Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ομόφωνο «όχι» στην ίδρυση νέων κέντρων κράτησης μεταναστών στον Έβρο

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέου κέντρου κράτησης μεταναστών στον Νομό Έβρου εκφράζουν με έγγραφό τους στις προϊστάμενες αρχές τους, οι συνοριοφύλακες, αλλά και οι δήμαρχοι του νομού, οι οποίοι σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη υπογράμμισαν πως τα κέντρα αυτά λειτουργούν αρνητικά στην προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, ενώ υποβαθμίζουν και την κοινωνική της υπόσταση.
Την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές προθέσεις για ίδρυση νέων κέντρων κράτησης μεταναστών εξέφρασαν και οι Μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης Άνθιμος και Δράμας Παύλος, οι οποίοι μετείχαν στη σύσκεψη. Συγκεκριμένα είπαν πως πρέπει ναι μεν να σεβόμαστε τους λαθρομετανάστες, αλλά δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε να διαταράσσεται η κοινωνική ζωή των κατοίκων της περιοχής...

Οι ίδιοι οι συνοριοφύλακες, εξάλλου, ζητούν να μη γίνουν νέα κέντρα, γιατί ήδη εξαιτίας έλλειψης προσωπικού στα υπάρχοντα υποχρεώνονται να κάνουν τους... δεσμοφύλακες, με αποτέλεσμα να μη μένει χρόνος για την κύρια αποστολή τους, που είναι η φύλαξη της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.


Όπως αναφέρουν, από τα επτά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου, μόνο τα τρία επιτελούν τον βασικό σκοπό τους, που είναι η φύλαξη των συνόρων (ήτοι περιπολίες, συλλήψεις, ταυτοποιήσεις κ.λπ.). Τα υπόλοιπα τέσσερα χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους, που απέχουν πολύ από τον αρχικό λόγο σύστασής τους. Παραδείγματος χάριν, το Τ.Σ.Φ. του Φυλακίου έχει μετατραπεί σε κατ’ ευφημισμόν Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών (είναι γνωστά όσα έχουν συμβεί κατά καιρούς εκεί – εξεγέρσεις, στάσεις, διαμαρτυρίες κρατουμένων κ.λπ.) ενώ το αντίστοιχο των Μεταξάδων έχει παραδόξως μετατραπεί σε παράρτημα των Φυλακών Κομοτηνής (αφού εκεί κρατούνται καταδικασθέντες, έως ότου ανοίξει θέση στο σωφρονιστικό κατάστημα του γειτονικού νομού).


Η κατάσταση αυτή βέβαια μετακυλίεται και στο ανθρώπινο δυναμικό. Τουτέστιν μόνον το 30% των εν ενεργεία συνοριακών φυλάκων ασχολείται με τη φύλαξη των συνόρων. Το υπόλοιπο 70% ασχολείται με τη φύλαξη των κρατουμένων, τη σίτισή τους, την περίθαλψή τους, ενώ, σύμφωνα με το παράδειγμα των Μεταξάδων, μια μερίδα από αυτό το ποσοστό έχει μετατραπεί σε... σωφρονιστικούς υπαλλήλους! 

Πηγή:paron.gr

E.K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου