Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ

Χαμός αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στο περιβάλλον του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, η υποψηφιότητα του οποίου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές απομακρύνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Οι δικαστικές εξελίξεις στο «μέτωπο» των οικονομικών ατασθαλιών, οι νέοι έλεγχοι των φορολογικών Αρχών στα κιτάπια του δήμου, η δικαίωση της Χρύσας Αράπογλου στα δικαστήρια έπειτα από προσφυγή του δημάρχου και η διαρκώς ογκούμενη άποψη ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς -ακόμη και τους νεοδημοκράτες- ότι πρέπει να απαλλαγούν από τον «φτερωτό γιατρό» δημιουργούν ένα περιβάλλον που δεν μπορεί, πλέον, να αλλάξει. Ο Αντώνης Σαμαράς το ξέρει καλά. Και ο υπεύθυνος τομεάρχης Βασίλης Μιχαλολιάκος, αλλά και ο πιθανότερος υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση ότι οι δικαστικές εξελίξεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα «τρέξουν» με πολύ γρήγορους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Η Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης ανέθεσε την υπόθεση του ελλείμματος-μαμούθ στον δήμο σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης αμέσως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα, προχωράει και ο έλεγχος της εφορίας με συγκλονιστικά αποτελέσματα. Όπως φαίνεται, το έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι δυνατόν να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ και να προσεγγίσει τα 50 εκατ. Πρόκειται κυρίως για τη μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τη μη απόδοση στα Ταμεία του Δημοσίου των κρατήσεων εργαζομένων και συνεργατών του δήμου. Για το θέμα, με το οποίο ασχολείται πολυπληθές επιτελείο ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών, ενημερώθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική ολιγόωρη επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα. Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Γεωργακόπουλος ασχολήθηκε και με την υστέρηση εσόδων από τη ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης που έχει παρατηρήσει ο κεντρικός μηχανισμός του ΥΠΟΙΚ.

Στο Μαξίμου έχουν πληροφορηθεί για τις αντιδράσεις πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Τόσο ο Σωκράτης Ξυνίδης, όσο και οι βουλευτές από πολλές περιφέρειες έχουν ενημερώσει για την πίεση που τους ασκείται από τοπικά στελέχη, τα οποία εναντιώνονται στις συνενώσεις των δήμων. Τα στελέχη αυτά νιώθουν ότι χάνουν το «τρένο» με το να μειωθούν δραστικά οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι η εξουσία τους σε τοπικό επίπεδο λήγει άδοξα. Έτσι δημιουργούν καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο, οργανώνουν διαμαρτυρίες πολιτών και -όπως λένε στην Ιπποκράτους- αυτές μπορεί να ενταθούν όταν ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Εσωτερικών ο νέος χάρτης των δήμων.
Καμία ανοχή
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα τα όσα λένε οι συνεργάτες του, μπορεί να υποστηρίζει με πάθος τη διαβούλευση, να επιθυμεί να μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στην παραγωγή πολιτικής, αλλά δεν ανέχεται με τίποτα την ιδιοτέλεια και τη μικροπολιτική. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι στην Πελοπόννησο, όταν έγινε γνωστό το σχέδιο, ξεσηκώθηκαν κάποια «πράσινα» στελέχη, τα οποία μόλις έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους τοπικούς βουλευτές ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όχι μόνο σταμάτησαν τις διαμαρτυρίες, κάνουν και προπαγάνδα υπέρ του «Καλλικράτη»! Ο Γ. Παπανδρέου εξοργίστηκε και ζήτησε τα συγκεκριμένα στελέχη να «κοπούν».

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στην Κρήτη, ειδικά μετά την κάθοδο του Πάρι Κουκουλόπουλου και την ομιλία του στο Ηράκλειο, όπου αναφερόμενος στις συνενώσεις είπε το ότι «δεν υπάρχουν ιστορικοί δήμοι στον “Καλλικράτη”». Μάλιστα πολλοί εντός της αίθουσας, όπως μας μετέφερε παριστάμενος, «ήταν έτοιμοι να βγάλουν τα κουμπούρια και να ρίξουν μπαλοθιές».

Προβληματισμός για το 42%
Γκρίνια προκαλεί ανάμεσα σε σημαντική μερίδα δημάρχων του ΠΑΣΟΚ η κατάργηση του ορίου του 42% και η επαναφορά του 50%+1 στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εκλεγεί από τον α’ γύρο με ποσοστό άνω του 42, αλλά κάτω του 50%, και θεωρούν ότι με την αλλαγή είναι πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να απολέσει αρκετούς δήμους, αλλά και περιφέρειες.
Κρούουν δε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η συνεργασία ιδιαίτερα με το ΚΚΕ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους, τώρα μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση, στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταστεί εκ των πραγμάτων αδύνατη. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι η επαναφορά του 50%+1 ευνοεί, όχι τις ευρύτερες συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις, αλλά τη δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου. Οι προβληματισμοί αυτοί έχουν εκφραστεί με επιστολές δημάρχων του ΠΑΣΟΚ προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διατυπώθηκαν και προφορικά στη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο, όσο και σε συνάντηση των δημάρχων της Αθήνας στην Ιπποκράτους, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνάντησης, αλλά και με επιστολές τους, δήμαρχοι, προκειμένου ούτε το ΠΑΣΟΚ να αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση ούτε «να οδηγηθούμε στην καρμανιόλα του 42% κατά την έκφραση ενός εξ αυτών, προτείνουν ένα ενδιάμεσο σύστημα, σύμφωνα με σχετική πρόταση που έχει καταθέσει ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου Θανάσης Διαμαντόπουλος. Σύμφωνα με αυτήν, η εκλογή του δημάρχου από τον α’ γύρο μπορεί να γίνεται όταν το άθροισμα του ποσοστού τού σχετικά πλειοψηφούντος και της διαφοράς του από τον δεύτερο ξεπερνούν το 50%. Δηλαδή το 42% να μην αρκεί όταν ο δεύτερος βρίσκεται στο 38,39 ή και 40%, αλλά κάτω από το 32%, καθώς, όπως λέει έτερος δήμαρχος, «μ’ αυτό το εκλογικό σύστημα αποτυπώνεται καλύτερα η λαϊκή βούληση».


Μεγάλη φασαρία έκανε η βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή, για μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Με την τροπολογία επεκτείνεται η ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των δήμων σε ΟΤΑ για τους οποίους δεν είχε προβλεφθεί, δηλαδή στον εξής ένα: τον δήμο Τήλου. Το πρωτοφανές δεν ήταν ούτε η κατάθεση της τροπολογίας από τον Γιάννη Ραγκούση, ούτε η ψήφιση της από τη Βουλή, αλλά το ότι είχε εξαιρεθεί ένας και μόνο δήμος από τους χίλιους «καποδιστριακούς», όταν η ρύθμιση έγινε νόμος με πρωτοβουλία του τότε αρμόδιου υπουργού Προκοπή Παυλόπουλου. Τώρα, γιατί εξαιρέθηκε η Τήλος και γιατί η κα Πιπιλή διαμαρτυρήθηκε, μαζί με τον... Τζίμη Πανούση, επειδή εντάχθηκε και η Τήλος, ίσως να έχει σχέση με το γεγονός ότι ο δήμαρχος του νησιού Τάσος Αλιφέρης (ο οποίος ταλαιπωρείται από σοβαρή ασθένεια την οποία αντιμετωπίζει με γενναιότητα) ήταν εκείνος που τέλεσε τον πρώτο γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος επιστρέφει στα πολιτικά πράγματα του Πειραιά. Παράλληλα, αναβιώνει η κόντρα του με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο. που φέρεται να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει για λογαριασμό της Ν.Δ. τον δήμο του μεγάλου λιμανιού. Πρόκειται όχι μόνο για έναν απλό «γαλάζιο» εμφύλιο, αλλά για έναν πόλεμο με έντονο τοπικό χαρακτήρα. Ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. έχει πει για τον κ. Μαντούβαλο ότι «η ΝΔ έχει κόψει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο κάθε δεσμό και σχέση εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι». Η απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα διά στόματος Μαντούβαλου. «Αν δεν το άκουγα και αναγνώριζα τη φωνή του συναδέλφου και αγαπητού φίλου και συμπατριώτη Βασίλη, δεν θα το πίστευα. Και θέλω να σας πω ότι δεν το πιστεύω», είπε ο πρώην βουλευτής δείχνοντας ότι η κόντρα μόλις ξεκίνησε.

Μπορεί η χώρα να ταλανίζεται από τη βαθιά οικονομική κρίση και οι πολίτες να έχουν «παγώσει» από τα μέτρα σοκ της κυβέρνησης Παπανδρέου, όμως τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ασχολούνται μόνο με αυτό το μέγιστο θέμα. Όλο και πληθαίνουν οι σκέψεις, καθώς και οι εισηγήσεις για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαχειριστεί τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Εισηγήσεις στον Αν. Σαμαρά να στηθούν κάλπες για να υποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες τους υποψήφιους δημάρχους.

Στον Πειραιά η κατάσταση είναι το ίδιο πολύπλοκη με το όνομα του Πέτρου Μαντούβαλου να απορρίπτεται μετά πολλών... επαίνων από τη Ρηγίλλης. Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να προκρίνεται η υποψηφιότητα του Κώστα Γκιουλέκα, που έχει ήδη αναλάβει τομεάρχης Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η παρουσία στη Θεσσαλονίκη του Αντώνη Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ θεωρείται σχεδόν σίγουρο, ότι ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει, τον σημερινό δήμαρχο κ. Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο πως δεν θα τον υποστηρίξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Την αθώωση του αλλά και την πιθανή υποψηφιότητα του για δήμαρχος Πειραιά, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, γιόρτασε ο Πέτρος Μαντούβαλος στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, όπου είχε καλέσει τους δημοσιογράφους προκειμένου να συζητήσουν «με αισιοδοξία για τον Πειραιά που αλλάζει πρόσωπο», όπως χαρακτηριστικά έγραφε σε σχετικό μήνυμα-πρόσκληση στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο Πέτρος Μαντουβαλος δεν έχει πάρει το χρίσμα από τη Ν.Δ. για υποψηφιότητα του, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει δημοσίως ο... άσπονδος φίλος του Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Οι δήμαρχοι αντιδρούν, το υπουργείο παζαρεύει
Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο διάστημα για το μέλλον του προγράμματος «Καλλικράτης». Το κλίμα μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, νομαρχών και δημάρχων χαρακτηρίζεται από «βαρομετρικά χαμηλά».
Το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης βρίσκεται υπό εξέταση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, με συνέπεια να καθίσταται υπό αμφισβήτηση η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων των 4 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξουν τις συνενώσεις.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, επισημαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής του σχεδίου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Μαΐου. Αντίστοιχα, τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι, αν κατατεθεί εντός Μαΐου το σχέδιο, δεν υπάρχει ούτε θέμα μετάθεσης της διεξαγωγής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Πάντως το κλίμα σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα τεταμένο, κάτι το οποίο επιτείνεται και από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, στα οποία γίνονται αναφορές για «παζάρια» μεταξύ των βουλευτών και του υπουργού Εσωτερικών (τα «παζάρια» αυτά καταλήγουν σε συγκεκριμένα σχήματα συνενώσεων). Αυτό φαίνεται ότι έχει εξοργίσει τους δημάρχους που παρακολουθούν αμέτοχοι τις εξελίξεις.

Παρ' άτι η δημοσιονομική κρίση και τα οικονομικά μέτρα απορροφούν σχεδόν όλο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η υπόθεση Siemens που απασχολεί ήδη την εξεταστική επιτροπή της Βουλής παραμένει η κραυγαλέα «περιπέτεια» που αποκαλύπτει τη βαθύτερη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του οποίου με τα κέντρα οικονομικής ισχύος εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη σύγχρονη «ελληνική τραγωδία». Στην κοινή γνώμη έχει ήδη εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι τα μαύρα ταμεία της Siemens «δούλεψαν» για πολλά χρόνια ως μηχανισμός εκμαυλισμού αστέρων της πολιτικής ελίτ (και όχι μόνο). Αλλά αυτό δεν καθιστά περιττή την έρευνα και την «προσωποποίηση» των ευθυνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου