Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Τελικά θα έρθουν νέα μέτρα;

leftaΜπορεί ο Σαμαράς, μεταξύ άλλων, με μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει από τους «εταίρους» να μην ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων, ωστόσο ο Μπαρόζο τον ..άδειασε δια της πλαγίας.
Όταν ρωτήθηκε αν η τρόικα θα προτείνει στην Ελλάδα την επιβολή νέων μέτρων, ο Μπαρόζο απάντησε ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι η Επιτροπή αναμένει τη γνωμοδότηση.
Εδώ μας έχουν πείσει (λέμε τώρα) ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα (και
ας το κράτος δεν έχει ξεχρεώσει ακόμα τις οφειλές του) και η ΕΕ δεν γνωρίζει ακόμα με σιγουριά αν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Εδώ που τα λέμε, δεν έχει και πολύ καιρό που αποχώρησε από την Ελλάδα. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι αυτή η αξιολόγηση θα τραβήξει για πολύ. Λέγεται ότι οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής θα κάτσουν στην Αθήνα έως και δυο μήνες!
Η διαθεσιμότητα δεν έχει κλείσει ακόμα, τα έσοδα δεν πάνε καλά και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα δεν τους ικανοποιεί.
Ο Σεπτέμβριος, ωστόσο, θεωρείται σημαντικός μήνας για τα έσοδα, καθώς από τώρα και μέχρι το Φεβρουάριο του 2014, όταν και κλείνει επίσημα ο προϋπολογισμός, το οικονομικό επιτελείο έχει ρίξει το μεγαλύτερο βάρος για την είσπραξη των εσόδων. ΦΑΠ 2011,2012,2013, χαράτσι της ΔΕΗ, τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος είναι οι βασικοί φόροι που έρχονται και το δημόσιο προσδοκά έσοδα που θα καλύψουν τα όποια κενά.
Η εισπραξιμότητα των φόρων όμως, προβληματίζει, που όπως είχαμε γράψει και πριν λίγες ημέρες, το πρώτο μήνυμα ήρθε από τον ΦΑΠ του 2010 που πληρώθηκε μόνο από το 75% των πολιτών.
Τέλος, διαβάστε (ενδεικτικά) δηλώσεις για το αν η Ελλάδα θα λάβει και νέα μέτρα (είτε άμεσα είτε έμμεσα) και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:
Μπαρόζο: Είναι ακόμα νωρίς να απαντήσω αν θα απαιτηθούν και νέα μέτρα
Στουρνάρας: Δεν μας πιέζει κανείς για νέα μέτρα
Σαμαράς: Νέο πακέτο στήριξης δεν θα συνοδεύεται με νέα μέτρα
Ντράγκι: Αν η Ελλάδα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης θα συνοδεύεται και με νέους όρους
Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης θα συνοδεύεται και με νέους όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου