορα (η περιβόητη φράση siga-siga) και η γραφειοκρατία έπνιγε πολλές καλές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση μέσω του ΤΧΣ κινείται τώρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ανανεώνει τις προσπάθειες για να πουλήσει την Eurobank στον ιδιωτικό κλάδο, ενώ έχει ήδη συζητήσει με 50 funds στην Ευρώπη που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για την επανα-ιδιωτικοποίησή της. Εάν αυτό συνδυαστεί με το επικείμενο roadshow στη Βόρειο Αμερική, τότε η τράπεζα θα μπορούσε να βρεθεί με τόσα ενδιαφερόμενα funds όσοι ήταν και οι μνηστήρες της Πηνελόπης». σχολιάζει το Forbes.
«Η κυβέρνηση όμως δομεί την επανα-ιδιωτικοποίηση της Eurobank μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Εάν είναι επιτυχής, αυτό θα σημαίνει ότι η τράπεζα θα αντλήσει τα αναγκαία και κεφάλαια και το κρατικό ποσοστό θα μειωθεί. Η Eurobank κατά συνέπεια θα έχει καλύτερη κεφαλαιοποίηση, αλλά η κυβέρνηση δεν θα πετύχει κέρδη από την πώληση. Θα διατηρήσει ένα ποσοστό, αλλά είναι υποχρεωμένη να πουλήσει περίπου το 30% μέχρι το Μάρτιο του 2014. Σε μία συρρικνούμενη αγορά όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα, αναρωτιέται κανείς πόσοι από αυτούς τους μνηστήρες θα βλέπουν τόσο μακροπρόθεσμα ώστε να καταθέσουν τελικά πρόταση» καταλήγει το Forbes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου