Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

OIKONOMIA

Την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή απεφεύχθη μια... απονενοημένη κίνηση που μπορεί να οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και συζητήσεων, το υπουργείο Οικονομικών δεν βγαίνει, όπως κάποιοι ήθελαν, τις επόμενες ημέρες για δανεισμό. Πάντως, τα νέα και για τον καινούργιο mister ΟΔΔΗΧ δεν είναι τα καλύ

James K. Galbraith «Αν η Ε.Ε. αποτύχει να έρθει σε βοήθεια της Ελλάδας, το ερώτημα «για ποιο πράγμα είναι καλή η Ε.Ε.;» θα προκύψει αναπόφευκτα.»
«Καμία πολιτική από ένα μικρό κράτος, όσο δρακόντεια κι αν είναι, δεν μπορεί να δώσει τέλος σε έναν πανικό στις κεφαλαιαγορές.»

Στα ύψη ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής τομεάρχης για την Οικονομία, Θόδωρος Καράογλου. Ο κ. Καράογλου ασκεί σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να φανεί ότι η συναίνεση είναι απολύτως περιορισμένη…

Θεόδωρος Καράογλου «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε υποσχέσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Όμως τώρα μειώνει τους μισθούς, παγώνει τις συντάξεις και επιβάλλει φόρους (…) Πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους μιλάμε για πραγματική ονομαστική μείωση μισθών»

Με τη φράση «δεν έχω να φοβηθώ τίποτα στην εξεταστική επιτροπή», ο Γιάννης Παπαθανασίου υπεραμύνεται των επιλογών του για όσο διάστημα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι η «χώρα δεν διασύρθηκε επί των ημερών του...». Ο πρώην υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για το σκηνικό που έχει στηθεί σε Βάρος της χώρας...
Γιάννης Παπαθανασίου «Η εξεταστική για την οικονομία γίνεται με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα νέα σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και αποτελεί μεγάλο λάθος. Υπονομεύει το κλίμα πολιτικής συναίνεσης. Και θα προκαλέσει νέο μπαράζ δυσφημιστικών δημοσιευμάτων εις βάρος της χώρας μας.»
«Στο λίγο διάστημα που ήμουν υπουργός, η χώρα και δεν διασύρθηκε και πέτυχε να δανεισθεί, όταν η διεθνής κρίση ήταν στο ζενίθ, και τα spreads πέσανε. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, πήραμε διορθωτικά μέτρα με πολιτικό κόστος, δύο φορές μέσα στο 2009.»

Η οικονομική κρίση επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, ανατρέποντας την εικόνα των προβλέψεων σχετικά με την ανάπτυξη της απασχόλησης την επόμενη δεκαετία.

Σε ευκαιρία για θετική δημοσιότητα μετέτρεψαν δεκάδες επιχειρήσεις την κρίση που εντάθηκε περαιτέρω με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Το θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας, με αποτέλεσμα να στρώνεται το χαλί στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών εν όψει της νέας «εξόδου» της χώρας μας για δανεισμό.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για αύξηση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσα από την ένταξη μέρους των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με μελέτες, η αναγκαία νομιμοποίηση κάθε μορφής μαύρης εργασίας, άρα και των παράνομων μεταναστών, σε θεωρητικό επίπεδο και μόνον προσωρινά επιδρά θετικά στον τομέα αύξησης των εσόδων των Ταμείων.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΟΣΕ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στο να κλείσει την τεράστια δημοσιονομική καταβόθρα, Βάζοντας φραγμό στα ελλείμματα-μαμούθ του Οργανισμού, που Βαρύνουν κατ' έτος με εκατοντάδες εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δρομολογείται ριζική αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ, με σοβαρή μείωση του προσωπικού σε ποσοστό πάνω από το 40%, περικοπές επιδομάτων, ιδιωτικοποίηση εμπορευματικών μεταφορών και του προαστιακού, συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο θυγατρικών εταιρειών, ίδρυση ρυθμιστικής Αρχής για τους σιδηροδρόμους κ,λ.π.

Από το 1992 έως το 2007 οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί πολίτες (βλέπε Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ κ.λ.π.) είδαν το ετήσιο εισόδημα τους να εκτινάσσεται επτά φορές, φθάνοντας τα 345 εκατομμύρια δολάρια για τον καθένα, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης μειώθηκε κατά το ένα τρίτο και πλέον, σε σχέση με το ζενίθ του 1995 (που ήταν 30%). Τάδε έφη η φορολογική Αρχή των ΗΠΑ,IRS.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ορισμένων παραγόντων της δημόσιας ζωής, αλλά και διεθνών αναλυτών ότι, δεδομένης της απουσίας πρόβλεψης για την αποπομπή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού χρέους και, ως εκ τούτου, τα λοιπά κράτη-μέλη θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να στηρίξουν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστερες επιπτώσεις για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

«Πουλάμε το ευρώ στη σημερινή του ισοτιμία και αγοράζουμε ελβετικό φράγκο και συμβόλαια χρυσού», είναι σήμερα η άποψη της Oxygen Capital.

ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του τρόπου εποπτείας των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των φορέων που σήμερα ασκούν ελεγκτική δραστηριότητα, μελετά η κυβέρνηση.

ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ απαξίωσης και συναλλακτικής απομόνωσης στιγματίζουν το Χρηματιστήριο. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα σκληρή για τις αποτιμήσεις των μετοχών, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς έχει περιπέσει στα... αζήτητα. Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, οι έξι στις δέκα μετοχές του Χ.Α. έχουν καταβαραθρωθεί από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο πλέον εξαντλείται σε λιγοστά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.


Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» εξακολουθούν να Βρίσκονται οι μεγάλοι Αγγλοσάξονες παίκτες, από τις κινήσεις των οποίων εξαρτάται σε καταλυτικό βαθμό η πορεία του Χρηματιστηρίου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα παραπέμπουν ευθέως σε μια ιδιόμορφη... μεγάλη Σαρακοστή για τις ελληνικές μετοχές, που παραμένουν εγκλωβισμένες στην απαξίωση.

«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ αναφορικά με την επενδυτική συμπεριφορά», σχολιάζουν οι αναλυτές, τονίζοντας ότι μετά τον σεισμό που συγκλόνισε την παγκόσμια οικονομία, η σημερινή πραγματικότητα απέχει από το σημείο να μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική, καθώς μεγάλα ρίσκα εξακολουθούν να υπονομεύουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Ευρώπη καθώς η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου, μεταβάλλει άρδην το status quo όσον αφορά τις προσοδοφόρες τοποθετήσει.

Με μεγάλη επιφυλακτικότητα, που εξακολουθούν να προκαλούν τα φαντάσματα της χρηματοοικονομικής κρίσης που στοιχειώνουν το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, επέστρεψαν οι επενδυτές στις αγορές.

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενδυμάτων της Ραφαέλα Πρεστινιόνι είναι μία από τις εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες στηρίζονται οι οικονομία της Eupconns. Όταν η κυρία Πρεστινιόνι δεν κατάφερε να πάρει τραπεζικό δάνειο, αναγκάστηκε να πουλήσει δύο κατοικίες από την προσωπική της περιουσία, ενώ έκανε αίτηση για να ενταχθεί στο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων. Έτσι, μπόρεσε να πληρώσει τους προμηθευτές της και να καταβάλει μία από τις δόσεις για την αγορά εξοπλισμού. Οι πωλήσει της εταιρείας της Πρεστινιόνι έπεσαν κατά 15% πέρυσι και η ίδια ατενίζει με τρόμο τη φετινή χρονιά.

«Έβρεχε όλο το πρωί, αλλά επειδή ξαφνικά ο ουρανός άνοιξε για λίγο δεν σημαίνει ότι και το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι χωρίς βροχές», δηλώνει Αμερικανός αναλυτής, καθώς Βλέπει τη μία εταιρεία μετά την άλλη να κάνουν προβλέψεις για αυξημένα κέρδη το οικονομικό έτος που μόλις έκλεισε ή θα συμπληρωθεί τον Μάρτιο του 2010, με πιο πρόσφατα παραδείγματα εκείνα του κολοσσού τροφίμων Kellogg Co και της φαρμακευτικής McKesson Corp.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός, δείχνοντας χαρακτήρα και ποιότητα μεγάλης ομάδας, έκανε τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Ρόμα. Το μεγάλο του κέρδος είναι ότι δεν έχασε... πολύ. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι δυνάμεις που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό της μιζέριας, με το 65% των μετοχών να μην πραγματοποιεί συναλλαγές άνω των 5.000 τεμαχίων, είναι απασχολημένες με τη φορολογική μανία του κράτους.

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής ναυτιλίας προκαλεί έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη, που βλέπουν «τον ισχυρό βραχίονα» της ελληνικής οικονομίας να δέχεται πιέσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της διακύμανσης των ναύλων σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό που αρχίζει να τρομάζει το οικονομικό επιτελείο είναι δύο γεγονότα που διαπιστώθηκαν προσφάτως: Η μείωση κατά περίπου 5 δισ. ευρώ της εισροής ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα μας και η υποστολή της ελληνικής σημαίας από 152 πλοία, καθώς και η διαγραφή χωρητικότητας 9.029.035 dwt από το εθνικό νηολόγιο.

ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ στρατηγικής στην προώθηση του τουριστικού της προϊόντος, αλλά και ραθυμία όσον αφορά τη βελτίωση των υποδομών της, κατηγορούν την Ελλάδα κορυφαίοι παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας με δηλώσεις τους.

Η επιλογή της κυβέρνησης να χορηγεί ευνοϊκά δάνεια προς επαγγελματίες με εγγυήσεις του κράτους, ώστε αυτοί να πληρώνουν τις εισφορές τους στα Ταμεία και με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την κατάρρευση του Ασφαλιστικού, δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική. Αντιθέτως, ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, που στην περίπτωση του ΟΑΕΕ έχει φτάσει το 40%!

Τέρμα στον αμαρτωλό ΟΣΕ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στο να κλείσει την τεράστια δημοσιονομική καταβόθρα, βάζοντας φραγμό στα ελλείμματα – μαμούθ του Οργανισμού, που βαρύνουν κατ’ έτος με εκατοντάδες εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δρομολογείται ριζική αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ, με σοβαρή μείωση του προσωπικού σε ποσοστό πάνω από το 40%, περικοπές επιδομάτων, ιδιωτικοποίηση εμπορευματικών μεταφορών και του προαστιακού, συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο θυγατρικών εταιρειών, ίδρυση ρυθμιστικής αρχής για τους σιδηροδρόμους κλπ.

Δεν ξέρω αν οι «εταίροι» μας νομίζουν ότι όλα όσα απεργάζονται εις βάρος μας έχουν κάποια παιδαγωγική επίδραση πάνω μας, αν νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει κάποιου είδους αποτελεσματική, αυταρχική αγωγή (αυτό που το ΔΝΤ για τις χώρες – θύματά του ονομάζει «θεραπεία – σοκ»). Το σίγουρο είναι ότι τα σίδερα που υψώνουν γύρω μας έχουν κι ένα απελευθερωτικό περιεχόμενο. Μια βίαιη και μαζική αποδέσμευση από το ευρωπαϊκό ταμπού. Μήπως τελικά υπάρχει ζωή και εκτός Ε.Ε.;

Σε 5,5 δις. ευρώ ανέρχεται η «σοδειά» των νέων μέτρων στο πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού και υλοποίησης του ΠΣΑ 2010-2013, ύστερα από τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την «ισχυρή πολιτική στήριξη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συμφωνία για παροχή συντονισμένης βοήθειας από χώρες της Ευρωζώνης προς τη χώρα μας θα αντιμετωπίσει στο εξής τις αγορές η ελληνική οικονομία!

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι θα μπορέσει να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της και να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, οι υπόλοιποι αδύναμοι κρίκοι, εντός και εκτός Ευρώπης, προσπαθούν μάταια να αποφύγουν αυτού του είδους την αρνητική προσοχή.

Καταιγίδα ανατιμήσεων σε βιομηχανικά είδη, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην ελληνική αγορά, καθώς και εκτίναξη του πληθωρισμού άνω του 3%, απειλούν την οικονομία, προκαλώντας ανησυχία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου