Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ραχήλ Μακρή: “Εάν δεν είστε ικανοί να διασφαλίσετε το εθνικό συμφέρον της χώρας, καλύτερο είναι να παραιτηθείτε, γιατί είστε επικίνδυνοι. “

“Επικυρώνουν συμφωνία για τον αγωγό ITGI που έχει καταργηθεί”

Πριν λίγες μέρες στις 20 Φεβ.2013 συζητήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας που υπογράφτηκε τον Μάιο του 2010 μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας των δύο χωρών. 

Στην ουσία το μνημόνιο αφορά στην συνεργασία των δυο χωρών και στην προώθηση του αγωγού ITGI.

Για την ιστορία σας θυμίζουμε ότι:

20 Φεβρουαρίου 2012

Τον αποκλεισμό του αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας -Ιταλίας (ITGI) από τις επιλογές για τη διαμετακόμιση του αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη αποφάσισε η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ.

Η κοινοπραξία εξαίρεσε από το συνολικό έργο τον αγωγό διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (Interconnector Turkey-Greece-Italy – ITGI) μέσα από τον οποίο θα μεταφερόταν το αέριο στην Ευρώπη. Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη διαχείριση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Προσέξτε τι δήλωσε στην συζήτηση στην επιτροπή, ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής…

“Είναι στρατηγική επιλογή ο ITGI να παραμείνει ζωντανός, εν υπνώσει, το άκουσα που το είπε κάποιος προηγουμένως, είναι σωστή έκφραση και αυτή η επιλογή έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τον TAP, αυτό έγινε το τελευταίο εξάμηνο με ενέργειες τις οποίες κάναμε, σαν εναλλακτική λύση στον νότιο διάδρομο, μαζί μάλιστα με τον άλλο διασυνδετήριο αγωγό που μας αφορά, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον IGB.”

Διαβάστε τώρα τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της κυρίας Ραχήλ Μακρής, Ειδικής Αγορήτριας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων:

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην κύρωση του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ύστερα από το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των δασών έρχεται άλλο ένα μνημόνιο υπογεγραμμένο το 2010 από την τότε υπουργό κ. Μπιρμπίλη.

Αυτό που μας κάνει για άλλη μια φορά εντύπωση είναι πως καταφέρνατε να επιδεικνύεται την παροιμιώδη αυτή αποτελεσματικότητα βέβαια, σας εκθέτει καθώς τα συμφωνηθέντα στο παρόν μνημόνιο αποτελούν ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί την παράγραφος 1 του άρθρου 2, το οποίο προβλέπει ότι τα μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν με καλή πίστη για την υλοποίηση του σχεδίου ITGI. Παράλληλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η BP σε επίσημη ανακοίνωση της φέρετε να έχει δηλώσει ότι ακυρώθηκε ή ακυρώνεται ο ελληνικό-ιταλικός αγωγός ITGI. Πιο συγκεκριμένα η Σαχ Ντενίζ, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν αυτό στην Ευρώπη. 

Η κοινοπραξία όμως εξαίρεσε από το συνολικό έργο τον αγωγό διασύνδεσης Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, ITGI, μέσα από τον οποίο θα μεταφερόταν το αέριο στην Ευρώπη. Αφού ακυρώθηκε ο ανωτέρω αγωγός από τον πετρελαϊκό κολοσσό BP PLC που έχει σημαντικό μερίδιο στη Σαχ Ντενίζ το υπό συζήτηση μνημόνιο αποτελεί στην ουσία ένα κενό ουσίας νομοθέτημα. Ο μόνος αγωγός που έχει απομείνει είναι ο ΤΑΡ για τον οποίο πριν από λίγες μέρες παραπληροφορήσατε τον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας με φανφάρες και φιέστες ότι εγκαινιάζεται ένα έργο που θα αποτελέσει τη βάση δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνετε είναι ένα προαπαιτούμενο μιας κατάθεσης φακέλου. Η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ θα αποφασίσει στο μέλλον εάν το φυσικό αέριο θα περνά από την Ελλάδα μέσω του TAP ή θα την παρακάμψει χρησιμοποιώντας τον αγωγό Ναμπούκο. Πότε θα κατανοήσετε ότι με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα δεν μπορείτε να καλύπτεται αενάως την ανικανότητα. Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει με τρόπο πρόδηλο και καταφανή την αδυναμία σας να εφαρμόζετε μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτική αποτελεί, βέβαια, το Country Report για το έτος 2011 της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παράγραφο 2 – 2, το οποίο το έχω μαζί μου και αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω των περικοπών δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει το έργο της. Επομένως σε ποια βάση επιθυμείτε να συνεργαστείτε με άλλες χώρες και ειδικά με την Τουρκία όταν η κεντρική και ουσιαστική αρχή που υποτίθεται ότι κατέχει τη δυνατότητα εποπτείας και στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκεται καταρχήν, όπως λέει και η Έκθεση, υπό στελεχωμένη και χωρίς πραγματική ανεξαρτησία.

Εν κατακλείδι το μνημόνιο δεν έχει καμία πραγματική ουσία εκτός από το να δημιουργείται τουριστικό γραφείο για ιδιώτες για ταξίδια στην Τουρκία, τα οποία βέβαια πληρώνονται από τον ελληνικό λαό και τα βαφτίζετε αυτά at hoc, ομάδες εργασίας και στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 για να δικαιολογήσετε αυτό που το Γενικό Λογιστήριο αποκαλεί ενδεχόμενη δαπάνη. 

Περιμένουμε, λοιπόν, να αποσύρετε το παρόν αλλιώς επιφυλασσόμαστε για τη συζήτηση στην Ολομέλεια για να ξεκαθαρίσουμε και με περαιτέρω παραδείγματα για το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας που μορφοποιείται στην ανούσια πολιτική την οποία ακολουθείτε. Επίσης, σχετικά με τις δηλώσεις έκανε ο κ. Πρωθυπουργός για τα κοιτάσματα του πετρελαίου των υδρογονανθράκων, θέλω να πάρετε εσείς μια θέση ως Υπουργός. Εάν ενστερνίζεστε τις θέσεις περί των φυσικών κοιτασμάτων τα οποία είναι ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά και εν τέλει καθώς διαπιστώνουμε ότι κληρονομήσατε όχι μόνο τις νομοθετικές αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την επιτυχία τους στις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσφατο, βέβαια, παράδειγμα αποτελεί το φιάσκο του Κατάρ όπου ο θίασος του Πρωθυπουργού αποτελούμενος αυτό ιδιώτες και κυβερνητικούς παράγοντες εισέπραξε τη γνωστή αποστομωτική απάντηση από τον Εμίρης της χώρας αυτής, σχετικά με τις επενδύσεις, όπου στις 17/2 του 2013 δήλωσε ότι «εσείς στην Ελλάδα ψάχνετε για μαζοχιστές και όχι για επενδυτές». Μπορούμε να κατανοήσουμε τις διεθνείς αποτυχίες στις συμφωνίες, αλλά στο τομέα της ενεργείας σας προειδοποιούμε να μη γίνεστε επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα. Ειδοποιήστε, λοιπόν, τον κ. Πρωθυπουργό ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας δεν είναι ευρωπαϊκά είναι εθνικά και μόνο. Μπορεί να ονειρεύεται ο Πρωθυπουργός της χώρας ένα κόμμα ευρωπαϊκής ονομασίας για να λειτουργήσει ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κομματικές αμαρτίες της Ν.Δ., αλλά για να το πετύχει δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να δώσει προίκα τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μας σε κανέναν Ευρωπαίο «πατρόνο», όπου τα επιβουλεύεται. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, να προτείνει συνεκμετάλλευση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δηλώνει ότι «τα αποθέματά μας αποτελούν πλούτο της Ευρώπης». Εμείς ρωτάμε: Για ποια Ευρώπη; Αυτής που δείχνει με το «ωραίο» της πρόσωπο την «αλληλεγγύη» με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και την ανάληψη του ελέγχου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που το έχει ανάγκη; Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερώσετε τον κ. Σαμαρά ότι ο ορυκτός πλούτος είναι και θα παραμείνει περιουσία της Ελλάδας. Μόνο οι Έλληνες μπορούν να τον εκμεταλλευτούν. Εάν δεν είστε ικανοί να καταλάβετε αυτό το απλό γεγονός και να διασφαλίσετε το εθνικό συμφέρον της χώρας, καλύτερο είναι να παραιτηθείτε, γιατί είστε επικίνδυνοι.

 Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, να προτείνει συνεκμετάλλευση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός να δηλώνει ότι «τα αποθέματά μας αποτελούν πλούτο της Ευρώπης».

Εμείς ρωτάμε: Για ποια Ευρώπη; Αυτής που δείχνει με το «ωραίο» της πρόσωπο την «αλληλεγγύη» με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και την ανάληψη του ελέγχου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που το έχει ανάγκη;

Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερώσετε τον κ. Σαμαρά ότι ο ορυκτός πλούτος είναι και θα παραμείνει περιουσία της Ελλάδας.

Μόνο οι Έλληνες μπορούν να τον εκμεταλλευτούν.

Εάν δεν είστε ικανοί να καταλάβετε αυτό το απλό γεγονός και να διασφαλίσετε το εθνικό συμφέρον της χώρας, καλύτερο είναι να παραιτηθείτε, γιατί είστε επικίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου