Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Απαντήσεις στην ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στην περιοχή της Κορώνειας

 
Προς την κατεύθυνση της μείωσης της προστασίας της άγριας πανίδας αντί για την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ φαίνεται ότι προσανατολίζονται τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούν στις γεωργικές καλλιέργειες οι αγριόχοιροι στην περιοχή της Κορώνειας, σύμφωνα με τις απαντήσεις που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνας Μάρκου.

Στην ερώτησή της, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γύρω από την Κορώνεια, οι οποίοι υφίστανται σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους που, όμως, δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Κάλυψης της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, επειδή οι ζημιές από αγριόχοιρους καλύπτονται μόνο για τις περιοχές RAMSAR.
Η κ. Μάρκου ρωτούσε αν υπάρχει πρόθεση τροποποίησης του Κανονισμού Κάλυψης της Φυτικής Παραγωγής ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί Εθνικά Πάρκα, όπως είναι η περιοχή της Κορώνειας.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η Υπηρεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξετάζει το ενδεχόμενο:
α. λήψης ειδικών μέτρων για τα συγκεκριμένα καταφύγια, όπως δίωξη από ειδικά συνεργεία ομάδων κυνηγών που θα λειτουργούν με την παρουσία δασικού υπαλλήλου, για ορισμένο χρονικό διάστημα και όλο το 24ωρο με πρόσθετα μέτρα προστασίας της πανίδας και πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις. Τη λύση αυτή προκρίνει και η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που προσθέτει ότι η συγκρότηση τέτοιων συνεργείων προϋποθέτει διαπιστωμένες εκτεταμένες ζημιές οι οποίες βεβαιώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας.
β. κατάργησης του Καταφυγίου Άγριας Ζωής που ιδρύθηκε με την 157662/30-6-83 απόφαση του ΓΓ του Υπουργείου Γεωργίας, συνολικής έκτασης 18.400 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οποιαδήποτε τροποποίηση των καλύψεων του ΕΛΓΑ απαιτεί την εκπόνηση μελετών και σχετική εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ ενώ για την κάλυψη κινδύνων που δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Κάλυψης απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και εισήγηση της Δ/νσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα του ΥΠΑΑΤ.
Αναφέρει, τέλος, πως σύντομα θα κατατεθούν από τον ΕΛΓΑ αλλαγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου του Οργανισμού προς το ΥΠΑΑΤ για επεξεργασία, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για το αντικείμενο και το εύρος των αλλαγών αυτών.
Την ανάγκη αναμόρφωσης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αποζημίωση καταστροφών από την άγρια πανίδα έχουν επισημάνει φορείς και οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, ως μέθοδο αντιμετώπισης της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συγκεκριμένα, είχε συσταθεί Εθνική Ομάδα Εργασίας για το σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 7 περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, η οποία υπέβαλε από τις 30.01.2013 συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων στο ζωικό ή γεωργικό κεφάλαιο για ζημιές από είδη της άγριας πανίδας.
Μεταξύ των βελτιώσεων που έχουν προταθεί είναι: α) Ένταξη στην κατηγορία του ασφαλιστικού κινδύνου «άγρια ζώα» επιπλέον ειδών της άγριας πανίδας με βάση την ανάγκη για προστασία προστατευόμενων ειδών ή περιοχών και επέκταση των περιοχών του Αγριογούρουνου σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές οι οποίες, εκτός από υγροτόπους RAMSAR, έχουν χαρακτηριστεί και ως Εθνικά Πάρκα και β) η αποζημίωση του 100% της αξίας της ζημιάς
            Στο σχετικό ερώτημα της κ. Μάρκου, αν προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε υιοθέτηση των προτάσεων αυτών, δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου