Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΟΡΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ


Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με κεντρικό ζήτημα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς που χαρακτήρισε...
 "ολοκληρωτική" την εκβιαστική απαίτηση για συναίνεση.
Πρότεινε το Μεσοπρόθεσμο για να ψηφιστεί κατ' άρθρο στη Βουλή, ως νομοσχέδιο.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να προσφέρει συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου.
"Ποτέ δεν ασκήθηκε πιο γόνιμη αντιπολίτευση", υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινώντας την ομιλία του και διερωτήθηκε: "Γιατί ζητούν συναίνεση πιεστικά; Γιατί δεν έδιναν πέρυσι σημασία στις δικές μας προτάσεις και τώρα υποτίθεται ότι θέλουν να τις ενσωματώσουν;"
"Ο λόγος είναι", συνέχισε ο κ. Σαμαράς "ότι τα παρακολουθήματα, οι ουρές της κυβέρνησης, τα εξαπτέρυγά της πίστευαν ότι αυτή θα πετύχαινε τους στόχους τους. Και έτσι μπορούσαν αρχικά να μας αγνοήσουν με σκοπό τελικά να μας περιθωριοποιήσουν".
Τα βασικά σημεία της ομιλίας Σαμαρά είναι τα εξής:

Για την ψήφιση των νέων μέτρων: Για να εκφραστεί η θέση μας σε όλα αυτά, πρέπει να τα φέρετε στη Βουλή χωριστά. Να ψηφίσουμε κατ" άρθρο. Γιατί κατ" άρθρο θα ψηφίσουμε αυτά που συμφωνούμε, έτσι κι αλλιώς. Στο σύνολό του δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο, αν δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα Επανεκκίνησης, ιδιαίτερα στο φορολογικό.

Για το Μνημόνιο: "Η πολιτική του μνημονίου απέτυχε πλήρως. Απεδείχθη ότι όταν βυθίζεις μία χώρα σε ύφεση διαρκείας, τότε όχι μόνο δεν εισπράττεις φόρους αλλά το κράτος πληρώνει περισσότερα, επειδή προκύπτουν λουκέτα και απολύσεις, οπότε αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας".

Για την έλλειψη συναίνεσης: "Να μας πούν.. Ποια είναι η δουλεια της αντιπολίτευσης; Να συναινει πάντα σε όλα; Αυτό δεν το λένε αντιπολίτευση, το λένε ολοκληρωτισμό. Πρέπει να τη φιμώσουμε ή να αναγνωρίσουμε το δίκιο της και να ακούσουμε τις προτάσεις της;", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας:"Τι σημαίνει που ζητούν συναίνεση τόσο πιεστικά; Γιατί δεν το έκαναν πέρυσι;"


" Και τώρα", συμπλήρωσε, "υποτίθεται ότι θέλουν να ενσωματώσουν τις προτάσεις μας τις οποίες πέρυσι δεν άκουγαν και τις διαστρέβλωναν γιατί πίστευαν ότι η πολιτική του μνημονίου θα πετύχει".

Τέλος, ο κ.Σμαράς, τόνισε: "Θα σοβαρευτεί η κυβέρνηση επιτέλους; Τι συζητάμε τις τελευταίες εβδομάδες; Συναίνεση. Δηλαδή να προσχωρήσει η ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική που αποδείχθηκε λάθος. Λες και αν είχαμε συμφωνήσει εμείς θα είχε πετύχει η λαθεμένη πολιτική. Λες και θα άρχιζε να αποδίδει".


Για την επαναδιαπραγμάτευση: Προτείνουμε να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε για το πρόβλημα. Αυτή τη συζήτηση μπορούμε να την κάνουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Και αφού συμφωνήσουμε να πάμε στην τρόικα να επαναδιαπραγατευτούμε. Το αγκάθι της συζήτησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ακόμη και αν κάνουμε όλα τα άλλα που προτείναμε στο Ζάππειο, δεν θα υπάρξει το δημιουργικό σοκ.




"Το αυτοκίνητο δεν θα πάρει μπροστά αν δεν βάλουμε το κλειδί και κλειδί είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών", ανέφερε χαρακτηριστικά.




Αν η κυβέρνηση πραγματικά ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, τότε θα μπορούσαμε να τα βρούμε, διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ διαφέρει "από τον κ. Παπανδρέου, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση, την ανοιξη του 2009, και του ζητήθηκε συναίνεση, είπε ένα ξερό όχι σε όλα".




Διευκρίνισε ακόμη ότι θα πρέπει "να επαναδιαπραγματευθούμε όλα τα ενδιάμεσα βήματα του μνημονίου" και όχι τους τελικούς στόχους του, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.




Απάντηση σε Κατατζαφέρη: "Ακουσα κάποιον", είπε ο κ. Σαμράς χωρίς να κατονομάσει τον αρχηγό του ΛΑΟΣ, "να χρησιμοποιεί το ιστορικό παράδειγμα του Θεμιστοκλή και του Ευρυβιάδη που συμφιλιώθηκαν πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Συμφωνώ. Μόνο που οι δύο ηγέτες τα βρήκαν για να πολεμήσουν, όχι για να υποκύψουν".




Για τους "Αγανακτισμένους": Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κύμα διαδηλώσεων από τους αγανακτισμένους πολίτες, "ένα κίνημα ακομμάτιστο και ειρηνικό", όπως είπε. "Είναι κάτι παραπάνω από αγανακτισμένοι, είναι απελπισμένοι", παρατήρησε, τονίζοντας ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να δώσει σε όλους τους πολίτες ελπίδα και προοτπτική.


fimotro.blogspot.com

MT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου