Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

FAZ. Κούρεμα ή βοήθεια οδηγούν την Ελλάδα σε τραγωδία!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του Β. Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα οι λύσεις που συζητούνται δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.Από τα διαρθρωτικά ταμεία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν το πολύ μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, ένα νέο πρόγραμμα με καινούργια δάνεια θα εκτόξευε ακόμη
περισσότερο στα ύψη το ελληνικό χρέος ενώ η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι εργαλεία που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, σημειώνει η εφημερίδα

Και ο Ντάϊσελμπλουμ βλέπει τρίτο πακέτο στήριξης

«Αντί να αναβάλλεται περαιτέρω η πτώχευση, ένα κούρεμα θα ήταν η ενδεδειγμένη και αληθινή απάντηση. Θα έφερνε βέβαια τους διασώστες σε δυσάρεστη θέση. Από τη μια η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει πιθανότατα 20 δισ. ευρώ, η Γαλλία σχεδόν τα ίδια. Από την άλλη οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα ρωτούσαν γιατί να πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους, όταν οι Έλληνες απαλλάσσονται για δεύτερη φορά. Η ευρωδιάσωση θυμίζει όλο και περισσότερο τραγωδία. Ό,τι κι αν κάνει κανείς, οδηγεί σε ένα άσχημο τέλος».

WSJ: Οι ψευδαισθήσεις των Γερμανών για την Ελλάδα

Για την «ενοχλητική αλήθεια» που αναγκάστηκε να αποκαλύψει στους ψηφοφόρους του ο Β. Σόιμπλε αλλά και την «εντυπωσιακή επιμονή του» να θεωρεί ότι η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα των δανείων χωρίς να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους κάνει λόγο σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «οι γερμανικές ψευδαισθήσεις για την Ελλάδα».
«Η παραδοχή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης, έχει συγκεντρώσει αρκετή προσοχή», ξεκινά το δημοσίευμα, παραδεχόμενο πως «οι περισσότεροι από εμάς πίστευαν πως η κυβέρνηση Μέρκελ θα προτιμούσε να αποφύγει να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα, ενόψει των γερμανικών εκλογών».
«Οι Γερμανοί ψηφοφόροι όμως δεν είναι ηλίθιοι: Μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά όπως όλοι, πως η Ελλάδα με ένα χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ και μια βυθιζόμενη οικονομία, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει όλα όσα την υποχρέωσε η Ευρωζώνη να δανειστεί από το 2010. Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι αντίπαλοι της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν προτείνουν ακριβώς μια ριζοσπαστική αλλαγή της πολιτικής προς την Ελλάδα ή την Ευρωζώνη.Έτσι η πολιτική έκθεση της Μέρκελ είναι πολύ λιγότερη από ό,τι φαντάζονται οι περισσότερο».

Να τερματιστεί άμεσα η συζήτηση για το κούρεμα

Στη γερμανική τηλεόραση πάντως ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το θέμα του ελληνικού προγράμματος.
«Θεωρώ ότι η οργή της αντιπολίτευσης είναι προσποιητή. Ενημερώνουμε για το ελληνικό πρόγραμμα κάθε δυόμιση μήνες και σε κάθε ενημέρωση λέμε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, στα τέλη του 2014 δηλαδή, θα υπάρξει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότηση. (…) Η αντιπολίτευση το γνώριζε, μπορεί να κοιμόταν στις συνεδριάσεις ή να μην διάβαζε τα χαρτιά της. Σε κάθε περίπτωση ήταν σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό τρέχει μέχρι το 2014».

Η γερμανική κυβέρνηση διατείνεται ότι επί της ουσίας ο Β. Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούριο. Ποτέ άλλοτε όμως δεν ήταν τόσο σαφής στη διατύπωσή του, όσον αφορά την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας. Το σχόλιο του κ.Κάμπετερ: «Ήδη το Δεκέμβριο του 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν πει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη χρηματοδότησης και πως είναι διατεθειμένοι να την καλύψουν μαζί με την Ελλάδα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν διαφορές ή διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα πρέπει να το αξιολογήσουμε στα τέλη του 2014 και να δούμε πώς θα είναι η μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας».

Νέο πακέτο στήριξης;

Ποια μορφή θα μπορούσε όμως να έχει το νέο πακέτο στήριξης; «Εάν μιλήσουμε ήδη τώρα συγκεκριμένα, όπως το ζητάτε, για μετά το 2014, τότε τοποθετούμε χρήματα σε κοινή θέα. Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα δεν αφορά στο εάν η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Η διαφορά είναι, έτσι αντιλαμβάνομαι την αντιπολίτευση, είναι ότι θέλουν να δώσουν χρήματα χωρίς όρους. Σε επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Στάινμπρουκ κατέστησε σαφές ότι θέλει διευκολύνσεις για την Ελλάδα. Η θέση των Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε είναι ‘αλληλεγγύη μόνον έναντι αλλαγής συμπεριφοράς και αυστηρής τήρησης προϋποθέσεων».

Ο κ. Κάμπετερ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει και σταθεροποιείται. «Οι αριθμοί μιλούν τώρα για αλλαγή», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και πως θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.Κατηγορηματικός είναι ο υφυπουργός Οικονομικών όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς τώρα στην Ελλάδα είναι να σκέφτεται ή να προτείνει ένα κούρεμα. (…) Η συζήτηση αυτή συνεπάγεται τεράστιους οικονομικούς κινδύνους για την Ελλάδα και το κυριότερο,σημαίνει ότι ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας. (…) Γι΄ αυτό θα πρέπει να τερματίσουμε τη συζήτηση αυτή για το κούρεμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να παράσχουμε στην Ελλάδα την αναγκαία στήριξη προκειμένου να ανακτήσουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να χρηματοδοτούνται από τις χρηματαγορές».
 
 
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου