Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

O ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ

Μία υπουργός, οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για την Κατ. Μπατζελή, έβαλε κράνος για να περάσει από τους διαδηλωτές και να μπει στη Βουλή. Οι βουλευτές τις τελευταίες μέρες απέφυγαν τα αγαπημένα τους στέκια στο Κολωνάκι. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Δικαιώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε πει κάποτε «θα μας πάρουν με τις πέτρες». Καλά τώρα, το καλοκαίρι υπάρχουν και ώριμες ντομάτες ••• Στους δρόμους πια, λίγοι πολιτικοί θα τολμούν να κυκλοφορούν. Όσοι άλλοι θέλουν, μπορούν μόνο μεταμφιεσμένοι. Πληρώνουν τη σπάταλη, αλόγιστη και ανίκανη διαχείριση τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει επάγγελμα χωρίς κόστος. Οι πολιτικοί έχουν το πολιτικό κόστος. Κάποιοι νόμιζαν πως δεν υπάρχει. Απλά έκαναν ακόμα ένα λάθος ••• Τώρα θυμήθηκαν 48 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι αμφισβητείται η πολιτική ηθική του πολιτικού κόσμου και έστειλαν επιστολή στον Παπανδρέου να ξεκινήσει έλεγχος των «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών και γενικών γραμματέων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, οι δηλώσεις που καταθέτουν οι βουλευτές καταγράφουν το «έσχες» και ποτέ το «πόθεν» και, δεύτερον, μας επιβεβαίωσαν αυτό που πολλές φορές έχουμε γράψει και πει στα ΜΜΕ, ότι επί είκοσι χρόνια δεν γινόταν κανένας έλεγχος ••• Είμαστε στον γκρεμό και το μόνο που απομένει είναι το βήμα στο κενό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως εκείνους που έχουν χάσει το 20% του εισοδήματος τους λίγο τους νοιάζει τώρα. Νιώθουν σαν τους Ταλιμπάν. Οργή, απογοήτευση και μίσος. Η Ελλάδα σιγά σιγά κατεβάζει τα ρολά... ••• Πριν τα κατεβάσει τελείως, πρέπει να αντιδράσουμε. Πρώτα η κυβέρνηση, να στείλει στη φυλακή όλους όσους έκλεψαν. Έπειτα οι επιχειρηματίες που κέρδισαν πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια, να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών και σε επενδύσεις. Μόνο τότε οι εργαζόμενοι θα αποδεχθούν πιο εύκολα τα μέτρα. Ζητείται κοινωνική δικαιοσύνη ••• Διαφορετικά, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, που έχει ξεκινήσει, θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της αξιοπιστίας του ••• Το έχει καταλάβει ο Γ. Παπανδρέου, το έχει καταλάβει και ο Αντ. Σαμαράς, γι' αυτό συμφώνησαν σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Το έχουν καταλάβει και οι βουλευτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν πρόκειται να επανεκλεγεί ••• Και αφού δεν πρόκειται να επανεκλεγούν, ας πολιτευτούν για μια φορά με βάση το συμφέρον της χώρας αι όχι με βάση τη συλλογή σταυρών ••• Μετά την ελληνική τραγωδία, έχουμε και την τραγωδία του ΚΚΕ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται το σύνταγμα της χώρας επειδή δεν το ψήφισε. Καλά, δεν θυμόταν πως όλοι οι βουλευτές του κόμματος ορκίστηκαν στη Βουλή πίστη στο σύνταγμα και στους νόμους του κράτους; Δηλαδή μας λέει ο κ. Μαΐλης ότι ορκίστηκαν στα ψέματα;

Ο τρόπος που εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία με την τρόικα και το ΔΝΤ, δεν ήταν ακριβώς αυτό που επιθυμούσε ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε και τη Ν.Δ. στο μπλοκ του «ναι», αφού η εντύπωση σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με ΛΑΟΣ και Ντ. Μπακογιάννη δεν είναι και η ελκυστικότερη, ιδίως για τους οπαδούς της συμπολίτευσης. Θα το ήθελε και για έναν ακόμη λόγο: η αναμενόμενη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη θα μπορούσε σε χρόνο μέλλοντα να δημιουργήσει προϋποθέσεις διάσπασης και στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι εξηγείται και η ακαριαία διαγραφή των τριών βουλευτών που δήλωσαν «παρών».

Το αν η Βουλή θα δώσει την έγκριση της στη συμφωνία με την τρόικα και το ΔΝΤ με 151 ή 180 ψήφους ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων για πολλές ημέρες, ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή, μεταξύ των επιτελών του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το παρασκήνιο ήταν πλούσιο και δεν είχε να κάνει τόσο με το θέμα της συνταγματικότητας της ψήφισης της συμφωνίας -θέμα που έθεσε επισήμως και ορθά το ΚΚΕ-, όσο με τις πολιτικές παρενέργειες που μπορούσε να έχει η αδυναμία συγκέντρωσης 180 ψήφων. Ορισμένοι στη Ν.Δ. ήθελαν να γίνει η ψηφοφορία με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 2 του συντάγματος (δηλαδή με 180ψήφους), για να «αναγκαστούν» να δείξουν συναίνεση και να μη δώσουν στην Ντόρα το άλλοθι να διαφοροποιηθεί, ενώ φοβόντουσαν και την πιθανότητα διάσπασης. Άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Αντ. Σαμαράς, ήθελαν την πλειοψηφία των 151 ψήφων για να μην ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ και τα επώδυνα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ ναι μεν δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία, όπως θα μπορούσε να ερμηνευθεί το 28 παρ. 2 του συντάγματος, αλλά ήταν πρόθυμο να το δεχθεί εάν η Ν.Δ. το δήλωνε ρητά. Ο Γ. Παπανδρέου ορθώς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει κάποιον «τυχοδιωκτισμό» της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του Αντ. Σαμαρά, πράγμα που θα ισοδυναμούσε με απώλεια του πακέτου στήριξης, πτώχευση της χώρας και εκλογές. Έθεσε το συμφέρον της χώρας υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων, να «στριμώξει» δηλαδή τη Ν.Δ., μη θέλοντας να παίξει το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Και το έπραξε επειδή τα μηνύματα που ελάμβανε από την αντίπερα όχθη ήταν αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα. Πάντως, η στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία, το «όχι», είχε πολλές αντιδράσεις - και μέσα στη Ν.Δ. και σε νηφάλιους οπαδούς και κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο.

✓Τι σου είναι καμιά φορά η τύχη και οι ιστορικές συμπτώσεις. Πριν από 63 χρόνια, στις 10 Μαΐου 1947, ψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Εφέτος η 10η Μαΐου είναι ίσως η πιθανότερη μέρα να δώσει την έγκριση του για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα το υπό αμερικανικό έλεγχο ΔΝΤ. Μια δεύτερη ιστορική σύμπτωση είναι ότι στις 9 Μαΐου 2000 ο Κ. Καραμανλής διέγραψε από τη Ν.Δ. τον βουλευτή Γ. Καρατζαφέρη. Αφορμή οι σκληρές δηλώσεις του τόσο για τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άρη Σπηλιωτόπουλο. Σήμερα, 9 Μαΐου, ο «πονηρός» Γιώργος ηγείται κόμματος που μάλιστα ελπίζει στις επόμενες εκλογές να αναδειχθεί τρίτο σε ψήφους κόμμα, ενώ ο «αγαθός» Κώστας κινδυνεύει, αν όχι να τον αποκηρύξει το κόμμα του, να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας στα χρόνια της δια-κυβέρνησης του. Η τρίτη ιστορική σύμπτωση είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Ροβεσπιέρο. Μηχανορράφοι και οι δύο, μόνον που ο ένας έστηνε γκιλοτίνες στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ακόμη και για τους συντρόφους του, ενώ η άλλη «καρατομήθηκε» ανήμερα των γενεθλίων από τους συμμαχητές της.
Δάκτυλο μητσοτακικών βλέπουν οι της Ρηγίλλης στη διακινούμενη «πληροφορία» ότι ο Αντ. Σαμαράς πρόκειται, προϊόντος του χρόνου και των εξελίξεων, να διαγράψει και τον Κ. Καραμανλή, ως «βαρίδι» που εμποδίζει την αναγέννηση της γαλάζιας παράταξης. Μάλιστα, για να γίνει πιο πιστευτή η «πληροφορία», λένε ότι ο Αντώνης επιφυλάσσει στον Καραμανλή την τύχη που επεφύλαξε ο Γιώργος στον Σημίτη. Πρώτα δηλαδή θα τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μετά θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων. Η αντίδραση ακραιφνούς καραμανλικού υπ' όψιν του οποίου τέθηκε η πληροφορία ήταν ένα βροντερό γέλιο και το εξής σχόλιο: «Αυτά είναι κουραφέξαλα. Μετά το χτύπημα στον μητσοτακισμό, με τη διαγραφή της Ντόρας, ένα χτύπημα στον καραμανλισμό με απομάκρυνση του Κώστα θα καθιστούσε τον Αντώνη μειοψηφικό αρχηγό και θα δικαίωνε όσους τον κατηγορούν πως δεν μπορεί να ηγηθεί μεγάλου πολυσυλλεκτικού κόμματος». Ότι η «πληροφορία» στερείται σοβαρότητος ήταν και άποψη συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. Κάτι όμως μου λέει ότι μετά τη διαγραφή της Ντόρας μητσοτακικοί, και όχι μόνο, θα θελήσουν να ναρκοθετήσουν με πολλές φήμες και δήθεν πληροφορίες την εφεξής πορεία του Αντ. Σαμαρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου