Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Θρίαμβος για την Μέρκελ, παγωμάρα στην Αθήνα


Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία των εδρών βρέθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες.Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα συγκεντρώνουν το 41,7 % των ψήφων,το καλύτερο ποσοστό των τελευταίων 23 χρόνων.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον εκατοντάδων οπαδών της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο.«Θα το αξιοποιήσουμε προσεκτικά και με υπευθυνότητα», όπως είπε.
Η καγκελάριος ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος αλλά και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών και τον επικεφαλής του Χορτς Ζέεχοφερ για τη στήριξη που προσέφεραν.

Η Α. Μέρκελ δεν αναφέρθηκε σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. «Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ακριβώς πώς θα κινηθούμε». Αυτό θα συζητηθεί τη Δευτέρα στα κομματικά όργανα. «Να γιορτάσουμε όμως μπορούμε ήδη σήμερα γιατί τα πήγαμε εκπληκτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο ARD ότι «οι ψηφοφόροι έδωσαν καθαρή εντολή στην Μέρκελ για να παραμείνει καγκελάριος και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

Σοκ για τους Φιλελεύθερους


Προφανώς όμως χωρίς τους Φιλελεύθερους. Για τον παραδοσιακό εταίρο του κόμματος τα μέχρι τώρα ποσοστά δείχνουν ότι με 4,7 έως 4,8%,δεν θα εκπροσωπείται στην επόμενη βουλή. Θα είναι και η πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

O βασικός υποψήφιος του κόμματος Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση η δουλειά του FDP θα συνεχιστεί. Δεν πρόκειται για το τέλος του κόμματος».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για την «πιο πικρή ώρα για τους Φιλελεύθερους εδώ και δεκαετίες».

Συγχαρητήρια από τον πολιτικό αντίπαλο


Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καλυτέρευσε μεν το ποσοστό του σε σχέση με το 2009, αλλά το 25,6 % που δείχνουν τα προσωρινά αποτελέσματα,αποτελεί το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος. Ο πρόεδρος του SPD συνεχάρη την Α. Μέρκελ για την εκλογική της νίκη. «Με την Μέρκελ CDU και CSU γνώρισαν μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε δίκαιοι και τους συγχαίρουμε, είπε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι προφανώς το κόμμα «δεν πέτυχε το στόχο που ήθελε. Το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό. Καλά θα κάνει το SPD να μην εμπλακεί σε εικασίες για το πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η μπάλα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο της κυρίας Μέρκελ. Αυτή θα πρέπει να βρει πλειοψηφία».

Η γενική γραμματέας του κόμματος Αντρέα Νάλες δεν θέλησε να δεσμευτεί για το εάν το SPD θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού σημειώνοντας ότι το κόμμα θα επιθυμούσε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Κοντά στο 5 % οι ευρωσκεπτικιστέςΙκανοποίηση στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών

Την έκπληξη κάνει η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, (AfD),που συγκεντρώνει 4,9 % και βρίσκεται μια ανάσα για να στείλει εκπροσώπους στην επόμενη βουλή. O επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Λούκε έκανε λόγο για ένα δυνατό αποτέλεσμα. «Κάναμε τη δημοκρατία στη Γερμανία πιο πλούσια», όπως είπε. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να εκπροσωπηθεί τελικά το κόμμα στη βουλή. «Ακόμη και το 4,9 % όμως θα ήταν μια τεράστια επιτυχία».

Απώλεια της δύναμής τους υπέστησαν το κόμμα η Αριστερά που λαμβάνει 8,5 %και οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν 8,4 %. Στο 2,3 % οι Πειρατές που μένουν εκτός βουλής.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, dpa, rtrd

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου