Μία ανάσα πριν από τις εκλογές της Κυριακής, το εκλογικό τοπίο στη Γερμανία γίνεται ακόμη πιο θολό και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πλέον στο τραπέζι.
Τα κόμματα δίνουν σκληρή μάχη για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, εταίροι διαγκωνίζονται για την ίδια δεξαμενή ψήφων -βλέπε CDU και FDP- και οι δημοσκοπήσεις, αντί να ξεκαθαρίζουν, μπερδεύουν το εκλογικό κουβάρι ακόμη περισσότερο.
Μέσα σε αυτό το χάος, το μόνο σενάριο που φαίνεται πλέον ρεαλιστικό είναι η μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Μία «συγκατοίκηση» SPD και CDU θα ήταν κάτι «πολύ ωφέλιμο» για την Ευρώπη, σχολίασε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως με τη συμμετοχή του SPD η γερμανική κυβέρνηση θα υιοθετούσε άλλη γραμμή έναντι των χωρών του Νότου.
Η Ανγκελα Μέρκελ, που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζε αφ' υψηλού τον αγώνα του αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ για την Καγκελαρία, πλέον είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει όλο το ειδικό βάρος της για να αποφύγει μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Από τη μια έχει να διαχειριστεί τον κυβερνητικό εταίρο, το FDP, που ζητά ανοιχτά τη δεύτερη ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων, με το σύνθημα «Αν θέλετε καγκελάριο τη Μέρκελ, ψηφίστε FDP».
Η καγκελάριος είναι έξω φρενών και έστειλε επιστολή σε εκατομμύρια ψηφοφόρους του CDU, ζητώντας τους να στηρίξουν τους Χριστιανοδημοκράτες και όχι τους Φιλελεύθερους, με την αιτιολογία ότι κάθε ψήφος μετράει. Από την άλλη, διαφαίνεται ότι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ίσως να μην είναι τόσο ανώδυνο όσο πίστευε.
Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Bild», το AfD καταφέρνει να εισέλθει στη βουλή με 5%, οι Φιλελεύθεροι επίσης μπαίνουν στο κοινοβούλιο με 6% και η τράπουλα ανακατεύεται, καθώς το CDU φέρεται να συγκεντρώνει μόνο το 38%.
Αυτό σημαίνει ότι τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το 47%. Ταυτόχρονα ανεβαίνει το SPD με 28%, αλλά οι Πράσινοι πέφτουν στο 8%, ενώ η Αριστερά ενισχύεται στο 9%.
Αυτό σημαίνει ότι τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το 47%. Ταυτόχρονα ανεβαίνει το SPD με 28%, αλλά οι Πράσινοι πέφτουν στο 8%, ενώ η Αριστερά ενισχύεται στο 9%.
Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της εταιρείας δημοσκοπήσεων FGW, με μοναδικές διαφορές ότι οι Φιλελεύθεροι εμφανίζονται να συγκεντρώνουν 5,5%, το AfD μένει έξω από τη Βουλή με 4%. Το CDU εμφανίζεται να λαμβάνει 40% και το SPD 27%, οι Πράσινοι 9% και το Die Linke 8.5%.
Ο Στάινμπρουκ δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους, χωρίς να αποδέχεται ούτε το ενδεχόμενο να κυβερνήσει με την ανοχή της Αριστεράς, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν θέλει να είναι δέσμιος ενός κόμματος σε κάθε νομοθετική του προσπάθεια.
Αυτή η προεκλογική στάση του, όμως, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στην περίπτωση που η Μέρκελ βρεθεί σε μειονεκτική θέση, δηλαδή εάν οι Γερμανοί δεν βάλουν το FDP στη βουλή και οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν να ρισκάρουν μια συνεργασία με την Αριστερά. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι το SPD θα αξιοποιήσει ως μοχλό πίεσης την «απειλή» μιας κυβερνητικής συνεργασίας με την Αριστερά, για να πετύχει καλύτερους όρους στο σενάριο ενός Μεγάλου Συνασπισμού.
Η συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται πλέον πολύ πιθανή: ακόμη και η αριστερή πτέρυγα του SPD επεξεργάζεται αυτό το ενδεχόμενο και προετοιμάζει λίστα τριών ή τεσσάρων όρων για διαπραγμάτευση. Η λίστα αυτή θα παραδοθεί στην ηγεσία του κόμματος την Κυριακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου