Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Financial Times: Γερμανικό σχέδιο αναδιάρθρωσης

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με διάφορες εκδοχές και σε αντίθεση με τις επιθυμίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ετοιμάζει το Βερολίνο, για την περίπτωση που οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αθήνας δεν επιτύχουν να βγάλουν τη χώρα από τη δημοσιονομική κρίση, γράφουν οι Financial Times.
Η Γερμανία εκπονεί σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γράφει η εφημερίδα, παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντίτίθεται σε κάτι τέτοιο φοβούμενη νέα κρίση σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές τράπεζες «πληρώσουν τα σπασμένα».


Το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων εθελούσια αναδιάρθρωση με χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Μια ιδέα είναι να πεισθούν οι επενδυτές να ανταλλάξουν επισφαλή ελληνικά ομόλογα, σε τρέχουσες τιμές, με πιο ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα «Ομόλογα Μπρέιντι» που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του ΄80 στις υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Μια άλλη εναλλακτική πρόταση που επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ακόμα και διαγραφή μέρους του, μέθοδος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ με το ειδικό πρόγραμμα (HICP) προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχές χώρες.
«Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν έχει όμως καμία πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα, επειδή γνωρίζουμε καλά πως σχέδια αναδιάρθρωσης προχωρούν μόνο με την συμφωνία του ενδιαφερόμενου» δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Παρόλο που η ελληνική οικονομία θα βγει κερδισμένη από την περικοπή του χρέους, η κυβέρνηση της Αθήνας, με σκεπτικό ανάλογο της ΕΚΤ, ανησυχεί για τη ζημιά που επιφυλάσσει ένας τέτοιος διακανονισμός στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και στη μελλοντική αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Και υπουργικές δηλώσεις υπέρ αναδιάρθρωσης
«Μια αναδιάρθρωση δεν θα ήταν καταστροφική», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Βλερνερ Χόγιερ, στο Bloomberg News. Ο Χόγιερ τονίζει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητα καταστροφική και πως η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.
Ναι μεν, αλλά ... από Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ δεν βλέπει κανένα λόγο για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην είναι σε θέση να επιστρέψει τα δάνεια που έχει λάβει.

Μ.Ζ.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα,

    διαβάστε εδώ για την "λιπαρή" ανάπτυξη της Ελλάδας. Νομίζω θα το βρείτε ενδιαφέρον.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_20.html#axzz1K4EKJaty

    ΑπάντησηΔιαγραφή