Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο μετάβασης στη νέα διοικητική δομή και τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου έχει καταρτιστεί. Μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προβλέπονται η μείωση νομικών προσώπων και φορέων από 6.000 σε 2.000, η μετάταξη-μετακίνηση περίπου 200.000 εργαζομένων και η δημιουργία επιπλέον 1.200 e-ΚΕΠ, τα οποία θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα εθελοντικό πλαίσιο μετατάξεων, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν υποχρεωτικές. Επίσης, με τον νέο νόμο καθιερώνεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ενώ τα έξοδα παράστασης των δημάρχων μετατρέπονται σε «αντιμισθία».

Με απόφαση του ΓΕΣ στις αρχές του μηνός, καταργείται ο περίφημος θεσμός των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ), διαψεύδοντας έτσι αυτούς που τον υιοθέτησαν με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την τεράστια ζημιά που επέφεραν στην οροφή του στρατεύματος οι αλλεπάλληλες και ψηφοθηρικές μειώσεις της θητείας από ανεύθυνους υπουργούς.

•Έγινε αυτό που περίμεναν όλοι, αλλά απευχόταν η κυβέρνηση
•Όχι μόνο θα δανειστούμε με υψηλότατα επιτόκια (πάνω από το 5%), αλλά θα μας επιβάλουν και όρους, κάτι που δεν διανοούνται
•Το ΔΝΤ μπαίνει στη χώρα από την… πίσω πόρτα και θα έχει τον πρώτο λόγο
•Αγωνία στην αγορά και στα νοικοκυριά και φόβος για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών οικονομικών μέτρων.
•«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς
• «Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε» και «προσχεδιασμένη εδώ και καιρό
η απόφαση» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα
• «Προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής ασφάλισης», κατά τον Αλέξη Τσίπρα
• «Δυστυχώς, αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης
•«Φταίνε οι λανθασμένες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης», δήλωσε ο Κώστας Μίχαλος

Οι οπαδοί της «σκληρής γραμμής», Μαρκόπουλος- Λαζαρίδης, ζητούν τη διαγραφή της Ντόρας , ενώ εκείνοι της «διπλωματικής οδού», Αβραμόπουλος- Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζουν ότι ο χρόνος θα γιατρέψει τις πληγές.

Ενώ η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της, κινδυνεύοντας να τη σκεπάσει η τέφρα των μέτρων του ΔΝΤ και βλέποντας πρόσφατα το spread της και τα ασφάλιστρα κίνδυνου (CDS) να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, η συνεργός της στο «μαγείρεμα» των αριθμών Goldman Sachs σημειώνει φέτος ρεκόρ κερδών και ανακοινώνει μεγάλα μπόνους για στελέχη της. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ ασκεί δίωξη εναντίον του χρηματοπιστωτικού κολοσσού για απάτη... Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφύγει της «τιμωρίας». Η Goldman μπορεί; Το ερώτημα είναι ουσιαστικά πολιτικό.

Ο κύβος ερρίφθη και επισήμως από τον Γιώργο Παπανδρέου: η Ελλάδα προσφεύγει αμέσως στον διεθνή μηχανισμό στήριξης της δανειοληπτικής δυνατότητας της και του συστήματος ευρώ, στη βάση -όπως είπε ο πρωθυπουργός- των ομοφώνων και από κοινού αποφάσεων κορυφής της EE.
Ισχυρά κέντρα αποφάσεων αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα και ως δοκιμαστικό πεδίο για την αντοχή του συστήματος του ευρώ.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες, παρά την γρίνια και την απαισιοδοξία των πολιτών, δεν αμφισβητούνται ουσιαστικά ούτε στο εσωκομματικό μέτωπο, ούτε στην κοινωνία.

Όλα όσα ακούγονται σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για το ελληνικό πρόβλημα είναι απολύτως κατατοπιστικά για τις τάσεις που επικρατούν εντός της Ε.Ε. και που αποκαλύπτουν το πώς παίζονται τα παιχνίδια, αποτέλεσμα τεράστιων συμφερόντων που εξυπηρετούνται από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες.
Η Γερμανία που θα καταβάλει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού, πάνω από 8,5 δισ. Ευρώ, θα έχει κέρδος, μέσα σε μια τριετία, 900 εκατ.

Όσα πάλευε η κυβέρνηση για δύο μήνες τα ανέτρεψαν οι αγορές σε μια εβδομάδα: τα σπρεντ έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ από το 1998 -αγγίζοντας τις 600 μονάδες-, η Ελλάδα βρέθηκε 4η στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά χρεοκοπίας στον πλανήτη, το Χρηματιστήριο βυθίστηκε κάτω από τις 2.000 μονάδες και η ναυαρχίδα του, η Εθνική Τράπεζα, «ξεπουλιέται» με απώλειες σοκ στην κεφαλαιοποίηση της. « Η Ελλάδα είναι δικό μας μέλος και θα τη δανείσουμε όπως όλα τα μέλη μας με δικούς μας όρους», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση αναγκάζεται να δει με προσοχή τα λάθη της και να μετρήσει τη θέση της την επομένη της προσφυγής. Η συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, με επιχειρηματίες για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τι θα ήθελαν από την πολιτεία αλλά και τι επιπτώσεις έχει η κρίση στη λειτουργία των εταιρειών τους, αποκάλυψε μερικά άκρως ενδιαφέροντα συστατικά της πολιτικής πρακτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, τα ελλείμματα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, αλλά η έλλειψη υποδομών και ουσιαστικής ανάπτυξης, το άγγιγμα των ορίων ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζουν αναλυτές, επιδιώκοντας να επαναφέρουν τις ανησυχίες, για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα, στον... σωστό δρόμο.

Σε ανοιχτή πληγή δίχως τέλος εξελίσσεται η εσωστρέφεια στη Ν.Δ., με την κόντρα του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη να αναδεικνύεται σε κυρίως πρόβλημα και να μη λέει να λήξει. Αντιπαράθεση που έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως το κόμμα είναι ήδη διασπασμένο.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, η πορεία της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση για την οικονομική και την αναπτυξιακή πολιτική είναι πλέον μονόδρομος. Ο ίδιος έστρωσε το έδαφος, ανεβάζοντας τους τόνους, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το σχέδιο συγκρότησης μηχανισμού βοήθειας προς τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες. Η Ρηγίλλης δίνει συγχωροχάρτι στον Καραμανλή και του καταλογίζει ευθύνες μόνο γιατί δεν προχώρησε σε τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.

Μήνυση κατά του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος, με αφορμή περιστατικό σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ψωμιάδης πήρε τον «νόμο στα χέρια του», όταν ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον συνδυασμό του, κατήγγειλε τον νομάρχη για απευθείας αναθέσεις αθλητικών έργων σε εργολάβους. Με τη μήνυση του, ο κ. Μπίκος ζητά αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Άλλη μία περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μόλις αρχίζει...
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν στον Συνασπισμό λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος 3-6 Ιουνίου, όπου αναμένεται ή να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, ή να ξεκινήσουν νέες περιπέτειες για το κόμμα που θα φτάσουν έως τη διάσπαση. Οι διάφορες τάσεις, οι ομάδες, τα προβεβλημένα πρόσωπα, έχουν τεράστιες διαφορές σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του κόμματος, τη συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να πολιτευτεί το κόμμα στη συνέχεια.
Διασπασμένη και η «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία επιμένει στον απεγκλωβισμό από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, αλλά και των πρώην! Αυτό ισχύει και για τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, που επιμένουν να χρησιμοποιούν στελέχη του περιβάλλοντος των προκατόχων τους, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή αντιστοίχως. Περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι ανέλαβαν να αλλάξουν ριζικά. Φαίνεται πως η φράση «Γιώργο (ή και Αντώνη), άλλαξε τα όλα» ήταν απλώς... σε παρένθεση.
Η φράση «Γιώργο (ή και Αντώνη), άλλαξε τα όλα» στο κόμμα, ήταν απλώς… σε παρένθεση, αφού αρκετοί από το περιβάλλον Σημίτη- Καραμανλή επιστρατεύτηκαν από τις νέες ηγεσίες.
Κύκλοι στη Ρηγίλλης, τονίζουν πως το ότι κάποια στελέχη βρέθηκαν κοντά σε πρώην πρωθυπουργούς δεν σημαίνει, απαραιτήτως πως είναι προβληματικά.

Η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών. Εκτός από την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, όπως επίσης και του ότι θα πληγεί και ο ιδιωτικός τομέας, θα υπάρξει μία τεράστια έκρηξη ανεργίας, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν ελαστικότερες. Όλα αυτά είναι βέβαιο -όσο καλά κι εάν διαχειρίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι η κυβέρνηση- ότι θα προκαλέσουν αναστάτωση και αναταραχή στην κοινωνία
Όπου κι αν πέρασε το ΔΝΤ προκάλεσε ύφεση με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές, καθώς για δάνεια κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ πολλές χώρες έπιασαν πάτο. Όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν και το κυβερνών κόμμα, ακόμη κι αν επιτυχώς αυτήν την εποχή πετάει τις ευθύνες στην πενταετή διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Αυτό προς το παρόν έχει περάσει στους πολίτες, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν τσαντισμένοι με τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, αλλά ακόμη είναι οργισμένοι με τη Ν.Δ.
«Οι συνδικαλιστές δεν έχουν πείσει τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, όμως πολύ φοβάμαι πως οι πολίτες πιθανόν να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Νοέμβριο», μας έλεγε στέλεχος του Μαξίμου, αποκαλύπτοντας τον προβληματισμό που υπάρχει εντός της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. «Αν χάσουμε τις περιφερειακές εκλογές, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε και τη δεδηλωμένη των ψηφοφόρων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές», εκμυστηρεύθηκε το ίδιο στέλεχος.

Σε μία εποχή πολύ δύσκολη για την οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του, μοιράζει το παιχνίδι εντός της κυβέρνησης αναζητώντας τον κατάλληλο βηματισμό. Η κακή κατάσταση της οικονομίας, ο ακριβός δανεισμός, η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι, είναι μεν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως παράλληλα εξακολουθεί να αναζητά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του θα αποκτήσει την απαραίτητη συνοχή και θα ελαττωθούν οι δυσλειτουργίες. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης του και θα σταθούν κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Για το μόνο που δεν έχει κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση η σημερινή είναι για την εξαφάνιση των δεινόσαυρων! Μέσα από την παραπάνω υπερβολή γίνεται ακόμα πιο εμφανής η τάση του Γιώργου Παπανδρέου και των υπουργών του να δαιμονοποιούν τη Ν.Δ. για όλα τα στραβά της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
Ποιος, όμως, ευθύνεται, για παράδειγμα, για την εκτόξευση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τοΠΑΣΟΚ; Και πώς να μην αυξάνονται τα χρέη, όταν η υπουργός Υγείας εξακολουθεί να μην έχει διορίσει νέα Δ.Σ. σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας; Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κωλυσιεργεί ακόμα και για την επιλογή νέας διοίκησης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί, ούτως ή άλλως, με ιδιότυπο καθεστώς αφού είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο ελληνικό κράτος. Οι 720 εργαζόμενοι του Κέντρου φοβούνται πως ο νέος διοικητής θα «φορτώσει» στους ίδιους τα ελλείμματα, που έχουν διογκωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε λόγο και για μείωση τιμών. Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί το τελευταίο, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως τα μεγάλα καρτέλ της χώρας επιχειρούν, σύμφωνα με τις απόψεις τρίτων, να «πατήσουν πόδι» (και) σε αυτήν την Επιτροπή με κάθε τρόπο. Κατ' αυτούς, τελευταίο κρούσμα ήταν η απόπειρα ανάληψης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού από δικηγόρο, η οποία έχει διατελέσει νομική σύμβουλος μεγάλων βιομηχανιών της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τσιμέντου και των τροφίμων, αλλά και μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται πως η ίδια δεν έχει υπερασπιστεί ποτέ μικρομεσαία επιχείρηση. Η συγκεκριμένη δικηγόρος, μάλιστα, είναι γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας της χώρας. Πολλά τα ερωτήματα που τίθενται με αφορμή κάποιες κινήσεις που αφορούν τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διορίζει η κυβέρνηση.

Στο προσεχές διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προγραμματίσει δύο ταξίδια σε Κίνα και Βραζιλία, με στόχο τη συνεργασία με δύο οικονομίες, οι οποίες αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και δείχνουν ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Ειδικά η κινέζικη.
Η Κίνα ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη χώρα μας, που εξετάζει τα υπέρ και τα κατά των συμφωνιών με τους αντιπάλους της Γερμανίας.

Την ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται περισσότερο με την προσπάθεια αποκρατικοποίησης του, ο ΟΣΕ εξακολουθεί να καταγράφει διαφυγόντα κέρδη από τη μη λειτουργία ετοιμοπαράδοτων δικτύων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σιδηροδρομική γραμμή Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο, το 90% της οποίας έχει ήδη κατασκευαστεί, αλλά το έργο δεν ολοκληρώνεται. Ποιοι κερδίζουν από αυτήν την (μη) εξέλιξη. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία της Ιονίας Οδού, δηλαδή η Hellenic, Autopistas, αλλά και τα ΚΤΕΛ. Απαξιώθηκαν έργα υποδομών που σχεδόν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα σταμάτησαν για μικροπολιτικούς λόγους.

Μετά τις θριαμβευτικές δηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία τριών ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το χάος στη χώρα συνεχίζει να επικρατεί. Έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές, το Ιράκ δεν έχει ακόμα κυβέρνηση, ενώ οι Αμερικανοί, εν όψει της προγραμματισμένης απόσυρσης των δυνάμεων τους από τη χώρα τον Αύγουστο, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά στρατηγικά-πολιτικά διλήμματα...
Σαν την Λερναία Ύδρα, η οργάνωση αναδεικνύει νέους ηγέτες εκμεταλλευόμενη την οργή των Ιρακινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου