Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Bloomberg : 30% των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα στο "κόκκινο"!

Η Ελλάδα επανέρχεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών σημειώνει η Carol Matlack σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι στο BLOOMBERG/BUSINESS WEEK Greece Moves Back to Center Stage in Europe‘s Debt Drama»).
Ωστόσο τονίζει ότι κατά την τετράωρη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Τρόικα, την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε κάποια
πολύ ενθαρρυντικά νέα: Η Ελλάδα αναμένεται να έχει φέτος μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,8% και όχι 4,2%, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί να καλύψει του χρόνου χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,4 δις ευρώ, ενώ αντίστοιχα ελλείμματα θα υπάρξουν και τη διετία 2015-2016. Ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη προειδοποιήσει για την ανάγκη περεταίρω βοήθειας.
Η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι η Γερμανία, η οποία κατέβαλε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής βοήθειας έως τώρα, ύψους 240 δις ευρώ,θα συνεχίσει ενδεχομένως να επιμένει στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Παρά την ενδεχόμενη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών ή των Πρασίνων στην κυβέρνησή της, η προσέγγισή της έναντι της Ελλάδας δεν φαίνεται να αλλάζει, σύμφωνα με τον οικονομολόγοAlex White της JPMorgan Chase.
Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται, οι δρόμοι της Αθήνας γίνονται ολοένα πιο άγριοι. Η αστυνομία κλήθηκε να διαλύσει τις απεργίες του προσωπικού των σχολείων, ενώ η στήριξη προς το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής αυξάνεται.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ενυπόθηκων κατοικιών, που είχε διαφυλάξει τα σπίτια των Ελλήνων. Στο «κόκκινο» βρίσκεται περίπου το 29% των στεγαστικών δανείων.
Στην Ισπανία η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είχε οδηγήσει στην αύξηση των αυτοκτονιών και σε μαζικές διαδηλώσεις. Εάν η Ελλάδα εξαναγκασθεί να άρει το μορατόριουμ, ως προϋπόθεση για περεταίρω βοήθεια η κατάσταση δεν πρόκειται να είναι εύκολη επισημαίνει ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου