Στοιχεία-φωτιά, που αποκαλύπτουν διασπάθιση του δημοσίου χρήματος κατά την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έστειλε στη δικαιοσύνη και στα αρμόδια υπουργεία ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Γιώργος Κίρκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, επιβεβαίωσε πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, δείχνοντας ως κεντρικό πρόσωπο των ατασθαλιών τον προκάτοχό του Ανδρέα Λεούδη. “Όταν ήρθα εδώ, βρήκα ένα σύστημα, στο οποίο επικεφαλής ήταν ο τοποθετημένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης, καθώς και άλλα πέντε επιχειρησιακά στελέχη. Το υπόλοιπο στελεχιακό δυναμικό ήταν σε παθητική κατάσταση”, είπε, υπονοώντας ότι κουμάντο έκανε μια μικρή ομάδα έμπιστων του πρώην περιφερειάρχη.
Ένα πόρισμα για την αποναρκοθέτηση του Γράμμου και δύο ΕΔΕ για το Πρόγραμμα Τεχνικής Στήριξης του ΠΕΠ και για την τουριστική προβολή του νομού Κοζάνης είναι αυτά που “καίνε” τον τότε γενικό γραμματέα της ακριτικής περιφέρειας και κουμπάρο του Κώστα Καραμανλή. Είπε μάλιστα ο κ. Κίρκος ότι πριν από μία εβδομάδα επιθεώρησε τον δρόμο Επταχώρι - Ζούζουλη, για τον οποίο είπε πως “ξοδεύτηκαν από το Γ’ ΚΠΣ περί τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά δρόμος δεν υπάρχει. Δεν έγιναν γεωλογικές μελέτες και το έργο εντάχθηκε με μία απλή μελέτη. Όμως η φύση εκδικείται, όταν δεν παίρνεις σοβαρά μέτρα. Αυτή τη στιγμή 2 εκατ. ευρώ πήγαν στον Καιάδα”.
Ο περιφερειάρχης διέταξε έρευνα σε βάθος για τα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του. Η έρευνα διενεργήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010. Διαπιστώνει σημεία και τέρατα ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος: από κατάτμηση έργων και απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους μέχρι πληρωμή ανύπαρκτων έργων, παραποιήσεις δημοσίων εγγράφων κτλ. Μαζί και με τις δύο ΕΔΕ, όλα τα πορίσματα στάλθηκαν σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στους οικονομικούς ελεγκτές, καθώς και στην εισαγγελία Κοζάνης.
Τι έδειξε η έρευνα
Μεταξύ άλλων προκύπτουν:
- Για το έργο αποναρκοθέτησης του Γράμμου, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ: Αν και αρμόδιος για την αποναρκοθέτηση εκτάσεων είναι αποκλειστικά ο στρατός, περιέργως το έργο το εμπνεύστηκε και το υλοποίησε με άσχετους με το αντικείμενο υπαλλήλους η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία μόνο εκ των υστέρων συμπεριέλαβε στην επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής και έναν στρατιωτικό, με αποτέλεσμα το έργο ακόμη και σήμερα να μην έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία στρατού, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στην τελευταία να αναλάβει την ευθύνη πιστοποίησης ασφαλούς αποτελέσματος σε έργο αποναρκοθέτησης που έχουν υλοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες. Εντούτοις η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έσπρωξε σε συγκεκριμένη εταιρεία 4,5 εκατ. ευρώ για ένα έργο για το οποίο αρμόδιος είναι μόνο ο στρατός.
Επιπλέον, το έργο ανατέθηκε στη μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά, με την οποία προϋπήρχαν υπόγειες διαδρομές και συνεννοήσεις, ενώ το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας αξιολόγησης και εισήγησης για την ανάθεση του έργου φέρει παραποιημένες υπογραφές.
- Για το έργο προβολής του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας: Σύμφωνα με τον Γ. Κίρκο, το 25% του συνολικού 60% του έργου που υλοποιήθηκε δόθηκε σε μία και μοναδική εταιρεία.
- Για μία προγραμματική σύμβαση 150.000 ευρώ από τον Τοπικό Πόρο της νομαρχίας Κοζάνης: Η νομαρχία είχε δώσει το έργο στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η τελευταία έσπασε το έργο σε έντεκα μικρά έργα των 15.000 ευρώ το καθένα. Σύμφωνα με τον Γ. Κίρκο, τα έργα αυτά ανατέθηκαν, μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του 2009, την τελευταία εβδομάδα των εκλογών!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου