Αφορμή για να γράψω αυτές τις γραμμές σήμερα, στάθηκε ένα σύνθημα, που ακούστηκε στην μεγαλειώδη χθεσινή συγκέντρωση του Συντάγματος, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων των αγανακτισμένων.
Είναι αλήθεια, ότι το συγκεκριμένο σύνθημα, δεν ακούστηκε πρώτη φορά χθες. Αποτελεί, ένα από τα βασικά συνθήματα, της περιόδου που η χώρα μας, με μια αντισυνταγματική απόφαση όπως πολλοί υποστηρίζουν, ανάμεσά τους κι εγώ, βρίσκεται υπό την κηδεμονία ξένων δυνάμεων, εφαρμόζοντας το περίφημο πλέον μνημόνιο 1, 2 και πάει λέγοντας. Το σύνθημα, γνωστό σε όλους, « να καεί, να καεί, το μπ….ο η βουλή «, εκτός της οργής που φανερώνει, για εμένα προσωπικά, είναι άκρως επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο, για πάρα πολλούς λόγους. Προσβάλλει, πάνω απ’ όλα τον κοινοβουλευτικό θεσμό. Έναν θεσμό, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αν απομονώσουμε την στρεβλή πορεία του, των πολλών τελευταίων χρόνων, με σκάνδαλα, εξοργιστικές αποφάσεις υπέρ όσων την υπηρετούν, καθώς και του υψηλού κόστους λειτουργίας του ελληνικού κοινοβουλίου, δεν πρέπει να παραβλέψουμε, ότι είναι άλλο πράγμα η βουλή ως κτίριο και άλλο πράγμα η βουλή ως θεσμός και ως υπηρεσία.Αντιλαμβάνεστε όλοι φαντάζομαι, τι θέλω να πω. Ένα σύνθημα από μόνο του, δεν λέει και πάρα πολλά πράγματα. Τι γίνεται όμως, όταν το σύνθημα αυτό, το φωνάζει ένας όχλος; Τι γίνεται στην περίπτωση, που από τα λόγια, μερικοί θερμόαιμοι, προσπαθήσουν να παρασύρουν και τους άλλους και θελήσουν να κάνουν πράξη τα λόγια του συνθήματος; Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζεται, αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελεί εκτός όλων των άλλων, ένα από τα πλουσιότερα θησαυροφυλάκια, της ιστορίας μας. Της μεγάλης ιστορίας του έθνους και του πολιτισμού μας.
Η Συλλογή Έργων Τέχνης, η οποία φυλάσσεται στις Ειδικές Συλλογές, αποτελείται από έργα της νεοελληνικής, κυρίως, τέχνης του 19ου και του 20ού αι., αλλά και σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος (ιστορικά, μυθολογικά, φιλελληνικά, ελληνικά τοπία και μνημεία). Στη Συλλογή εκπροσωπούνται όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών: η ζωγραφική, με έργα ποικίλων τεχνικών και θεματικών, η χαρακτική, με έργα αναγνωρισμένων νεοελλήνων χαρακτών και η γλυπτική με λιγοστά έργα, μνημειακών, ωστόσο, διαστάσεων, φιλοτεχνημένα από σημαντικούς έλληνες δημιουργούς.
Εξακόσιοι περίπου χειρόγραφοι κώδικες, από το 10ο έως το 19ο αιώνα, θεολογικού και φιλολογικού, κυρίως, περιεχομένου φυλάσσονται στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης. Αρκετοί κώδικες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και λόγω της σωζόμενης αρχικής στάχωσής τους, των υλικών γραφής, καθώς και της εξωτερικής και περίτεχνης σε κάποιες περιπτώσεις, εσωτερικής τους διακόσμησης.
Mία πρώτη καταγραφή των χειρόγραφων κωδίκων της Βιβλιοθήκης έχει γίνει από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο και τον Ντίνο Κονόμο.
Mία πρώτη καταγραφή των χειρόγραφων κωδίκων της Βιβλιοθήκης έχει γίνει από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο και τον Ντίνο Κονόμο.
Αρκετά αντικείμενα που συνδέονται με μοναδικές στιγμές της ιστορίας του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτικού θεσμού, καθώς και με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, συγκροτούν τη συλλογή κειμηλίων, που φυλάσσεται στις Ειδικές Συλλογές της Βιβλιοθήκης. Ξεχωρίζουν ο χαρακτηριστικός σκούφος που φορούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το χρυσό στεφάνι αγριελιάς, που του πρόσφεραν οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας, μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920, καθώς και οι πένες με τις οποίες υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας τα πρωτόκολλα ορκωμοσίας.
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Η συλλογή γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι διαθέσιμη σε έντυπη μορφή και, στην πλειοψηφία της, σε μικροφωτογραφημένα και ψηφιακά αντίγραφα. Είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αναζητήσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr.
Η κύρια συλλογή εφημερίδων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης φυλάσσεται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Ορισμένοι τίτλοι πολιτικού, οικονομικού και νομικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης και η συλλογή Τύπου των Ειδικών Συλλογών με σπάνιες εφημερίδες της προεπαναστατικής περιόδου και της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, της Κατοχής και της περιόδου της δικτατορίας φυλάσσονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 650.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά. Η ανάπτυξη των συλλογών της βασίζεται στη διάταξη περί υποχρέωσης κατάθεσης του Ν. 3149/2003, και συμπληρωματικά στην αγορά ξενόγλωσσων τίτλων.
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μία αναπτυγμένη συλλογή βιβλίων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, νομικής και ιστορίας, για την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, και ένα γενικό πληροφοριακό τμήμα (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια, έργα υποδομής, κ.ά.). Επιπλέον, περιλαμβάνει και τις Ειδικές Συλλογές, με αρχέτυπα, παλαιότυπα και σπάνιες εκδόσεις της περιόδου 1481-1900 και πολιτικά φυλλάδια του 19ου και 20ού αιώνα.
Ύστερα από όλα τα παραπάνω, πιστεύω, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, πως είναι θλιβερό και πάρα πολύ άσχημο, εξαιτίας όσων δεν τιμούν με την παρουσία τους τον θεσμό του κοινοβουλευτισμού, να λοιδορείται και να χλευάζεται με αυτό τον τρόπο, το σύγχρονο δημιούργημα της αρχιτεκτονικής, με ιστορική και συμβολική αξία, οικοδόμημα της δημοκρατίας. Είναι στο χέρι μας, να περιφρουρήσουμε, τόσο τον θεσμό, όσο και το κτίριο της βουλής των Ελλήνων. Σε τελική ανάλυση, έχουμε την δύναμη, να επιβάλουμε ειρηνικά, ν’ αλλάξει ως θεσμός η κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση, επιβάλλοντας παράλληλα με την διαρκή μας επαγρύπνηση, να το σέβονται και όλοι όσοι την υπηρετούν. Η σπίθα, δεν αργεί καθόλου να γίνει φωτιά. Όλοι πιστεύω, δεν θα θέλαμε να καταστρέψουμε, ένα μνημείο, σημείο αναφοράς, θεματοφύλακα αν προτιμάτε, της μακραίωνης ιστορίας μας.
olympia.gr
MT
MT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου