Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Στουρνάρας: Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής

«Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι διαφορετικό σήμερα;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας πως όταν οι αγορές είναι κλειστές και μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δανείσει, πρέπει να διαπραγματευτούμε τον τρόπο διάσωσής μας. Η εναλλακτική λύση είπε, θα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη, που θα πήγαινε την χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Υποστηρίζοντας πως με την παρούσα συμφωνία, κλείνει το κενό μεταξύ παραγωγής και δημόσιας δαπάνης, ενώ οι εταίροι μας προσφέρουν στην χώρα διάσωση μέχρι να ανοίξουν οι αγορές, σημείωσε ότι η Ελλάδα κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της και να επιζήσει, απαριθμώντας τι πέτυχε η χώρα στο Eurogroup, από την μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ως την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κ.ο.κ.

Ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε πως ήδη το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρατήρησε και θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές. Προέβλεψε πάνω από 16 εκατομμύρια τουρίστες φέτος στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι έχουν υλοποιηθεί τα 2/3 της απαιτούμενης προσαρμογής και τα ¾ αυτής σε ανταγωνιστικότητα. «Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής», είπε, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, ενώ συνέχισε την έμμεσή του επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «τώρα που το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, αγωνιζόμαστε για την επόμενη γενιά. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν λέμε ψέματα. Δεν λέμε ότι μπορούμε να μείνουμε στην Ευρώπη και να φύγουμε από το μνημόνιο»…

Ονομαστικά δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε μιλώντας για την κριτική του για τις ατέλειες και τη διεθνή αναγνώριση της χώρας ως προς την τήρηση των υποχρεώσεών της και τα θετικά της αποτελέσματα. Αυτήν τεκμηρίωσε μιλώντας για την Morgan Stanley και τις αναφορές της στα σοκ στην Ελλάδα που περιορίζονται, τη New York Times και το «φως στην άκρη του τούνελ», ακόμα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όσα είπε χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα παράδειγμα διάσωσης μέσα στο ευρώ και του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μάλιστα λόγο για απάλυνση των φορολογουμένων που θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση, αλλά όχι με εκτροχιασμό δημοσίων δαπανών εκθέτοντας χώρα.

Αναφερόμενος στο σημερινό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «προς απογοήτευση κάποιων» δεν έχει νέα μέτρα, κατηγορώντας εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ με ειρωνικό τρόπο, αφού υποστήριξε πως είναι μία …βελτίωση το ότι δεν μιλά πια για νέα μέτρα, αλλά για δυνατότητα να ληφθούν τέτοια. Επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα είχε παραθέσει και χθες στην Επιτροπή, ενώ αναφέρθηκε στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε μόνιμη εφαρμογή το 2014, όπως είπε. Υποστήριξε πως η κυβέρνηση μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ εξετάζει τη διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψιν το όριο φτώχειας. Όσο για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, γνωστοποίησε ότι έγινε αποδεκτό το πρώτο άρθρο για τις περιφέρειες και τους δήμους και τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που προτείνονται. Δεσμεύτηκε δε να εξετάσει και το δεύτερο μέτρο για την μείωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που πάντως δεν ενσωματώνεται στο σημερινό νομοσχέδιο. Έκανε δεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2010, ενώ μίλησε για αρχή ισότητας και αναλογικότητας στις απολαβές των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να κερδίσει το στοίχημα», είπε, σημειώνοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, την ελάφρυνση στα φορολογικά βάρη, την ανάταξη του δημοσίου τομέα με συμψηφισμό μεταξύ άλλων των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο όταν και αυτό του χρωστάει λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου