Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πλειστηριασμοί: Οι «σίγουροι» και οι «αντάρτες» βουλευτές από την Κεντρική Μακεδονία

 


SPITIAΠροσπάθεια διαπραγμάτευσης με το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης τα φαινόμενα… αντάρτικου από πλευράς βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πριν ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έσπευσαν να δηλώσουν πως θα καταψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση. «Γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας μιλώντας στην «Κ» ζητούν από τον πρωθυπουργό να υπάρξει διαβούλευση πριν ληφθεί οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση και εμφανίζονται διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο εάν δεν τεθούν κοινωνικά κριτήρια που προστατεύουν όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Μιλώντας στην «Κ» μέλος του υπουργικού συμβουλίου υπογραμμίζει πως το ζήτημα των «πλειστηριασμών θα ανοίξει τον προσεχή Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη» και εκφράζει την πεποίθηση πως θα «τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ή κριτήρια που θα καθορίζονται από το μέγεθος του ακινήτου και την αξία του. Δεν γίνεται δίπλα στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά» υπογραμμίζει. Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας θεωρεί πως η εμφάνιση αντάρτικου από πλευράς βουλευτών των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας γίνεται καθαρά για «ψηφοθηρικούς λόγους» και «βλέπει» από τους διαφωνούντες μια προσπάθεια «διαπραγμάτευσης και πίεσης του Μεγάρου Μαξίμου για προσωπικούς λόγους».
Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να… σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι δηλώσεις Στουρνάρα πως «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί» σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη παρουσία έντεκα υπουργών τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα «δει προσωπικά». Για το θέμα συναντήθηκε μάλιστα την περασμένη Πέμπτη και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι δυο άνδρες αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας υπό συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το σύνολο των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ με το εξ αυτού ποσό που δεν εξυπηρετείται, να ξεπερνά τα 21 δις.
«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη».
Την ίδια ώρα, η «Κ» επικοινώνησε με τους κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καταγράψει τη στάση που θα κρατήσουν αυτοί στην επίμαχη ρύθμιση. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν μεταξύ των βουλευτών που δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια αλλά και δεν έχουν οριστικοποιήσει τη στάση τους αναμένοντας την τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου.
Τι λένε οι Θεσσαλονικείς
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η στήριξη στην κυβέρνηση αλλά και τις εισηγήσεις της από τους Θεσσαλονικείς βουλευτές που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι, η όποια απόφαση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φαίνεται πως λαμβάνει το «πράσινο» φως από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών πρόεδρο αλλά και μοναδικό τοπικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρο Καλαφάτη και τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Γκιουλέκα. «Σίγουρη» θεωρείται σύμφωνα με κύκλους της Μητροπολίτου Ιωσήφ και η στήριξη της κυβερνητικής συνοχής από τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.
Από την Α’ Θεσσαλονίκης πάντως, ο Γιώργος Ορφανός μιλώντας στην «Κ» τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξει προσοχή για το ζήτημα και καλό θα είναι να μην προχωρήσει οποιαδήποτε τροποποίηση στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας» και συμπληρώνει πως «θα πρέπει να ψηφίσουμε βάσει της βούλησής μας».
«Άκαιρο» χαρακτηρίζει από την πλευρά του το θέμα ο Σάββας Αναστασιάδης της Β’ Περιφέρειας καθώς όπως λέει «υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Θα το εξετάσουμε ξανά όταν έρθει η ώρα. Πάντως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός όσων μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους και όσων αδυνατούν».
vouli-pleisthriasmoi
Πιερία
Σιγουριά πως παράλληλα με οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου θα υπάρξει και «ομπρέλα προστασίας» όσων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις εκφράζει μέσω της «Κ» η «γαλάζια» βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει εάν προτίθεται να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει ενδεχόμενες αλλαγές. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά νοικοκυριά αποτελεί μείζον ηθικό ζήτημα τόσο για μένα προσωπικά, όσο και για την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρη, ότι σε περίπτωση που εισαχθεί μια νέα νομοθετική ρύθμιση, ασφαλώς και θα είναι δίκαιη, καθώς υπό τη σκέπη της θα υπάγονται όλοι εκείνοι οι συμπολίτες μας που αποδεδειγμένα λόγω της τρέχουσας συγκυρίας δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, και όχι αυτοί που δολίως οχυρώνονται πίσω από την προστατευτική ομπρέλα του νόμου, αποφεύγοντας, αν και μπορούν, να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» τονίζει. Από την ίδια περιφέρεια ο Δημήτρης Χριστογιάννης θέτει ως βασική προϋπόθεση υπερψήφισης από την πλευρά του ενός νέου νομοσχεδίου που θα επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να τεθούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. «Δεν υπάρχει βουλευτής που να επιθυμεί κάποιος πολίτης να χάσει την πρώτη του κατοικία. Πρέπει όμως να διαχωρίσουμε τους πολίτες που μπορούν και που δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις» λέει. Υπέρ της πολιτικής σταθερότητας του τόπου και του ορίζοντα τετραετίας της κυβέρνησης τίθεται από την πλευρά του ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί πως θα στηρίξει τις αποφάσεις της δικομματικής κυβέρνησης.
Ημαθία
Αντίθετη σε ένα «ισοπεδωτικό», όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο δηλώνει από την πλευρά της η βουλευτής Ημαθίας Γεωργία Μπατσαρά και τονίζει πως η τελική της απόφαση θα καθοριστεί από το «κλίμα και τα κοινωνικά κριτήρια που θα τεθούν». «Σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί ένας άνθρωπος που χάνει τη δουλειά του και το εισόδημά του να χάνει και το σπίτι του. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί με δανειακές υποχρεώσεις, περιουσιακά στοιχεί και εισοδήματα. Δεν γίνεται όλοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο» σχολιάζει η κ. Μπατσαρά.
Αντάρτικο στην… Πέλλα
Στην Πέλλα πάντως οι απόψεις των τοπικών βουλευτών ποικίλουν. Η «αντάρτισσα» Θεοδώρα Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί δημόσια και μάλιστα ουκ ολίγες φορές ενάντια στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση ακόμα και εάν τίθεται ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης. Την ίδια ώρα, ο «γαλάζιος» Γιώργος Καρασμάνης βάλλει κατά όσων… σπεύδουν να δηλώσουν πως θα καταψηφίσουν τονίζοντας «δεν γίνεται κάποιοι να βγαίνουν στα κάγκελα για ψύλλου πήδημα. Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο και θα προστατεύσει όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση».
Κιλκίς και Σέρρες
Κριτήρια υπέρ της μερικής και σταδιακής άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και έναρξη της σχετικής συζήτησης μετά το 2014 και όχι φέτος επιθυμεί ο «γαλάζιος» Γιώργος Γεωργαντάς από το Κιλκίς. «Πρέπει με έναν εξορθολογισμένο τρόπο να τυγχάνουν προστασίας μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και οι αδύναμοι να προστατευθούν για παράδειγμα καταβάλλοντας τμήμα της οφειλής τους» λέει. Να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άνεργοι και όσοι έχασαν τα εισοδήματά τους ζητά από την πλευρά του μιλώντας στην «Κ» ο Σερραίος Μενέλαος Βλάχβεης. «πρώτα θα δούμε τι λέει το νομοσχέδιο, θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας και στη συνέχεια θα ψηφίσουμε» τονίζει.
Συζήτηση ζητούν στη Χαλκιδική
Παρόμοια άποψη με τον κ. Γεωργαντά εκφράζει και ο Γιάννης Δριβελέγκας του ΠΑΣΟΚ. Ο Χαλκιδικιώτης βουλευτής θεωρεί «άκαιρη» μια τέτοια συζήτηση, ζητά ανάκλησή μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής απόφασης σε σύντομο χρονικό διάστημα και θεωρεί πως «μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να συζητηθεί μετά από έναν χρόνο». «Συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση» ζητά και ο Ευθύμης Καρανάσιος της Νέας Δημοκρατίας, επίσης από τη Χαλκιδική.
 
του Βαγγέλη Στολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου