«Νομίζω ότι το γάλα της φινλανδικής αγελάδας πρέπει να μείνει στη Φινλανδία
και όχι να σταλεί στο εξωτερικό ως ελεημοσύνη. Τα χρήματά μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναποτελεσματικούς μηχανισμούς. Εμείς δεν πρόκειται να επιβάλουμε τους όρους μας στις χώρες της Ε.Ε., αλλά θα κρατήσουμε τα χρήματά μας και το δικαίωμα να λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι τις αποφάσεις».Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον Τίμο Σόινι, τον ηγέτη του ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Αληθινοί Φινλανδοί, το οποίο από το οριακό 4% στις εκλογές του 2007 έκανε την έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, και αφού προς στιγμή διεκδίκησε ακόμα και την πρωτιά, τελικά έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, καταλαμβάνοντας το 19% των ψήφων και τις 39 από τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Σόινι είχε καταγγείλει την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ και χθες έσπευσε να σημειώσει πως οι εκλογές ήταν «ένα δημοψήφισμα σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε.» και θα πρέπει να θεωρείται «ψήφος κατά της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης».
Ο νικητής
Νικητής των βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε το κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας (με το 20,4% των ψήφων) του νυν υπουργού Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος θα λάβει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έως χθες δεν υπήρχε κάποια σχετική πληροφορία για το εάν οι Αληθινοί Φινλανδοί θα μετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα), ωστόσο η ισχυρή εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο δεν αποκλείεται να εμποδίσει την έγκριση μιας επείγουσας οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. προς την Πορτογαλία, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε., το Κοινοβούλιο και όχι η κυβέρνηση της Φινλανδίας καθορίζει την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας (το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα ψήφου για τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χρηματοδότηση σχεδίων στήριξης, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να απορρίψει το σχέδιο για την οικονομική στήριξη της Πορτογαλίας).
Πάντως, ο Κατάινεν έχει υποστηρίξει με κατηγορηματικό τρόπο κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι η Φινλανδία υπό την ηγεσία του θα τηρήσει «στάση ευθύνης» και θα στηρίξει οικονομικά τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης. «Η Φινλανδία υπήρξε πάντοτε ένας υπεύθυνος διαχειριστής και όχι πρόξενος προβλημάτων. Το διακύβευμα είναι μία κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Μετά τις εκλογές τα μεγαλύτερα κόμματα θα αρχίσουν να αναζητούν κοινό τόπο» είπε ο 39χρονος Κατάινεν.
Μετεκλογικά σενάρια
Το εγχείρημα, πάντως, δεν είναι εύκολο. Πολιτικοί αναλυτές τοποθετούν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης από τα μέσα μέχρι τα τέλη Μαΐου και θεωρούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη δυσαρέσκεια των πολιτών, γεγονός που σημαίνει και σκληρότερη στάση απέναντι στις Βρυξέλλες. Αυτό, άλλωστε, δείχνουν και οι μετεκλογικοί συσχετισμοί. Δεύτερη πολιτική δύναμη αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (με ποσοστό 19,1%), οι οποίοι, αν και υποστηρίζουν την ιδέα της Ε.Ε., εναντιώνονται στα σχέδια στήριξης της Πορτογαλίας. Το Κεντρώο Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι κατέγραψε σημαντικές απώλειες, καθώς από το 23,1% των εκλογών του 2007 έπεσε στο 15,8%. Αν και το Κεντρώο Κόμμα έχει φιλοευρωπαϊκή πολιτική, η ηγεσία του έχει ξεκαθαρίσει ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση και ότι δεν θα μετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα. Από την πλευρά τους οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν εκφράσει τη θέση ότι δεν θα δεχθούν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει τη συνεισφορά της χώρας στην πορτογαλική βοήθεια.
Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι το αδιέξοδο θα αρθεί, κυρίως επειδή αμφισβητούν ότι οι Αληθινοί Φινλανδοί θα εμμείνουν στη σκληρή τους στάση. «Θα είναι παράδοξο ένα κόμμα που μεγάλωσε τόσο γρήγορα να μη θέλει να αξιοποιήσει αυτήν του τη δύναμη και να μην μπει στην κυβέρνηση» παρατήρησε ο Κίμο Γκρόνλαντ, διευθυντής έρευνας στο πανεπιστήμιο Άμπο. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές, εκτιμώντας πως ο Σόινι, για να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του, θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική γραμμή πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα, και δεδομένων των θέσεων του Κατάινεν, θεωρείται πιθανό πως οι Αληθινοί Φινλανδοί για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να δεσμευτούν ότι δεν θα σαμποτάρουν τη βοήθεια προς την Πορτογαλία.
MT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου