Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Διαδηλώσεις ΔΕΘ

“Ελάτε να τους τρομάξουμε...” προτρέπουν στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες τα συνδικάτα τους για το παλλαϊκό συλλαλητήριο της 7ης Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Ένα συλλαλητήριο που για τα συνδικάτα θα είναι η απαρχή
ενός αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης η αρχή του τέλους αυτής της κυβέρνησης.
Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι φετινές διαδηλώσεις, με δεδομένη την αναταραχή στον δημόσιο τομέα εξαιτίας της κινητικότητας, θα είναι πολύ πιο πολυπληθείς από τις αντίστοιχες των περασμένων χρόνων. Ωστόσο τονίζουν ότι αυτό δεν αρκεί. Το αν οι φετινές διαδηλώσεις κάνουν το “άλμα” από άποψη συμμετοχής, κάτι που επιθυμούν οι συνδικαλιστές, θα φανεί το Σάββατο το απόγευμα, όταν θα είναι σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και άλλοι σε διάφορα σημεία. Τα συνδικάτα δίνουν το μεγάλο ραντεβού με τους πολίτες όπως κάθε χρόνο στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 6 το απόγευμα. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν περίπου την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ κάποια πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα. Όλες οι πορείες θα κατευθυνθούν προς τον χώρο της ΔΕΘ, αν κι εκείνη την ώρα -όπως όλα δείχνουν- δεν θα υπάρχει κυβερνητική παρουσία στην πόλη.

ΣΤΟ 36% Η ΑΝΕΡΓΙΑ
“Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην κινητοποίηση του Σαββάτου, διότι αν κατεβούν στον δρόμο 100.000 άτομα αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους έξω ότι πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές που εξαθλιώνουν την κοινωνία”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Ο ίδιος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Όπως υποστηρίζει, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 36%, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει “κουρελόχαρτο”, ενώ το 1/3 των εργαζομένων ζει πλέον στα όρια της φτώχειας, έχοντας υποστεί μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και βιώνοντας καθυστερήσεις από τρεις έως και 17 μήνες(!) στην καταβολή της μισθοδοσία τους. “Αυτό δεν έχει συμβεί σε καμιά χώρα που θέλει να λέγεται προηγμένη και δημοκρατική. Είναι πραγματική χρεοκοπία”, σχολιάζει και μιλά για την ανάγκη “να αλλάξει η πολιτική της ύφεσης, διότι θα φέρει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα”. Σημειώνει ότι “η πόλη δεν κινδυνεύει από τους ειρηνικούς διαδηλωτές” και καταλήγοντας υπογραμμίζει: “Ζητάμε από τους πολίτες να έχουν τέτοια συμμετοχή που να τρομάξει και την κυβέρνηση, αλλά κι αυτούς που επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές”.


Της Μαρούλας Πλήκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου