Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο μετάβασης στη νέα διοικητική δομή και τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου έχει καταρτιστεί. Μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προβλέπονται η μείωση νομικών προσώπων και φορέων από 6.000 σε 2.000, η μετάταξη-μετακίνηση περίπου 200.000 εργαζομένων και η δημιουργία επιπλέον 1.200 e-ΚΕΠ, τα οποία θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα εθελοντικό πλαίσιο μετατάξεων, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν υποχρεωτικές. Επίσης, με τον νέο νόμο καθιερώνεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ενώ τα έξοδα παράστασης των δημάρχων μετατρέπονται σε «αντιμισθία».

Με απόφαση του ΓΕΣ στις αρχές του μηνός, καταργείται ο περίφημος θεσμός των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ), διαψεύδοντας έτσι αυτούς που τον υιοθέτησαν με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την τεράστια ζημιά που επέφεραν στην οροφή του στρατεύματος οι αλλεπάλληλες και ψηφοθηρικές μειώσεις της θητείας από ανεύθυνους υπουργούς.

•Έγινε αυτό που περίμεναν όλοι, αλλά απευχόταν η κυβέρνηση
•Όχι μόνο θα δανειστούμε με υψηλότατα επιτόκια (πάνω από το 5%), αλλά θα μας επιβάλουν και όρους, κάτι που δεν διανοούνται
•Το ΔΝΤ μπαίνει στη χώρα από την… πίσω πόρτα και θα έχει τον πρώτο λόγο
•Αγωνία στην αγορά και στα νοικοκυριά και φόβος για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών οικονομικών μέτρων.
•«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς
• «Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε» και «προσχεδιασμένη εδώ και καιρό
η απόφαση» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα
• «Προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής ασφάλισης», κατά τον Αλέξη Τσίπρα
• «Δυστυχώς, αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης
•«Φταίνε οι λανθασμένες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης», δήλωσε ο Κώστας Μίχαλος

Οι οπαδοί της «σκληρής γραμμής», Μαρκόπουλος- Λαζαρίδης, ζητούν τη διαγραφή της Ντόρας , ενώ εκείνοι της «διπλωματικής οδού», Αβραμόπουλος- Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζουν ότι ο χρόνος θα γιατρέψει τις πληγές.

Ενώ η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος της, κινδυνεύοντας να τη σκεπάσει η τέφρα των μέτρων του ΔΝΤ και βλέποντας πρόσφατα το spread της και τα ασφάλιστρα κίνδυνου (CDS) να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, η συνεργός της στο «μαγείρεμα» των αριθμών Goldman Sachs σημειώνει φέτος ρεκόρ κερδών και ανακοινώνει μεγάλα μπόνους για στελέχη της. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ ασκεί δίωξη εναντίον του χρηματοπιστωτικού κολοσσού για απάτη... Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφύγει της «τιμωρίας». Η Goldman μπορεί; Το ερώτημα είναι ουσιαστικά πολιτικό.

Ο κύβος ερρίφθη και επισήμως από τον Γιώργο Παπανδρέου: η Ελλάδα προσφεύγει αμέσως στον διεθνή μηχανισμό στήριξης της δανειοληπτικής δυνατότητας της και του συστήματος ευρώ, στη βάση -όπως είπε ο πρωθυπουργός- των ομοφώνων και από κοινού αποφάσεων κορυφής της EE.
Ισχυρά κέντρα αποφάσεων αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα και ως δοκιμαστικό πεδίο για την αντοχή του συστήματος του ευρώ.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες, παρά την γρίνια και την απαισιοδοξία των πολιτών, δεν αμφισβητούνται ουσιαστικά ούτε στο εσωκομματικό μέτωπο, ούτε στην κοινωνία.

Όλα όσα ακούγονται σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για το ελληνικό πρόβλημα είναι απολύτως κατατοπιστικά για τις τάσεις που επικρατούν εντός της Ε.Ε. και που αποκαλύπτουν το πώς παίζονται τα παιχνίδια, αποτέλεσμα τεράστιων συμφερόντων που εξυπηρετούνται από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες.
Η Γερμανία που θα καταβάλει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού, πάνω από 8,5 δισ. Ευρώ, θα έχει κέρδος, μέσα σε μια τριετία, 900 εκατ.

Όσα πάλευε η κυβέρνηση για δύο μήνες τα ανέτρεψαν οι αγορές σε μια εβδομάδα: τα σπρεντ έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ από το 1998 -αγγίζοντας τις 600 μονάδες-, η Ελλάδα βρέθηκε 4η στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά χρεοκοπίας στον πλανήτη, το Χρηματιστήριο βυθίστηκε κάτω από τις 2.000 μονάδες και η ναυαρχίδα του, η Εθνική Τράπεζα, «ξεπουλιέται» με απώλειες σοκ στην κεφαλαιοποίηση της. « Η Ελλάδα είναι δικό μας μέλος και θα τη δανείσουμε όπως όλα τα μέλη μας με δικούς μας όρους», δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση αναγκάζεται να δει με προσοχή τα λάθη της και να μετρήσει τη θέση της την επομένη της προσφυγής. Η συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, με επιχειρηματίες για να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τι θα ήθελαν από την πολιτεία αλλά και τι επιπτώσεις έχει η κρίση στη λειτουργία των εταιρειών τους, αποκάλυψε μερικά άκρως ενδιαφέροντα συστατικά της πολιτικής πρακτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, τα ελλείμματα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, αλλά η έλλειψη υποδομών και ουσιαστικής ανάπτυξης, το άγγιγμα των ορίων ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζουν αναλυτές, επιδιώκοντας να επαναφέρουν τις ανησυχίες, για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα, στον... σωστό δρόμο.

Σε ανοιχτή πληγή δίχως τέλος εξελίσσεται η εσωστρέφεια στη Ν.Δ., με την κόντρα του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη να αναδεικνύεται σε κυρίως πρόβλημα και να μη λέει να λήξει. Αντιπαράθεση που έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως το κόμμα είναι ήδη διασπασμένο.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, η πορεία της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση για την οικονομική και την αναπτυξιακή πολιτική είναι πλέον μονόδρομος. Ο ίδιος έστρωσε το έδαφος, ανεβάζοντας τους τόνους, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το σχέδιο συγκρότησης μηχανισμού βοήθειας προς τις χειμαζόμενες από την κρίση χώρες. Η Ρηγίλλης δίνει συγχωροχάρτι στον Καραμανλή και του καταλογίζει ευθύνες μόνο γιατί δεν προχώρησε σε τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.

Μήνυση κατά του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη κατέθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος, με αφορμή περιστατικό σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ψωμιάδης πήρε τον «νόμο στα χέρια του», όταν ο νομαρχιακός σύμβουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον συνδυασμό του, κατήγγειλε τον νομάρχη για απευθείας αναθέσεις αθλητικών έργων σε εργολάβους. Με τη μήνυση του, ο κ. Μπίκος ζητά αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Άλλη μία περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη μόλις αρχίζει...
Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν στον Συνασπισμό λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος 3-6 Ιουνίου, όπου αναμένεται ή να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, ή να ξεκινήσουν νέες περιπέτειες για το κόμμα που θα φτάσουν έως τη διάσπαση. Οι διάφορες τάσεις, οι ομάδες, τα προβεβλημένα πρόσωπα, έχουν τεράστιες διαφορές σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του κόμματος, τη συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να πολιτευτεί το κόμμα στη συνέχεια.
Διασπασμένη και η «Ανανεωτική Πτέρυγα», η οποία επιμένει στον απεγκλωβισμό από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, αλλά και των πρώην! Αυτό ισχύει και για τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, που επιμένουν να χρησιμοποιούν στελέχη του περιβάλλοντος των προκατόχων τους, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή αντιστοίχως. Περιβάλλοντος που υποτίθεται ότι ανέλαβαν να αλλάξουν ριζικά. Φαίνεται πως η φράση «Γιώργο (ή και Αντώνη), άλλαξε τα όλα» ήταν απλώς... σε παρένθεση.
Η φράση «Γιώργο (ή και Αντώνη), άλλαξε τα όλα» στο κόμμα, ήταν απλώς… σε παρένθεση, αφού αρκετοί από το περιβάλλον Σημίτη- Καραμανλή επιστρατεύτηκαν από τις νέες ηγεσίες.
Κύκλοι στη Ρηγίλλης, τονίζουν πως το ότι κάποια στελέχη βρέθηκαν κοντά σε πρώην πρωθυπουργούς δεν σημαίνει, απαραιτήτως πως είναι προβληματικά.

Η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών. Εκτός από την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, όπως επίσης και του ότι θα πληγεί και ο ιδιωτικός τομέας, θα υπάρξει μία τεράστια έκρηξη ανεργίας, ενώ οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν ελαστικότερες. Όλα αυτά είναι βέβαιο -όσο καλά κι εάν διαχειρίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι η κυβέρνηση- ότι θα προκαλέσουν αναστάτωση και αναταραχή στην κοινωνία
Όπου κι αν πέρασε το ΔΝΤ προκάλεσε ύφεση με τις συνέπειες να είναι καταστροφικές, καθώς για δάνεια κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ πολλές χώρες έπιασαν πάτο. Όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν και το κυβερνών κόμμα, ακόμη κι αν επιτυχώς αυτήν την εποχή πετάει τις ευθύνες στην πενταετή διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Αυτό προς το παρόν έχει περάσει στους πολίτες, οι οποίοι σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν τσαντισμένοι με τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, αλλά ακόμη είναι οργισμένοι με τη Ν.Δ.
«Οι συνδικαλιστές δεν έχουν πείσει τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, όμως πολύ φοβάμαι πως οι πολίτες πιθανόν να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Νοέμβριο», μας έλεγε στέλεχος του Μαξίμου, αποκαλύπτοντας τον προβληματισμό που υπάρχει εντός της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. «Αν χάσουμε τις περιφερειακές εκλογές, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε και τη δεδηλωμένη των ψηφοφόρων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές», εκμυστηρεύθηκε το ίδιο στέλεχος.

Σε μία εποχή πολύ δύσκολη για την οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του, μοιράζει το παιχνίδι εντός της κυβέρνησης αναζητώντας τον κατάλληλο βηματισμό. Η κακή κατάσταση της οικονομίας, ο ακριβός δανεισμός, η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι, είναι μεν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως παράλληλα εξακολουθεί να αναζητά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του θα αποκτήσει την απαραίτητη συνοχή και θα ελαττωθούν οι δυσλειτουργίες. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης του και θα σταθούν κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Για το μόνο που δεν έχει κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση η σημερινή είναι για την εξαφάνιση των δεινόσαυρων! Μέσα από την παραπάνω υπερβολή γίνεται ακόμα πιο εμφανής η τάση του Γιώργου Παπανδρέου και των υπουργών του να δαιμονοποιούν τη Ν.Δ. για όλα τα στραβά της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
Ποιος, όμως, ευθύνεται, για παράδειγμα, για την εκτόξευση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τοΠΑΣΟΚ; Και πώς να μην αυξάνονται τα χρέη, όταν η υπουργός Υγείας εξακολουθεί να μην έχει διορίσει νέα Δ.Σ. σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας; Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κωλυσιεργεί ακόμα και για την επιλογή νέας διοίκησης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί, ούτως ή άλλως, με ιδιότυπο καθεστώς αφού είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο ελληνικό κράτος. Οι 720 εργαζόμενοι του Κέντρου φοβούνται πως ο νέος διοικητής θα «φορτώσει» στους ίδιους τα ελλείμματα, που έχουν διογκωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έκανε λόγο και για μείωση τιμών. Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί το τελευταίο, απαιτείται η ενεργός συμμετοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως τα μεγάλα καρτέλ της χώρας επιχειρούν, σύμφωνα με τις απόψεις τρίτων, να «πατήσουν πόδι» (και) σε αυτήν την Επιτροπή με κάθε τρόπο. Κατ' αυτούς, τελευταίο κρούσμα ήταν η απόπειρα ανάληψης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού από δικηγόρο, η οποία έχει διατελέσει νομική σύμβουλος μεγάλων βιομηχανιών της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τσιμέντου και των τροφίμων, αλλά και μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται πως η ίδια δεν έχει υπερασπιστεί ποτέ μικρομεσαία επιχείρηση. Η συγκεκριμένη δικηγόρος, μάλιστα, είναι γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας της χώρας. Πολλά τα ερωτήματα που τίθενται με αφορμή κάποιες κινήσεις που αφορούν τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διορίζει η κυβέρνηση.

Στο προσεχές διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προγραμματίσει δύο ταξίδια σε Κίνα και Βραζιλία, με στόχο τη συνεργασία με δύο οικονομίες, οι οποίες αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και δείχνουν ιδιαίτερη εξωστρέφεια. Ειδικά η κινέζικη.
Η Κίνα ενδιαφέρεται για επενδύσεις στη χώρα μας, που εξετάζει τα υπέρ και τα κατά των συμφωνιών με τους αντιπάλους της Γερμανίας.

Την ώρα που η κυβέρνηση ασχολείται περισσότερο με την προσπάθεια αποκρατικοποίησης του, ο ΟΣΕ εξακολουθεί να καταγράφει διαφυγόντα κέρδη από τη μη λειτουργία ετοιμοπαράδοτων δικτύων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σιδηροδρομική γραμμή Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο, το 90% της οποίας έχει ήδη κατασκευαστεί, αλλά το έργο δεν ολοκληρώνεται. Ποιοι κερδίζουν από αυτήν την (μη) εξέλιξη. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία της Ιονίας Οδού, δηλαδή η Hellenic, Autopistas, αλλά και τα ΚΤΕΛ. Απαξιώθηκαν έργα υποδομών που σχεδόν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα σταμάτησαν για μικροπολιτικούς λόγους.

Μετά τις θριαμβευτικές δηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία τριών ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το χάος στη χώρα συνεχίζει να επικρατεί. Έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές, το Ιράκ δεν έχει ακόμα κυβέρνηση, ενώ οι Αμερικανοί, εν όψει της προγραμματισμένης απόσυρσης των δυνάμεων τους από τη χώρα τον Αύγουστο, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά στρατηγικά-πολιτικά διλήμματα...
Σαν την Λερναία Ύδρα, η οργάνωση αναδεικνύει νέους ηγέτες εκμεταλλευόμενη την οργή των Ιρακινών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός προσώρας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Υπουργοί και υφυπουργοί θα βγάλουν και τον Μάιο. Το δίλημμα του Γιώργου είναι αν πρέπει να τον κάνει τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι λοιπόν έχουν τουλάχιστον 40 μέρες για να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι μέλη της κυβέρνησης.

Διαφορετική πορεία ακολουθούν οι δύο εξεταστικές επιτροπές του Κοινοβουλίου για τις υποθέσεις Βατοπεδίου και Siemens. Ενώ η δεύτερη μοιάζει να καρκινοβατεί και να αδυνατεί να βγάλει αποτέλεσμα, η υπόθεση της ιεράς μονής φαίνεται πως θα αποκαλύψει πρόσωπα και... χρήματα.

Σοβαρές αλλαγές στο σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών επιφέρει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που πρόκειται να παρουσιασθεί στη Βουλή πιθανότατα εντός της εβδομάδας που έρχεται.

Όχι μόνο στάχτη, αλλά και θρύψαλα άφησε πίσω της η έκρηξη του ηφαιστείου Ειγιαφιατλαγιοκούλ της Ισλανδίας, που προκάλεσε το μεγαλύτερο εναέριο χάος στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου του Ντάριο Φο. Άρχισε να γίνεται πραγματικότητα με τους Ισλανδούς, που αρνήθηκαν να υποκύψουν σης πιέσεις και στους εκβιασμούς Γκόρντον Μπράουν, Ολλανδίας, Κομισιόν, ΔΝΤ και οίκων αξιολόγησης.
Αρνήθηκαν να πληρώσουν χρέη των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών που χρεοκόπησαν προς ξένους καταθέτες. Απέρριψαν σε δημοψήφισμα σχετική κυβερνητική πρόταση με το ανήκουστο ποσοστό του 97%. Αντίστοιχα παραδείγματα είχαμε στη Λατινική Αμερική, με τελευταίο τον Ισημερινό, που εξέτασε δικαστικά όλες τις σύμβασης δανεισμού, χαρακτήρισε το χρέος «ανήθικο και παράνομο», προϊόν ρεμούλας και κερδοσκοπίας, και προχώρησε σε πλήρη παύση πληρωμών. Η Ισλανδία όμως ήταν η πρώτη χώρα του βόρειου ημισφαιρίου που προχώρησε σε παρόμοια μέτρα.

Η Ισλανδία βέβαια είναι παρωνυχίδα και δεν ξέρουμε ακόμα πού θα καταλήξει το μπρα ντε φερ. Αυτό που την καθιστά ενδιαφέρουσα είναι η μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας κρίσης του 2008 σε χιονοστιβάδα χρέους, που δεν αφορά τον Τρίτο Κόσμο, αλλά την ανεπτυγμένη Δύση, κράτη ή ιδιώτες. Το ύψος του, σε συνδυασμό με μια αναιμική ανάπτυξη, καθιστά δυσχερή την αποπληρωμή. Η αβεβαιότητα οδηγεί σε αύξηση επιτοκίων και μεταφορά κεφαλαίων σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως σε ΗΠΑ ή Γερμανία, περιορίζοντας τη δυνατότητα των οφειλετών να το αποπληρώσουν.
Εγκαθίσταται φαύλος κύκλος που, διαιωνιζόμενος, απειλεί τη φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τη δυτική δημοκρατία. 'Οπως προειδοποιούσε οίκος αξιολόγησης Moody's στις 15-3-2010, αναφερόμενος στα χρέη ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας ι και Ισπανίας: «Η ανάπτυξη από μόνη της δεν θα λύσει μια αυξανόμενα περίπλοκη εξίσωση χρέους. Η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας σε επίπεδα συμβατά με αξιολόγηση AAA θα απαιτήσει οπωσδήποτε δημοσιονομικές προσαρμογές μεγέθους τέτοιου, που θα δοκιμάσουν, σε μερικές περιπτώσεις, την κοινωνική συνοχή. Δεν μιλάμε για επανάσταση, αλλά η σοβαρότητα της κρίσης θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις σε οδυνηρές επιλογές, που θα εκθέσουν τις αδυναμίες στις κοινωνίες».

Δεν είναι οι μόνοι που ανησυχούν. Εδώ και ενάμιση χρόνο, σχεδόν όλοι οι δυτικοί θεσμοί προειδοποιούν για την πιθανότητα εκτεταμένων ταραχών/εξεγέρσεων λόγω της κρίσης. Έκθεση του US Army War College (Δεκέμβριος 2008) προειδοποιούσε ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε «εκτεταμένη αναταραχή και ανάγκη χρήσης του στρατού για την επιβολή της τάξης». Το Πεντάγωνο άρχισε εκπαίδευση 30.000 στρατιωτών της Northcom στην καταστολή ταραχών.
Ο ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν, αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την οικονομική κρίση μεγαλύτερη απειλή από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Ντένις Μπλερ υπογράμμισε τους κίνδυνους για τη διεθνή σταθερότητα. Σε μια εποχή που ακόμη και η ριζοσπαστική Αριστερά έχει μισολησμονήσει τον Μαρξ, τον θυμήθηκε το... βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Υπογράμμισε σε μελέτη του ότι η μαζική «φτωχοποίηση» των μεσαίων τάξεων μπορεί να τις καταστήσει «επαναστατική τάξη που θα παίξει τον ρόλο που ο Μαρξ περίμενε για το προλεταριάτο»! Το υπουργείο προβλέπει άνοδο τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, θρησκευτικών, αναρχικών, μηδενιστικών, λαϊκιστικών και μαρξιστικών κινημάτων.
Η κρίση χρέους, αρχικά ίδιον των φτωχών χωρών, πέρασε στις ΗΠΑ με τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, οδηγώντας στην κατάρρευση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008. Οι μεγάλες τράπεζες υποχρέωσαν τα κράτη να πληρώσουν τις ζημιές τους, διασώζοντας όχι μόνο τις οικονομίες των μικροκαταθετών, αλλά και εγγυώμενα αστρονομικά κέρδη από τις ρεμούλες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τη μαζική δηλαδή παραγωγή-εμπορία επισφαλών προϊόντων, που ανακάτεψαν με υγιή, γεμίζοντας τοξικά την αγορά. Τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες, χωρίς να πάρουν μερίδιο των μετοχικών κεφαλαίων τους και μετακυλίοντας το κόστος σε νέο δανεισμό, που τροφοδότησε τη διεύρυνση του χρέους.

Ήδη από τότε, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, υπογράμμιζε ότι το πρόγραμμα σωτηρίας των τραπεζών δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που αντιμετώπιζε. Τώρα οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες λειτουργούν ως σύγχρονα οικονομικά βαμπίρ, επιτίθενται στα κράτη που τις έσωσαν και σε ιδιώτες, κερδοσκοπώντας με το στήσιμο, κερδοσκοπώντας και με το σκάσιμο της φούσκας δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Πρώτη και καλύτερη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δανείζει τις τράπεζες με 1% για να δανείζουν αυτές τα κράτη με 6%! Πλήρως απορρυθμισμένο, «απελευθερωμένο», το χρηματιστικό κεφάλαιο, αντί να ανοίγει τον δρόμο στην ανάπτυξη και στην τεχνολογική καινοτομία, γίνεται το βασικό της εμπόδιο!
Στο παρελθόν, στο ρυθμισμένο, κεϊνσιανό, προστατευμένο περιβάλλον, το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί με πληθωρισμό, υποτιμήσεις, διοχέτευση των πόρων στην πραγματική οικονομία. Με τη διαρκή όμως φιλελευθεροποίηση, κράτη και διεθνείς οργανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν στοιχειωδώς τα διεθνή κεφάλαια. Και το παγκόσμιο χρέος διογκώθηκε σε σημείο που είναι αμφίβολο ότι θα πληρωθεί ποτέ, είτε γιατί οι κοινωνικές αντιδράσεις εμποδίζουν τα μέτρα που αποσκοπούν στην πληρωμή του είτε γιατί τα ίδια τα μέτρα, εφαρμοζόμενα, καταστρέφουν αυτούς που πρέπει να πληρώσουν, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής, που τελικά ανάγκασε τους πιστωτές της να συμφωνήσουν στην πληρωμή μόνο του 45% του χρέους της.

Δεν είναι κάποια κομμουνιστική εφημερίδα, είναι η «Telegraph» που υποστηρίζει ότι το ύψος του παγκόσμιου χρέους καθιστά δυσχερή την πληρωμή του: «Η μοναδική διέξοδος για το παγκόσμιο χρέος ίσως να αποδειχθεί η άρνηση πληρωμής του». Σε μελέτη του για το Ινστιτούτο Μελετών για την Παγκοσμιοποίηση του Καναδά, ο καθηγητής Μάικλ Χιουντσον, επικεφαλής σύμβουλος του λετονικού Reform Task Force, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι επικείμενοι ευρωπαϊκοί πόλεμοι των χρεών», υπογραμμίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόνο μια από σειρά «βομβών χρέους» που θα εκραγούν, με πρώτα στη σειρά τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια των μετασοβιετικών κρατών και της Ισλανδίας. Τα χρέη αυτά είναι κυρίως προς σουηδικές και αυστριακές τράπεζες, ενώ και ελληνικές είναι εκτεθειμένες.
Όπως υποστηρίζει στη μελέτη ο καθηγητής, «τα χρέη αυτά είναι υψηλά σε σημείο που δεν μπορούν να αποπληρωθούν, γιατί οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έχουν αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα και βυθίζονται στην ύφεση... Οι Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Βρετανοί τραπεζίτες ανακαλύπτουν ότι το πρόβλημα μπορεί να αφορά τους ίδιους περισσότερο από τους οφειλέτες...». Ο κ. Χιουντσον προβλέπει σειρά υποτιμήσεων των νομισμάτων αυτών των κρατών, που θα ζητήσουν ενδεχομένως να πληρώσουν τελικά σε υποτιμημένο νόμισμα τα δάνεια που έλαβαν σε ευρώ. Λόγω του ρόλου του συντάκτη στη Λετονία, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για συγκαλυμμένη απειλή στους πιστωτές, ώστε να μαλακώσουν.
Καθώς το πρόβλημα του χρέους οξύνεται, όλο και περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές μελετούν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως αίφνης μια από τις διεθνώς εγκυρότερες γαλλικές επιθεωρήσεις, η «Monde Diplomatique», που αφιέρωσε προ διμήνου το κύριο θέμα της σε ανάλυση σεναρίων στάσης πληρωμών ή «ελεγχόμενης πτώχευσης» κρατών και του τρόπου με τον οποίο θα έπρεπε να κινηθούν οι κυβερνήσεις τους, για να κάνουν ασφαλέστερη τη χρήση αυτού του «ύστατου μέσου». Τα σενάρια αυτά γίνονται πιθανότερα, με δεδομένες την απροθυμία μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη γερμανική πίεση υπέρ αυστηροποίησης των κανόνων της Ευρωζώνης!
Η στάση πληρωμών δεν είναι πρωτοφανής μέθοδος διεθνώς. Η πρώτη πράξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ήταν η διαγραφή του χρέους προς την Αγγλία. Ο Λίνκολν διέγραψε το χρέος στους πλούσιους Νότιους με τον εμφύλιο και, εμμέσως, το έκανε ο Ρούζβελτ το 1933, υποτιμώντας το δολάριο 75% έναντι του χρυσού. Φυσικά δεν είναι καθόλου απλό μέτρο, ούτε εύκολα εφαρμόσιμο. Είναι πιο έξυπνο να το αφήσει κανένας ως επικρεμάμενη απειλή προς τους πιστωτές, αλλά η απειλή πρέπει να είναι αξιόπιστη, για να είναι αποτελεσματική.
Γεγονός είναι ότι, αν η Ε.Ε. και τα κέντρα του διεθνούς οικονομικού συστήματος δεν πάρουν σύντομα αποτελεσματικά μέτρα, είτε θα κινδυνεύσει το καθεστώς της παγκοσμιοποίησης με βίαιο σπάσιμο είτε θα απειληθούν η ευρωπαϊκή δημοκρατία και ο πολιτισμός.

«Οι Βρετανοί πολιτικοί πρέπει να αισθάνονται σαν το πλήρωμα στο Star Trek. Τους έχουν διακτινίσει σε έναν άγνωστο πλανήτη, με ένα εξωγήινο περιβάλλον, στο οποίο δεν ξέρουν πώς πρέπει να κινηθούν και ποια κατεύθυνση να πάρουν», σχολίασε χαρακτηριστικά βετεράνος Βρετανός αναλυτής.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αντί να κλείνει μέτωπα, με τη σκληροπυρηνική πολιτική που ασκεί δείχνει να ανοίγει νέα.

Το «πείραμα του αιώνα» δεν είναι ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων της Ελβετίας, αλλά το ITER, μια άγνωστη –λίγο ως πολύ- επιχείρηση που φιλοδοξεί να φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο της ενέργειας.

Από «κόσκινο» ξαναπερνά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη λίστα των 394 συλληφθέντων στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1995, καθώς η Αστυνομία θεωρεί ότι το μεγάλο μυστικό για την εξάρθρωση και των υπόλοιπων οργανώσεων κρύβεται σε αυτή τη λίστα!

Με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες των νοσοκομείων για προμήθειες υλικών τουλάχιστον κατά 10% σε ετήσια βάση, η υπουργός Υγείας Η. Ξενογιαννακοπούλου ετοιμάζει τριπλό χτύπημα σης προμήθειες των νοσοκομείων: έλεγχο σης τιμές των υλικών, παρακολούθηση στην κατανάλωση τους και επιτόπου εφόδους των «Ράμπο» υγείας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Τη δομική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης επιχειρεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως η «ραχοκοκαλιά» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν συνολικά στη διοίκηση τα επόμενα χρόνια και οι οποίες θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη μείωση της διαφθοράς και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι η μείωση των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων στο 1/3. Όπως ήδη αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν στις 2.000, από τις 6.000 που είναι σήμερα, ενώ θα μετακινηθούν ή θα μεταταχθούν υποχρεωτικά πάνω από 200.000 εργαζόμενοι σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες. Όπως προβλέπει και το επιχειρησιακό σχέδιο, για τη συνολική εικόνα των εργαζομένων θα υπάρξει ειδική μελέτη και θα καταρτισθεί μητρώο εργαζομένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 οι μετατάξεις θα είναι εθελοντικές, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν υποχρεωτικές. Ένα σημαντικό μέρος των κενών που δημιουργούνται στους ΟΤΑ από τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου από το ΑΣΕΠ (περίπου 35.000) θα καλυφθεί από μετάταξη μόνιμου προσωπικού.
Σε ειδικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου, προβλέπεται αναλυτικά ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η συγχώνευση-κατάργηση των νομικών προσώπων, ενώ υπάρχει ειδική αναφορά για το τακτικό προσωπικό και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα ομοειδή νομικά πρόσωπα συγχωνεύονται σε ένα, ενώ από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται τα δημοτικά και νομαρχιακά λιμενικά ταμεία, καθώς και οι σχολικές επιτροπές. Αν η σχετική συγχώνευση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011, τότε θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτεπάγγελτα τη διαδικασία η οικεία Ειδική Υπηρεσία Εποπτείας, η οποία θα λειτουργεί στα διοικητικά όρια των υφιστάμενων νομών. Σε διάστημα ενός μήνα από τη δημοσίευση της συγχώνευσης, καθορίζεται ο αριθμός του αναγκαίου προσωπικού και αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο πού θα μεταταχθεί το προσωπικό που πλεονάζει. Για να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό, θα καταρτιστεί ειδικός πίνακας με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, τον κλάδο και την ειδικότητα που έχει. Βασικό κριτήριο για τη σειρά προτεραιότητας θα αποτελεί ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας. Αν δεν τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη, οι εργαζόμενοι με λιγότερο χρόνο υπηρεσίας θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταταχθούν. Οι έχοντες σχέση αορίστου χρόνου θα τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις, ενώ συνολικά οι μετατασσόμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχαν στην προηγούμενη θέση τους. Ανάλογες διαδικασίες με τις παραπάνω προβλέπονται από τον νόμο και για τη συγχώνευση αμιγών και κοινωφελών επιχειρήσεων των νέων δήμων. Επίσης, σε κάθε δήμο προβλέπεται η σύσταση μόνο μίας ανώνυμης εταιρείας. Οι αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων. Τα νομικά ιδρύματα που είχαν συσταθεί από τις καταργούμενες νομαρχίες περιέρχονται αυτοδικαίως στην οικεία περιφέρεια. Μέχρι το τέλος του 2011, οι αμιγείς επιχειρήσεις των νομαρχιών θα πρέπει είτε να καταργηθούν και να τεθούν σε εκκαθάριση είτε να μετακινηθούν στις περιφέρειες.

To ενδεχόμενο πρόσληψης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία μέσω ΑΣΕΠ έχει προκαλέσει την έντονη και δικαιολογημένη από την πλευρά τους αντίδραση των ιδιοκτητών.

Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο μετάβασης στη νέα διοικητική δομή και τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου έχει καταρτιστεί. Μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προβλέπονται η μείωση νομικών προσώπων και φορέων από 6.000 σε 2.000, η μετάταξη-μετακίνηση περίπου 200.000 εργαζομένων και η δημιουργία επιπλέον 1.200 e-ΚΕΠ, τα οποία θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα εθελοντικό πλαίσιο μετατάξεων, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν υποχρεωτικές. Επίσης, με τον νέο νόμο καθιερώνεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ενώ τα έξοδα παράστασης των δημάρχων μετατρέπονται σε «αντιμισθία».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί θα συμπεριλαμβάνει και τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης

Με απόφαση του ΓΕΣ στις αρχές του μηνός, καταργείται ο περίφημος θεσμός των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ), διαψεύδοντας έτσι αυτούς που τον υιοθέτησαν με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την τεράστια ζημιά που επέφεραν στην οροφή του στρατεύματος οι αλλεπάλληλες και ψηφοθηρικές μειώσεις της θητείας από ανεύθυνους υπουργούς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διάχυτη αναξιοπιστία, δυσπιστία και καχυποψία είναι συμπτώματα της πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής δυσμηνόρροιας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τη χώρα και η οποία ως φαίνεται χρειάζεται «χειρουργείο», παρά αγωγή με χάπια, για να ιαθεί. Προσώρας, την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα διασώζει το απόθεμα εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Σχεδόν άπαντες, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν μαζί του, συμφωνούν ότι το ήθος, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η υπερκινητικότητα, οι διεθνείς διασυνδέσεις και η διπλωματική άνεση του Γ. Παπανδρέου είναι αυτά που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να έχει ακόμη την ανοχή των πολιτών. Αν το κεφάλαιο Παπανδρέου σπαταληθεί γρήγορα, είναι αμφίβολο εάν η παρούσα κυβέρνηση θα μακροημερεύσει. Σίγουρα το βεβαρημένο και «αμαρτωλό» παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και η αφασία και η στειρότητα της Αριστεράς, βοηθούν τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του να συνεχίζουν να βαδίζουν απρόσκοπτα, παρά τα λάθη και την ανεπάρκεια, τον «μονόδρομο» που επέλεξαν.
Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Η ανάγκη για ένα σφιχτό κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο είναι πλέον αδήριτη. Η κατάσταση πρέπει να συμμαζευτεί και, αν χρειαστεί, να αλλάξει. Σίγουρα η δομή και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να δώσουν ώθηση στο κυβερνητικό εγχείρημα εξόδου από την κρίση είναι αρμοδιότητα και προνομία του πρωθυπουργού. Αυτό που δεν είναι όμως αρμοδιότητα του είναι ο χρόνος. Ήδη παρήλθε ένα εξάμηνο και, παρ' ότι παρήχθη κάποιο έργο ή έγιναν αλλαγές, αυτές είτε ήταν στο εποικοδόμημα είτε -και το κυριότερο- δεν βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών, ούτε άλλαξαν τη νοσηρή ατμόσφαιρα. Το κλίμα στην κοινωνία λόγω των μέτρων και της οικονομικής ασφυξίας στην αγορά βαίνει επί τα χείρω για την κυβέρνηση, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα συγκεντρώνονται αρκετά φρύγανα, που με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να βάλουν φωτιά στον κάμπο, η οποία μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.
Σίγουρα οι πολίτες έχουν συναίσθηση της δεινής δημοσιονομικής και οικονομικής θέσης στην οποία ευρίσκεται η χώρα. Γι' αυτό παρείχαν και -λόγω Γ. Παπανδρέου- συνεχίζουν να παρέχουν την εμπιστοσύνη ή έστω την ανοχή τους στην κυβέρνηση. Αν όμως συνεχιστεί αυτό το καθημερινό σκοτσέζικο ντους με τα spreads, τις αγορές και τα ομόλογα, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να την παρέχουν, τουλάχιστον αδιαμαρτύρητα και ανεμπόδιστα, για πολύ.
Πλέον, η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να πάρει ο πρωθυπουργός γρήγορα αποφάσεις. Η ενοχλητική αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νομίζω ότι το καταλαβαίνει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Έκανε σε απίστευτα σύντομο χρόνο έναν διπλωματικό μαραθώνιο που παρήγε ένα τουλάχιστον αποτέλεσμα: Εξασφάλισε την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών εταίρων μας. Η Ε.Ε. υποχρεώθηκε να συγκροτήσει ευρωπαϊκό μηχανισμό υποστήριξης. Και ξαφνικά βρίσκεται στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε. Ίσως και χειρότερα καθώς τα spreads έπειτα από μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση εκτινάχθηκαν, εξαιτίας και των λόγων που προαναφέραμε, στα ύψη, καθιστώντας τον δανεισμό από τις αγορές απαγορευτικό.
Και τώρα τι κάνουμε; Ποιον δρόμο παίρνουμε στο σταυροδρόμι; Η αυτόνομη λύση της προσφυγής στο ΔΝΤ, μετά και την εμπλοκή του Ταμείου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, αποκλείεται. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο των αγορών καταβάλλοντος δυσθεώρητα επιτόκια της τάξεως του 8% ή και περισσότερο; Μπορεί να τα αντέξει η χώρα, αλλά και η κυβέρνηση; Μάλλον όχι. Να αφήσουμε λίγο χρόνο να περάσει μήπως και ξεθυμάνουν τα spreads; Μάλλον θα πάει χαμένος, αφού ουδείς μάς το εγγυάται. Έχουμε χρόνο να περιμένουμε ή μήπως αύριο θα είναι χειρότερα; Λίγο χρόνο μέχρι να δανειστούμε τα αναγκαία 11 δισ. ευρώ έχουμε, όμως ουδείς μπορεί μετά βεβαιότητος να προβλέψει ότι αργότερα δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα.

Υπάρχει άλλος δρόμος; Να δανειστούμε απευθείας και κατόπιν συνεννόησης από 4-5 μεγάλα «μαγαζιά». Μπορούμε; Δύσκολα, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να περιγράψει τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει στον επόμενο δανεισμό μας. Άρα, τι κάνουμε; Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι περίπου μονόδρομος και φορσέ κίνηση. Το γεγονός ότι ήδη στην Ευρώπη αναπτύσσεται μια φιλελληνική στάση κόντρα στη Γερμανία και σε άλλους, για στήριξη της Ελλάδος μέσω ενός δίκαιου και ορθολογικού σχεδίου βοήθειας, είναι στα υπέρ μας. Καταφέραμε να βάλουμε το «πιστόλι» στο τραπέζι, αλλά τελικά αυτό απεδείχθη περί-στροφο-ρουλέτα. Ας μη χάσουμε τουλάχιστον τη μία σφαίρα που διαθέτει και κυρίως μην αφήσουμε να το στρέψουν οι άλλοι εναντίον μας. Ας το σηκώσουμε εμείς και ας το στρέψουμε, έστω και με τη μία σφαίρα, προς τους κερδοσκόπους. Μπορεί να αποβεί σωτήριο.
Να απαιτήσουμε να πάρουμε τώρα το σύνολο του δανεισμού του 2010 από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ας ελπίσουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες στις αγορές, ένεκα βεβαίως και των αποτελεσμάτων που θα έχουν παραχθεί από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν.
Προλαβαίνει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης; Ναι, αν λάβουμε γρήγορα την απόφαση. Από τη στιγμή που θα τη λάβουμε σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουμε και το χρήμα στο τραπέζι. Ένα μικρό τμήμα του θα καταβληθεί από το ΔΝΤ και το υπόλοιπο με εγγύηση της Κομισιόν από διμερή δάνεια. Υπάρχουν «πρόθυμες» χώρες; Εξ όσων γνωρίζουμε, ναι. Ας το κάνουμε λοιπόν. Τώρα. Όχι αύριο. Ας ετοιμαστεί όμως γι' αυτό η κυβέρνηση. Μην το αφήσει απλώς να συμβεί. Να «βομβαρδίσει» πρέπει με επιχειρήματα τους πολίτες, τους εταίρους και τις αγορές. Να βγει και να εξηγήσει τους λόγους. Και, ει δυνατόν, να πείσει για την αναγκαιότητα προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που μέχρι χθες έλεγε ότι δεν θα τον χρησιμοποιήσει. Εξάλλου η προετοιμασία για ευρωπαϊκή στήριξη ίσως να συνετίσει τους κερδοσκόπους και να ρίξει τα spreads, καθώς δεν θα προσδοκούν εφεξής υπερκέρδη από την Ελλάδα. Αν πάλι δεν συνετιστούν και το εκλάβουν ως αδυναμία, θα έχουμε έναν σοβαρό λόγο ώστε το αίτημα μας να γίνει αποδεκτό από το Eurogroup, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Τουλάχιστον για μια φορά ας δουλέψουν επαγγελματικά…

Πίσω από τον ορυμαγδό των αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολίων και την κατακόρυφη αύξηση των spreads, η κυβέρνηση Βλέπει συντονισμένο σχέδιο κατά του ευρώ, και όχι δικά της λάθη. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την άποψη κυβερνητικών στελεχών, είναι το πειραματόζωο ορισμένων κύκλων να πλήξουν το ευρώ, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του. Είναι αλήθεια αυτό ή αποτελεί το άλλοθι μιας κυβέρνησης που έχει συμβάλει και η ίδια σ' αυτόν τον φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν φαίνεται ικανή να απεμπλακεί; «Εάν πάντως κάποιοι απεργάζονται σχέδια κατά του ευρώ -και είναι πού πιθανόν εάν κανείς διαβάσει τον διεθνή Τύπο- η κυβέρνηση τους έχει βοηθήσει με τις αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειές της», επισημαίνει στέλεχος της αντιπολίτευσης. Τα spreads των επιτοκίων δανεισμού εκτινάχτηκαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που, είτε αφορούν πράξεις και παραλείψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η αδυναμία της Κομισιόν να συμφωνήσει πάνω στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύστερα από την άρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, είτε λόγω κακών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αυξήσεις στα spreads κατεγράφησαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις:
■ Όταν διέρρευσε το σχέδιο δανεισμού από την Κίνα.
■ Όταν υπουργοί προέβαιναν σε καταστροφολογικές δηλώσεις, όπως η περίφημη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, που παρομοίασε τη χώρα με τον «Τιτανικό», ή του κ. Πάγκαλου ότι θα κάνουμε χρήση του μηχανισμού στήριξης της Ε. Ε.
■ Όταν καθυστερήσαμε να πάρουμε τα έκτακτα μέτρα που απαιτούσαν οι αγορές και χρειάστηκε να υπάρξει ισχυρότατη πίεση στο Nταβός προς τον κ. Παπανδρέου.
■ Όταν διαρρεύσαμε πως θέλουμε να τον αλλάξουμε τον μηχανισμό στήριξης.
■ Και, βέβαια», όταν αυτοϋποβαθμιστήκαμε από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, προκειμένου να πάρουμε δάνειο σε δολάρια.
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί, ούτε με την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας ούτε με το πακέτο των έκτακτων και σκληρών μέτρων, ούτε με τα θετικά αποτελέσματα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ούτε καν με την έγκριση του μηχανισμού στήριξης από το Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Κάθε απόφαση διατηρούσε ήρεμο το κλίμα στις αγορές και στα μέσα ενημέρωσης μερικές μόνο μέρες.
Η κυβέρνηση πηγαίνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, πολύ περισσότερο που οι δηλώσεις πρωθυπουργού, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών για τη χρήση αυτού του μηχανισμού στήριξης δεν βρίσκονται σε αρμονία.

Ένα βήμα πριν από μια νέα γκάφα ολκής και μια νέα φρενήρη άνοδο του περιβόητου spread βρίσκεται και πάλι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κώστας Μαρκόπουλος Βουλευτής Εύβοιας, κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν.Δ. «Η κοινωνία δεν μας ακούει όσο νομίζουμε. Όσο η κρίση βαθαίνει και περνάει τις πόρτες των νοικοκυριών, τόσο η αποτυχία του μεταπολιτευτικού συστήματος γίνεται φανερή. Η κοινωνία ζητάει από τον Αντώνη Σαμαρά ’’εκκαθαρίσεις των αμετανόητων’’. Η αυτοκάθαρση δεν είναι πυροτέχνημα ’’συμβολισμού ‘‘
«Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να διώξει τον ’’ρουφιάνο’’ των αγορών για να σιγήσουν οι φλύαροι, αλλά και για να δείξει ότι ηγείται. Το λέω για να πετύχουμε. Πιθανή αποτυχία είναι για όλους μας. Και για να συμμετέχει ο λαός στην προσπάθεια ενεργητικά, όχι παθητικά ή αναγκαστικά, πρέπει να πεισθεί».

Το μεγάλο αστικό συντηρητικό κόμμα της χώρας δεν προσέλκυσε -τα τελευταία χρόνια- στους κόλπους του νέες, δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις, δεν διέθετε (διότι δεν το επεδίωξε) σύγχρονο στελεχιακό δυναμικό, δεν παρήγαγε πολιτική.

Πολιτικοί παράγοντες, υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί, εκκλησιαστικοί ηγέτες, φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.

Στην πρωτεύουσα, οι αρχαιρεσίες των δικαστικών θα έχουν έντονο άρωμα γυναίκας.

Ανώμαλη προσγείωση σήμανε για τη ΓΑΙΑ -μαιευτική κλινική που λειτουργεί εντός του Ερρίκος Ντυνάν με τη σύμπραξη του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου- η αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη σκιώδη συνεργασία που έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις. «Το Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να δημιουργήσει μαιευτική κλινική ως τμήμα του ίδιου του νοσοκομείου και όχι άλλου, αυτοτελούς και συνεργαζόμενου με το ίδρυμα, φορέα», αποφαίνεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τη γνωμοδότηση του οποίου ζήτησε το υπουργείο Υγείας. «Η σύμπραξη αντίκειται στις διατάξεις λειτουργίας και δεν συνάδει με. τον κοινωφελή χαρακτήρα του ιδρύματος», αναφέρει η γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί ένα νομικό προηγούμενο για την αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει το νοσοκομείο Υγεία, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της άδειας λειτουργίας που έχει χορηγηθεί στο Ντυνάν για τη λειτουργία μαιευτικής κλινικής σε συνεργασία με τη ΓΑΙΑ, κατά 100% θυγατρική του ομίλου του Ιατρικού Αθηνών.
Στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ αντέδρασαν απαξιωτικά τόσο η ΓΑΙΑ όσο και το Ερρίκος Ντυνάν. «Αυτό που μας αφορά είναι η απόφαση της υπουργού που θα ακολουθήσει...», δήλωσε ο πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, ενώ η ΓΑΙΑ, σε μια ανακοίνωση πολεμικού ύφους, αναφέρει ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ούτε δικαίωμα έχει ούτε και, πολύ περισσότερο, μας αφήρεσε την άδεια λειτουργίας μας. Κανένα αίτημα προς αυτό δεν διατυπώσαμε και οποιαδήποτε γνωμοδότηση του ΝΣΚ ουδέν σημαίνει». Σημαίνει όμως πολλά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που ζήτησε τη γνωμοδότηση. Περιμένει κανείς η δεσμευτικότητά της να εκφραστεί στην απόφαση για την άδεια λειτουργίας του ΓΑΙΑ η οποία έχει λήξει από τα τέλη του 2009. Η εμπειρία του παρελθόντος στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο των μαιευτηρίων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Εδώ και έναν χρόνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και βαθύς γνώστης της υγειονομικής νομοθεσίας) Θανάσης Λεβέντης έχει καταγγείλει στη Βουλή αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της νομαρχίας, που επέτρεψαν κραυγαλέες πολεοδομικές υπερβάσεις σε άλλη μαιευτική κλινική που οικοδομείται στο Δέλτα Φαλήρου, πλην όμως οι «επενδυτές» της συνεχίζουν ακάθεκτοι, με τη φιλοδοξία να τη λειτουργήσουν από το προσεχές φθινόπωρο.

Είναι γνωστό το πρόβλημα του cabotage στην κρουαζιέρα, που στερεί από τη χώρα μας εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως και περιορίζει την αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Όμως κάποιοι εδώ δεν αντιλαμβάνονται και την κοινοτική νομοθεσία. Το κρουαζιερόπλοιο «Zenith» -κοινοτικής σημαίας (Μάλτας), χωρητικότητας 1.800 επιβατών- έχει προγραμματίσει, για το 2010, κάνοντας χρήση της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας, 33 εβδομαδιαίες κρουαζιέρες με λιμένα επιβίβασης και αποβίβασης τον Πειραιά. Δηλαδή, περισσότεροι από 100.000 ισπανόφωνοι επιβάτες και ένας κύκλος εργασιών και εσόδων για τη χώρα μας που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν φόρους αεροδρομίου, φόρους λιμένων, εισόδους σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ΦΠΑ από αγορά προϊόντων κ.λπ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος εταιρειών της RCI στην οποία ανήκει το «Zenith» απασχολεί εν συνόλω 1.100 Έλληνες ναυτικούς. Το αναμενόμενο εισόδημα, αλλά προφανώς και η εικόνα της χώρας μας κινδυνεύουν από την παράνομη απαίτηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για πρόσθετη ναυτολόγηση 107 Ελλήνων ναυτικών στο συγκεκριμένο πλοίο. Μάλιστα η ΠΝΟ απειλεί, στην περίπτωση μη ικανοποίησης, να αποτρέψει την επί/αποβίβαση των επιβατών. Έπειτα από όλα αυτά, οι εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαγράψουν τον Πειραιά και να μεταφέρουν το σημείο επί/αποβίβασης στο μεν Μπάρι για την Αδριατική, στη δε Αττάλεια για την Ανατολική Μεσόγειο, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Παύλος Γερουλάνος και Λούκα Κατσέλη και κυρίως η ΠΝΟ θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι, και μόνο με την άρση cabotage, στην Ιταλία απασχολήθηκαν 10.000 Ιταλοί ναυτικοί στην κρουαζιέρα, έναντι 1.000, που εργάζονταν προηγουμένως.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Νηστεία» στην Εξεταστική για τη Siemens
Με βολές κατά της Δικαιοσύνης και του αρμόδιου υπουργού έκλεισαν ενόψει Πάσχα οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη να κατηγορεί για κωλυσιεργία τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, με αφορμή τη μη αποστολή του συνόλου της δικογραφίας Ζαγοριανού στη διάθεση της Επιτροπής. Τα βέλη του Σ. Βαλυράκη «βρήκαν» και την κυβέρνηση και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για αυτή την αργοπορία, καθώς αυτή έχει «κοστίσει» στην Επιτροπή την ένδεια βασικών στοιχείων για τη διερεύνηση της υπόθεσης, λέγοντας πως αυτό οφείλεται είτε στην απουσία διορισμού διοικήσεων είτε στην αδυναμία και απροθυμία που επιδεικνύουν ορισμένες υπηρεσίες. «Αυτή η καθυστέρηση θα πρέπει να ερευνηθεί εάν προέρχεται από ανεπάρκεια ή από μεθόδευση», είπε με νόημα ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά δικαστικών κύκλων που, όπως είπε, «ανθίστανται και δεν στέλνουν το σύνολο της δικογραφίας στην Επιτροπή».

Δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά το Ταμείο που ίδρυσε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου οι απανταχού Έλληνες να συνδράμουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, καταθέτοντας τον οβολό τους.
Από τους βουλευτές, η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος κατέθεσαν κάποιο ποσό. Οι άλλοι περιμένουν να τους το ζητήσουν. Γενικά, όμως, η προσπάθεια δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Τις προάλλες χρειάστηκε να γίνει σύσκεψη στην οποία πήρε μέρος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια. Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε στον πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί, «διά κλήσεως» στους έχοντες και κατέχοντες και να τους καλέσει να βοηθήσουν.
Έτσι, ο κ. Πετσάλνικος έστειλε 2.000 επιστολές, οι οποίες μεταξύ άλλων απευθύνθηκαν στον ΣΕΒ, στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στην Ένωση Πλοιοκτητών, σε επιχειρηματίες και Τραπεζίτες ονομαστικά, και σε γνωστούς ομογενείς εκατομμυριούχους σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Ως «απασφαλισμένη βόμβα» αντιμετωπίζουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ τον Χρήστο Παπουτσή, ειδικά μετά και την τελευταία του επίθεση κατά της κυβέρνησης παρά τις συστάσεις να ρίξει τους τόνους που ουσιαστικά αποτέλεσαν ένα προειδοποιητικό μήνυμα από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους.

Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει χρυσόβουλα για να ανταλλάξει με την «προθυμία» της Εκκλησίας, να συμβάλει ώστε οι Έλληνες, ορθόδοξοι χριστιανοί κατά το 95% του πληθυσμού της χώρας, να σηκώσουν λιγότερα οικονομικά βάρη. Άλλωστε, στη δημιουργία τους ουδόλως συνέβαλαν.
Γιατί τα σοβαρά στην τηλεόραση;
Την έριξε πάλι τη βόμβα του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, λίγες ώρες αφότου παρουσίασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που επιφυλάσσει ανατροπές σε κεκτημένα δικαιώματα. «Δεν ξέρω αν η Ελλάδα θα έχει σε λίγο καιρό την ευκαιρία να πληρώνει τις συντάξεις στην ώρα τους», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ασφαλιστικός φορέας των επαγγελματιών (το πρώην ΤΕΒΕ) αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει ομόλογα για να καλύψει τις ανάγκες του για τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Προφανώς, ο υπουργός κάτι ξέρει για να το λέει. Και καλώς το λέει, ακόμα κι αν κατηγορηθεί ότι αυτές τις παρεμβάσεις περιμένουν οι κερδοσκόποι για να ανεβάσουν τα επιτόκια, με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Γιατί οι πολίτες έχουν βαρεθεί να μαθαίνουν τελευταίοι την αλήθεια. Γιατί έχουν βαρεθεί τους πολιτικούς που κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αλλά έχουμε μία σοβαρή ένσταση. Γιατί ο υπουργός, που φέρει και τον τίτλο του πανεπιστημιακού δασκάλου, συζητάει αυτά τα σοβαρά ζητήματα στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών που πουλάνε άλλοτε Τζούλια Αλεξανδράτου, άλλοτε σοβαροφάνεια, και πάντα άπειρο κουτσομπολιό;

Μεγάλη ήταν η έκπληξη που αισθάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στη Θεσσαλονίκη, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν «ποια είναι η Κλεοπάτρα που ευθύνεται για τις κακές σου σχέσεις με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη», όπως αναγραφόταν σε πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο αλίευσαν από το ίντερνετ. Παρά την έκπληξη του δεν τα έχασε και απάντησε ότι «η Κλεοπάτρα είναι η γυναίκα μου», στην οποία τηλεφώνησε αμέσως από το κινητό του τηλέφωνο για να της πει ότι το θέμα είναι στην πρώτη σελίδα της συγκεκριμένης εφημερίδας. Ήταν η σειρά της συζύγου του να εκπλαγεί και μάλιστα να θεωρεί ότι ο κ. Πεταλωτής αστειεύεται. Όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, ποτέ δεν είχε φιλία με τον κ. Στυλιανίδη, παρ’ ότι κατάγονται και οι δύο από την Κομοτηνή, ενώ η σύζυγος του απλά ήταν συμμαθήτρια του πρώην υπουργού της Ν.Δ., από το περιβάλλον του οποίου φαίνεται ότι διοχετεύθηκαν όσα δημοσιεύθηκαν.

Υπόγεια αντιπαράθεση για τα ναυπηγεία
Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα έχουν βάλει συνεργάτες της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, στον οποίο αποδίδουν την πολεμική που υφίσταται αυτό το διάστημα η υπουργός. Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι του αμυντικού ρεπορτάζ που κατηγορούν την κα Κατσέλη για καθυστερήσεις στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dabi Mar. Ορισμένοι από αυτούς είχαν ταχθεί υπέρ της πώλησης των ναυπηγείων στον όμιλο του Νίκου Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία καθυστερούν δύο χρόνια να παραδώσουν τα πολεμικά πλοία που είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν. Αυτό μάλλον δεν απασχολεί τον κ. Βενιζέλο τόσο, (άλλωστε με τους υποστηρικτές του κ. Ταβουλάρη ήταν και ο Θόδωρος Πάγκαλος), όσο το γεγονός ότι η υπουργός Οικονομίας πήγε στο Abu Dabi, χωρίς να τον ενημερώσει και τα ναυπηγεία πουλήθηκαν χωρίς τη δική του συμμετοχή.

Γκολ από τα αποδυτήρια στη σκληρή γραμμή της Άγκελα Μέρκελ και τους οπαδούς της λύσης του ΔΝΤ έβαλε ο Ζαν Κλωντ Τρισέ, με την κορυφαία παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ένα μάλλον περίεργο άρθρο των «New York Times» ταυτισμένο με τα συναισθήματα της ελληνικής κοινής γνώμης -αφού επιτίθεται σφόδρα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ- προκαλεί απορίες για τη σκοπιμότητα του, αλλά και σκέψεις για το τι ακριβώς «παίζεται» στην παγκόσμια σκακιέρα με αφορμή την ελληνική κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά κάθε κυβερνητικού σχήματος. Όμως, από την άλλη πλευρά είναι αυτός που πρώτος υφίσταται την κυβερνητική φθορά. Απόδειξη, η τύχη των προηγουμένων «τσάρων» της οικονομίας.
Ο μόνος που απέφυγε τη μοίρα των «τσάρων» ήταν ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός για οκτώ χρόνια.

Την παλιά ρήση του πρώην συμβούλου του Κ. Καραμανλή και πολιτικού αναλυτή Γ. Λούλη θύμισε η φράση του Δ. Αβραμόπουλου, πως η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί ακόμη «εναλλακτική πρόταση» εξουσίας, θέτοντας για άλλη μια φορά την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Α. Σαμαράς.

Ο Α. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει ένα αναχρονιστικό κόμμα που έχει μάθει να λειτουργεί ως προπύργιο πελατειακών σχέσεων και όχι ως μέσον χάραξης πολιτικής.

H περιδίνηση είναι ένα είδος περιστροφικής κίνησης γύρω από έναν άξονα, που διέρχεται από ένα τυχαίο σημείο του σώματος και που χρησιμοποιείται συνήθως στην αεροπορία. Πολλά αεροσκάφη βρίσκονται σε περιδίνηση, όπως αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες, που είναι αποτέλεσμα απώλειας στήριξης του ενός φτερού. Σε μια τέτοια περιδίνηση έχει περιέλθει και η Ν.Δ. και η σωτηρία της προβάλλει ως ανάγκη ζωής.

Τα φορολογικά μέτρα αγγίζουν τα όρια της διαστροφής», «θατσερικές εμμονές σε πολιτικές ύφεσης και ανεργίας», και σε δύο φράσεις Α. Παπαρήγα και Α. Τσίπρας συμπεριέλαβαν όλη τη φιλοσοφία της κριτικής τους για την οικονομική πολιτική του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, την ίδια στιγμή, έδινε την ύστατη μάχη εντός της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την αξιοπιστία του.

Μέρες κάναμε να έχουμε επιβεβαιωμένη την πληροφορία ότι η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Παμπούκης επισκέφθηκαν το Αμπού Ντάμπι για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παρέα με τον αδελφό του πρωθυπουργού Νίκο Παπανδρέου, η παρουσία του οποίου επιβλήθηκε (κατά Παμπούκη) από τον πρίγκιπα του εμιράτου.

Διαδοχικά «χτυπήματα» ληστών σε βάρος πεζών, εντυπωσιακά «χτυπήματα» εναντίον τραπεζών, εισβολή σε ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ, ακόμα και εν ψυχρώ δολοφονίες ή έστω απόπειρες παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, δίνοντας την εικόνα μιας κάθε άλλο παρά ευνομούμενης χώρας.

Η συμφωνία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με τη θυγατρική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Hellenic Postcredit προσφέρει δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών παροχών στους κατόχους πιστωτικών καρτών της τράπεζας.

Επεκτείνει και κλιμακώνει η Τουρκία την ένταση στο Αιγαίο, επιχειρώντας να «μεγαλώσει» τις γκρίζες ζώνες στο αρχιπέλαγος και αμφισβητώντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα ελληνικής κυριαρχίας. Ακολουθώντας την πεπατημένη της έντασης, λίγο πριν από τις διαβουλεύσεις με την Αθήνα, η Άγκυρα οξύνει τις προκλήσεις: πολλαπλασιάζει τις οχλήσεις στη διεθνή δύναμη (Frontex) των συνόρων της Ε.Ε. μέσω ασυρμάτου αλλά, για πρώτη φορά, και με αεροσκάφη της.

Δεν μπορεί να υφίσταται επιλεκτικός σεβασμός στην τήρηση των νόμων. Το όλο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ένα «πλεκτό» που, αν αρχίσει να ξηλώνεται, τελειωμό δεν έχει…

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσα αλήθεια πράγματα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης από την προεκλογική περίοδο; Από την εποχή που τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί εν μέρει διαπίστωναν την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος; Που αρνιόταν πεισματικά να συναινέσει στην ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου και στην επικράτηση του απέναντι στον αδιαφιλονίκητα προνομιούχο ως κατάλληλο για την πρωθυπουργία Κ. Καραμανλή;

Η ψήφος του ελληνικού λαού στον Γ. Παπανδρέου δεν δόθηκε με ενθουσιασμό, παρά μόνο για να απομακρύνει από την εξουσία την κυβέρνηση της Ν.Δ. που είχε αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων και δεν αποτελούσε «λευκή επιταγή».

Τέσσερις μήνες από τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. με τις «ευλογίες» των ψηφοφόρων και των μελών του κόμματος, όλα όσα απεύχονταν οι οπαδοί βγαίνουν καθημερινά στο προσκήνιο. Με διαρροές για επικείμενες διαγραφές και αιχμές κατά στελεχών δυναμίτισαν το εσωκομματικό κλίμα ενόψει Συνεδρίου

Έπαιζαν πινγκ-πονγκ με τον Γ. Βουλγαράκη
Ο Αν. Σαμαράς άνοιξε το θέμα της αυτοκάθαρσης, όμως οι συνεργάτες του φρόντισαν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου. Από την Κυριακή χο βράδυ μιλούσαν ανοικτά γα τον Γ. Αλογοσκούφη, τον Γ. Βουλγαράκη, τον Αρ. Παυλίδη, τους Βατοπεδινούς και όσους αποδειχθεί όχι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Τι κατάφεραν; Να εμφανιστούν όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι και να ζητούν να μιλήσουν στα προ-συνέδρια. Ο Γ. Αλογοσκούφης έστειλε επιστολή, ενώ ο Γ. Βουλγαράκης εμφανίστηκε ο ίδιος ζητώντας από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου να μιλήσει στη διαδικασία της Θεσσαλονίκης. Ο Δημ. Αβραμόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα Βουλγαράκη, κάνοντας πάσα στην ηγεσία για να πάρει την τελική απόφαση. Στη Ρηγίλλης, μετά το σοκ, έτρεχαν να καλύψουν τα ακάλυπτα, διαρρέοντας όχι ο κ. Αβραμόπουλος είπε στον Γ. Βουλγαράκη όχι θα ήταν καλύτερα να μιλήσει στο προσυνέδριο του Ναυπλίου. Όμως, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής διέψευδε ότι είχε ραντεβού με τον πρώην υπουργό και τον είδε ξαφνικά μπροστά του, οπότε δεν μπορούσε να μην καταγράψει το αίτημά του να τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη και στο Συνέδριο του Ιουνίου.
Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούσαν ότι «όχι μόνον δεν θα επιτραπεί η παρέμβαση, αλλά ούτε η παρουσία του κ. Βουλγαράκη στο Συνέδριο». «Ο κ. Βουλγαράκης θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι το μήνυμα του προέδρου του κόμματος δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Και ειδικά για την περίπτωση του, ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής και στο έκτακτο Συνέδριο του περασμένου Νοεμβρίου, όταν τόνισε ότι στην πολιτική το νόμιμο πρέπει να είναι και ηθικό...», σχολίαζε με έμφαση στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, μεταφέροντας και την οργή της Ρηγίλλης από τις κινήσεις του πρώην υπουργού.

Οταν το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η νεολαία του κόμματος τον υποδεχόταν με το ενθουσιώδες σύνθημα «Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα». Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, που έφτασε ακόμα και στη διαγραφή του προκατόχου του και πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να πειστεί η κοινωνία ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να κάνει πράξη το σύνθημα-αίτημα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Η επιστολή Αλογοσκούφη, μοιάζει να είναι ένα μόνο από τα πολλά επεισόδια της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ «πρώην» και «νυν» προεδρικών εντός των τειχών της Ν.Δ., μετά τα όσα είπε ο Θόδωρος Καράογλου. Η κόντρα πήγε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, στενός συνεργάτης ακόμα και σήμερα του Κώστα Καραμανλή, τηλεφώνησε στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, για να του ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με το κλίμα που δημιουργήθηκε στη Ρηγίλλης, μετά τις δηλώσεις Καράογλου. Το τηλεφώνημα εξελίχθηκε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε παραλίγο καβγά που είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέχεια με την εμπλοκή των νυν και των πρώην κυρίαρχων της Ρηγίλλης. Σε συζητήσεις πάντως που έχει με δημοσιογράφους, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεραμύνεται της προσφοράς του πρώην πρωθυπουργού, αφού επαναλαμβάνει ότι ο κ. Καραμανλής έκανε με θάρρος την αυτοκριτική του για λάθη και παραλείψεις, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την προσφορά του στην πατρίδα.

Μόνιμη επωδό των μαρτύρων ουσίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, αποτελεί ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των προγραμματικών συμβάσεων με τον ΟΤΕ δεν κατέληξε στη γερμανική εταιρεία, αλλά στην Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη. Κι όμως. Οι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή, άφησαν την πρόκληση να περάσει...
Οι προγραμματικές συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ ανέρχονται στα 800 εκατ., ενώ με την Ιντρακόμ στα 1.2 δισ. ευρώ.

Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό και.υγιεινή στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.

Μόλις το 57% του Παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει πόσιμο νερό μέσω σωληνώσεων στα σπίτια.

Επιδόματα περικόπτονται, το ίδιο και ο 13ος και ο 14ος μισθός. Αυτές, όμως, που ανθίστανται γερά είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες! Άλλωστε, κανένας εταίρος του γαλλογερμανικού άξονα δεν έχει πιέσει τη χώρα μας να τις μειώσει. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, με το αναλογούν κέρδος για Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες έχουν πιστό «συνεργάτη» τους την Τουρκία...

Πώς θα σας φαινόταν αν ένας σεφ γνώριζε πως η συνταγή που είχε στα χέρια του θα τον οδηγούσε σε ένα κακομαγειρεμένο φαγητό, αλλά έπρεπε να την ακολουθήσει γιατί αυτό του είχε επιβάλει το αφεντικό του; Το ίδιο συμβαίνει, και με το χρονίζον ζήτημα του Κτηματολογίου: οι μελετητές εφαρμόζουν παλιούς χάρτες, γιατί αυτό τους επιβάλλει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Σουφλιά- Μπασιάκου αλλά και η σημερινή υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο μύθος του βοσκού και του λύκου είναι από τους γνωστότερους του Αισώπου: ο βοσκός είχε σκαρφιστεί το αστείο να φωνάζει βοήθεια, δήθεν γιατί κάποιος λύκος απειλούσε το κοπάδι του, προκειμένου να «σπάει πλάκα» με τους συγχωριανούς του. Όταν, όμως, ήρθε στην πραγματικότητα ο λύκος, κανείς δεν τον πίστευε και ο βοσκός έμεινε χωρίς πρόβατα! Αυτόν τον μύθο θυμίζει και η ιστορία με την «τρομοκρατία» για την πανδημία της νέας γρίπης, που δεν έφτασε ποτέ.
Εκτιμάται ότι η δαπάνη για τη χώρα μας επρόκειτο να ανέλθει στα 300 εκατομμύρια και το έμμεσο κόστος στα 1,8 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην κάνει και πολλά για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, κάνει όμως ό,τι μπορεί για την «επαγγελματική ανάπτυξη της γυναικείας ομορφιάς» στα Κατεχόμενα! Και όχι μόνο, αφού δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τα συνολικά 259 εκατομμύρια ευρώ που έχει χορηγήσει η Ένωση στους Τουρκοκύπριους, τα οποία καταγγέλλεται πως έχουν καταλήξει σε χέρια ημετέρων του ηγέτη τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Αφού κατέστησαν υπόδειγμα προτεκτοράτου ένα από τα σπαραγμένα από τον εμφύλιο κρατίδια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δύση και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιδίδονται τώρα σε μια νέα προσπάθεια να «ανασυγκροτήσουν» την οικονομία της χώρας που αντιμετωπίζει την προοπτική της κατάρρευσης, εκβιάζοντας με παρακράτηση δανείων την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του χρέους. Ως βασικό μέτρο προωθείται η κατάργηση των επιδομάτων σε βετεράνους και αναπήρους πολέμου και οικογένειες θυμάτων πολέμου!

Πιέσεις να κοπούν ακόμα και τα επιδόματα των βετεράνων, των αναπήρων πολέμου και των οικογενειών θυμάτων πολέμου, προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη… χρεοκοπία.

Οι Έλληνες πάντοτε εσυλλογίζοντο πώς να αποκτήσουν την ελευθερίαν των, και μάλιστα μετά την αποτυχίαν της επαναστάσεως της Πελοποννήσου, της γενομένης κατά το 1769, και ύστερον εσκέπτοντο πώς και διά ποίου τρόπου να οργανίσουν το έθνος προς επανάστασιν κατά του τυράννου». Έτσι ξεκινάει την Εισαγωγή του στα «Απομνημονεύματα» του ο σεμνός αγωνιστής και υπασπιστής του Γέρου του Μωρία, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Φωτάκος ή Φώτιος Χρυσανθόπουλος (1798-1878).
Πολλά αγόρια θέλουν, όταν μεγαλώσουν, να γίνουν είτε αστροναύτες είτε ποδοσφαιριστές, ενώ τα κορίτσια επιθυμούν να καθιερωθούν ως τραγουδίστριες ή βασίλισσες. Οι πάσχουσες από μεγαλοϊδεατισμό συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται πως όταν «ενηλικιωθούν» θέλουν να γίνουν... ΚΚΕ! Σε αυτή την πορεία, εξάλλου, επιστροφής στον Μαρξ δείχνουν να συστρατεύονται αρκετοί ακόμα και στον ΣΥΝ, πονοκεφαλιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει του συνεδρίου του Μαΐου.

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Δεν φθάνει που ο μισθός τους θα περικοπεί, αλλά θα κληθούν να συνεισφέρουν δύο ακόμα φορές. Η μια θα αφορά σε έκτακτη εισφορά, την οποία θα κληθούν όλοι οι βουλευτές να καταβάλουν στο Ταμείο που δημιούργησε ο Φίλιππος Πετσαλνικος. Για το θέμα αυτό είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί, σύσκεψη μεταξύ του προέδρου της Βουλής και των γραμματέων των πέντε Κοινοβουλευτικών Ομάδων, προκειμένου να συμφωνηθεί ο τρόπος που θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να αφεθεί σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να ορίσει το ύψος του συνολικού ποσού και το πώς θα κατανεμηθεί. Αλλά οι βουλευτές του Κινήματος αναμένουν ότι, αμέσως μετά το Πάσχα, θα κληθούν από τον Χρήστο Παπουτσή να συμβάλουν οικονομικά και στο δώρο προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος, στις 23 Απριλίου, έχει την ονομαστική του γιορτή και είθισται η Κ.Ο. να του κάνει κάποιο δώρο, συνήθως ηλεκτρονικό, καθώς ο κ. Παπανδρέου έχει αδυναμία στα ηλεκτρονικά.

Πληθαίνει... επικίνδυνα ο αριθμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποσπάσει τα εύσημα του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Βεβαίως, μακράν πρώτος στην προτίμηση του επίτιμου παραμένει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, για τον οποίο έχει μιλήσει τόσο κολακευτικά όσο δεν μίλησε ποτέ για τον γιο του. Εσχάτως, στους «αγαπημένους» του κ. Μητσοτάκη έχουν προστεθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έστω κι αν τον χαρακτηρίζει «άπειρο». Φαίνεται, πάντως, ότι ο επίτιμος ενεπνεύσθη από τα σκληρά μέτρα που πήρε ο υπουργός και τα οποία μάλλον του θυμίζουν την πολιτική της κυβέρνησης του.
Ακολουθεί, στις προτιμήσεις του, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, για την οποία κανένας δεν κατάλαβε τους λόγους για τους οποίους μιλά κολακευτικά για εκείνη. Έτσι, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το κάνει για το χατίρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εκφραστεί δημοσίως υπέρ της κας Μπιρμπίλη, σχετικά με τις απόψεις της για το περιβάλλον, για το οποίο ο υιός του επίτιμου δείχνει ευαισθησία και έχει αναλάβει τον σχετικό τομέα ευθύνης στη Βουλή για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπάρχει και τρίτο κυβερνητικό στέλεχος που εκτιμά ο «ψηλός». Πρόκειται για την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Κι εδώ κανένας δεν κατάλαβε γιατί, αλλά, όπως είναι γνωστό, άβυσσος... η ψυχή του επιτίμου.

«Οι προσπάθειες θα είναι επίπονες, η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες». Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2009-2010. Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Πετσάλνικος σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι «επώδυνες αλλά αναγκαίες», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι «θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο», ενώ αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε ότι «επιδίωξη του είναι ο επιμερισμός των βαρών».

Θορυβήθηκε η Άννα
Ότι όλη η Ελλάδα ασχολήθηκε με το dvd της Τζούλιας Αλεξανδράτου, είναι γεγονός. Ότι αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού την περασμένη εβδομάδα ακόμα και εντός Βουλής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Καρατζαφέρη, το είδαμε... Ότι θα απασχολούσε ακόμα και την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μας ξάφνιασε! Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε η Τζούλια Αλεξανδράτου στην Τατιάνα Στεφανίδου, προκειμένου να «αποκαλύψει» τη συνειδητή επιλογή της να συμμετάσχει σε ταινία ροζ περιεχομένου, το στούντιο ήταν γεμάτο από νεαρά παιδιά. Το γεγονός αυτό θορύβησε την υπουργό Παιδείας, η οποία θέλησε να μάθει αμέσως αν τα παιδιά αυτά ήταν μαθητές. Η Άννα Διαμαντοπούλου ηρέμησε μόνο όταν, τελικά, την ενημέρωσαν ότι οι επευφημούντες νεαροί , και νεαρές ήταν ενήλικες σπουδαστές ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου.!

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες για τις μίζες της Siemens έχουν δηλητηριάσει όλη την πολιτική ζωή της χώρας, η συνεταίρος της γερμανικής εταιρείας, Intracom, και ο πρόεδρος της Σ.Κόκκαλης δεν έχουν κληθεί για να βοηθήσουν την έρευνα.

Αφού οι Γερμανοί ενέπαιξαν τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας του πως αν πάρουν μέτρα έχουν σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, στη συνέχεια είπαν «ΌΧΙ», αλλά υπέδειξαν την προσφυγή στο ΔΝΤ με αποτέλεσμα την άνοδο των spreads και τα υπερκέρδη των αγορών.

Ο Γ. Παπανδρέου το έθεσε με καθαρότητα: μας είπατε πάρτε μέτρα και θα σας στηρίξουμε, πως θα είστε δίπλα μας αν χρειαστεί, όμως, τώρα που τα spreads δεν πέφτουν και δεν μπορούμε να δανειστούμε, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, βοηθήστε μας!
Και τι βρήκε να πει η Α. Μέρκελ συνεπικουρούμενη από την Ολλανδία; Πως η Ελλάδα δεν θα ήταν κακό να καταφύγει στο ΔΝΤ!
Καλή η διπλωματία αλλά τα συμφέροντα της Γερμανίας, που θέλει μιας χαμηλής δυναμικότητας ευρώ, επειδή έτσι αυξάνει τις εξαγωγές της, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προοπτική μιας αληθινά ενωμένης Ευρώπης.
Κρίμα για τη φίλη χώρα, που μάλλον μας χρωστάει παρά της χρωστάμε, για να μας εμπαίζει!

Ο,τι δεν πέτυχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται να επιτυγχάνει σήμερα η Γερμανία, καθώς το ευρώ μάλλον βοηθά τελικά τη χώρα να αναδειχθεί σε ηγέτιδα της Ε.Ε. Την ανάδειξη της χώρας σε ρυθμιστή των πραγμάτων στην Ε.Ε. βοηθά και το πρόσφατα αποκαλυφθέν τεράστιο έλλειμμα της Βρετανίας, που οδηγεί αναπόφευκτα το Λονδίνο σε μια πιο εσωστρεφή στάση.

Σε Βερολίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη ταξίδεψε ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να αποσπάσει πολιτική στήριξη για την ελληνική οικονομία. Μόνο που και οι τρεις πρωτεύουσες μαστίζονται σχεδόν το ίδιο από την οικονομική κρίση.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τις οφειλές σε τράπεζες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, χωρίς ακόμη να έχει περάσει στην τσέπη τους η μείωση της αγοραστικής δύναμης που φέρνουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Φοβούνται οι τραπεζίτες ότι η αδυναμία αποπληρωμής θα πάρει διαστάσεις «τσουνάμι», όταν αποτυπωθούν στην τσέπη των καταναλωτών τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε μισθωτούς και συνταξιούχους στηρίζεται και πάλι η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ, που μετακυλίεται κατά βάση στον καταναλωτή, μειώνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη όσων υφίστανται τα περισσότερα βάρη.

Η έλλειψη πολιτικής πυγμής φαίνεται πως είναι η «αχίλλειος πτέρνα» (και) αυτής της κυβέρνησης. Όποιος την πιέζει, είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές είτε για μεμονωμένες επαγγελματικές ομάδες, κερδίζει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, έστω και προσωρινά.

Τη νύφη πάλι πληρώνουν τα συνήθη… κορόιδα, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Κρίση ταυτότητας και συνοχής περνάει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το τελευταίο σκληρό πακέτο οικονομικών μέτρων. Η φιλολαϊκή φυσιογνωμία και ιδεολογία του Κινήματος μοιάζει να έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, προκαλώντας τριβές, οι οποίες δεν μένουν στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά «αγγίζουν» και την κυβερνητική ομάδα.

Μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα, ενώ επέρριψε ευθύνες για τη συντήρηση «ενός μοντέλου που χρεοκόπησε» σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μη εξαιρουμένου και του δικού του κόμματος που «υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού «κυβερνητισμού». Ωστόσο, πρόσθεσε την πεποίθηση του ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», διότι «έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει μέλλον». Και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα-ανάσες για την τόνωση της αγοράς, «για να μη γονατίσει η οικονομία και να μη διαλυθεί η κοινωνία». Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εργαζόμενους λέγοντας ότι «δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την κρίση και δεν μπορούν να την πληρώσουν αυτοί», προσθέτοντας ότι «κάθε ευρώ που χάνεται από τους πιο αδύνατους, δεν μειώνει τα ελλείμματα, βαθαίνει την ύφεση».

Μάρτυρας, εκ των σημαντικών στην υπόθεση της Siemens, κατέθεσε στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή ότι η υπογραφή της συμφωνίας με τη γερμανική εταιρεία, για τα βαγόνια του ΟΣΕ, υπεγράφη κοντά στις ημερομηνίες κατά τις οποίες η Εθνική ποδοσφαίρου της Ελλάδας ετοιμαζόταν να δώσει τους πρώτους αγώνες της για το Euro του 2004. Ανέφερε μάλιστα και το όνομα συγκεκριμένου υπουργού, ο οποίος, τις ίδιες ημέρες ταξίδευσε με τη φροντίδα της Siemens για να παρακολουθήσει τους αγώνες.
Άνοιξε βεντέτα με τους Θεσσαλονικείς
Αυθόρμητος, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «ηλίθιους, που δεν πρέπει να κινούνται ελεύθερα στην κοινωνία» επτά μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, γιατί απαιτούν από τους μετανάστες που θέλουν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια να γνωρίζουν καλά την ελληνική ιστορία και γλώσσα. Απευθυνόμενος στον γραμματέα της κυβέρνησης, μάλιστα, Σωκράτη Ξυνίδη, είπε: «Σωκράτη πρέπει να παρέμβεις, οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να είναι σε κάποιο άσυλο». Και συνέχισε, υποστηρίζοντας πως «αν ισχύσει αυτό, να ξέρουν δηλαδή όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια τη γλώσσα και την ιστορία, τότε πρέπει να αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τον μισό ελληνικό λαό»!

Άστραψε και βρόντησε» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Άμυνας της Βουλής, αλλά είχε απέναντι του τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Ενόψει της συνεδρίασης και προβλέποντας διάφορες διαρροές (η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών), ο υπουργός Άμυνας κάλεσε το μεσημέρι τους δημοσιογράφους και τους ενημέρωσε σχετικά με όσα θα έλεγε στη Βουλή. Ο τέως υπουργός Άμυνας είπε βαριά κουβέντα στον Β. Βενιζέλο για το υποβρύχιο που «γέρνει», ότι αν το πάρει θα αγοράσει ένα «φέρετρο». Το θέμα του συγκεκριμένου υποβρυχίου επρόκειτο να το ανεβάσει η Ν.Δ., όπως ειπώθηκε από τη Ρηγίλλης, αμέσως μετά την αναγγελία πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά φαίνεται να εγκατέλειψε το σχέδιο αφού πληροφορήθηκε τι ακριβώς συμβαίνει. Τι συμβαίνει; Το Ναυτικό υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως είπε και ο Πάνος Καμμένος, και ότι ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος είναι έτοιμος να υπογράψει την παραλαβή του υποβρυχίου. Και τι εστί Βασιλάκος; Ο άνθρωπος που έβαλε ο κ. Μεϊμαράκης στη θέση του Γιώργου Ζορμπά, όταν αποπέμφθηκε. Πρόκειται για στέλεχος της Ν.Δ., πρώην γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μεγάλης Βρετανίας, τον οποίο διατηρεί στη θέση του η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Έτσι ο κ. Μεϊμαράκης θα απολογηθεί μόνος του για τη στάση που τήρησε στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Έμφραγμα έχει προκληθεί στο Εφετείο, καθώς ήδη έχουν φωτοτυπηθεί 9 εκατομμύρια φύλλα χαρτιού για την Εξεταστική της Siemens με κίνδυνο -όπως διαρρέεται στον Τύπο- να τελειώσει το χαρτί! Οι υπόλοιπες 70.000 σελίδες της δικογραφίας που «χρωστά» στην Εξεταστική, θα αποσταλούν αφού προηγηθεί η σχετική έγκριση από το υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει ορίσει... πλαφόν στο πλαίσιο της περιστολής των κρατικών δαπανών. Το θέμα απασχόλησε και την Εξεταστική, με τον πρόεδρο Σήφη Βαλυράκη να δηλώνει ότι «προσπαθούμε να διερευνήσουμε το πρόβλημα που έχει το Εφετείο και να δούμε πώς θα τους βρούμε χαρτί»!


Με βαριές εκφράσεις επιτέθηκε στον πρώην «τσάρο» της οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, για την επιστολή που απέστειλε στον Αντώνη Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος. «Ο κ. Αλογοσκούφης προκαλεί εσωστρέφεια με αυτές τις κινήσεις. Τολμώ να πω ότι προκαλεί την παράταξη», είπε ο κ. Μαρκόπουλος αποτυπώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ρηγίλλης δεν χάρηκε ιδιαιτέρως με την επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομίας. Μπορεί επισήμως η Ν.Δ. να μη σχολίασε τα όσα έγραψε ο κ. Αλογοσκούφης. όμως η τοποθέτηση Μαρκόπουλου επιβεβαιώνει την πλήρη ρήξη των «νυν» με τους «πρώην» προεδρικούς στη Ρηγίλλης.

Κολακευμένη φέρεται η υφυπουργός Τουρισμού (άνευ, όμως, αρμοδιοτήτων, ακόμα) Άντζελα Γκερέκου. Ο λόγος δεν είναι διότι οι Γερμανοί πρότειναν την πώληση της Κέρκυρας, προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, κάτι που ανέβασε, ενδεχομένως, το πρεστίζ του νησιού.
Ο λόγος είναι άλλος. Γυναίκα δημοσιογράφος της ΕΡΤ, με υψηλότατη αμοιβή στο κρατικό κανάλι, η οποία διατηρεί και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και εργαζόμενους με πολλά παράπονα, την έχει πλησιάσει, τελευταία, και προθυμότατα προσφέρει τις συμβουλές της εν ειδει συμβούλου επικοινωνίας.
Όπου βρεθεί η Άντζελα Γκερέκου, εκεί κοντά, κάπου, θα βρίσκεται και η συγκεκριμένη κυρία, η οποία ευνοήθηκε πολύ στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο οφείλει σχεδόν όλα όσα έχει «χτίσει». Η παρουσία της κυρίας δεν είναι χωρίς μύχιο υπολογισμό. Η κα Γκερέκου είναι υπεύθυνη για τον τουρισμό. Κι αν πάρει και την αρμοδιότητα για τη διαφημιστική καμπάνια του EOT τότε πιθανόν η εν λόγω κυρία να υπολογίζει σε εξόφληση των υπηρεσιών της, μέσω της εταιρείας που συμμετέχει στον σχετικό διαγωνισμό.

Είναι υπουργός της σημερινής κυβέρνησης και φίλος του πρωθυπουργού. Πριν από λίγο διάστημα επισκέφθηκε για πολλές ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες (ήταν παρών και κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου) επρόκειτο να αναχωρήσει για επίσκεψη σε μια ακόμα πρωτεύουσα μεγάλης χώρας. Και στις δύο επισκέψεις του έκρινε απαραίτητο να συνοδεύεται από τη γραμματέα του, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα κουτσομπολιά. Α) Ποιος είναι ο υπουργός; Β) Ποιος φταίει που ακούγονται τέτοια κουτσομπολιά;

«Παρανοϊκό» μέτρο χαρακτήρισε την περικοπή του 14ου μισθού και ι στον ιδιωτικό τομέα ο Α. Λοβέρδος, το οποίο «θα χτυπήσει τους εργασιακά ανασφαλείς, θα στεγνώσει την αγορά, θα τσακίσει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα παραβιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας». Με λίγα λόγια, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η υιοθέτηση του, αφού ανάλογες διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα κοπούν τα επιδόματα στο δημόσιο, υπήρξαν και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αντίθετο!

Από την πρώτη ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, προκειμένου να βρει στήριξη για την παραπαίουσα ελληνική οικονομία Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μία πρωτοφανή κινητικότητα, που όμοια της δεν είχε επιδείξει ουδείς προκάτοχος του. Ειδικά σε σύγκριση με τον Κ. Καραμανλή, ο Γ. Παπανδρέου έχει κάνει τόσα ταξίδια σε πέντε μήνες, όσα δεν πραγματοποίησε ο τέως πρωθυπουργός σε πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεσπαθώνει κατά των «γαλάζιων» στελεχών που πλήγωσαν τους πολίτες, αλλά δεν τα κατονομάζει.

OIKONOMIA

Την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή απεφεύχθη μια... απονενοημένη κίνηση που μπορεί να οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και συζητήσεων, το υπουργείο Οικονομικών δεν βγαίνει, όπως κάποιοι ήθελαν, τις επόμενες ημέρες για δανεισμό. Πάντως, τα νέα και για τον καινούργιο mister ΟΔΔΗΧ δεν είναι τα καλύ

James K. Galbraith «Αν η Ε.Ε. αποτύχει να έρθει σε βοήθεια της Ελλάδας, το ερώτημα «για ποιο πράγμα είναι καλή η Ε.Ε.;» θα προκύψει αναπόφευκτα.»
«Καμία πολιτική από ένα μικρό κράτος, όσο δρακόντεια κι αν είναι, δεν μπορεί να δώσει τέλος σε έναν πανικό στις κεφαλαιαγορές.»

Στα ύψη ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα ο βουλευτής της Ν.Δ. και αναπληρωτής τομεάρχης για την Οικονομία, Θόδωρος Καράογλου. Ο κ. Καράογλου ασκεί σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να φανεί ότι η συναίνεση είναι απολύτως περιορισμένη…

Θεόδωρος Καράογλου «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε υποσχέσεις για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Όμως τώρα μειώνει τους μισθούς, παγώνει τις συντάξεις και επιβάλλει φόρους (…) Πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους μιλάμε για πραγματική ονομαστική μείωση μισθών»

Με τη φράση «δεν έχω να φοβηθώ τίποτα στην εξεταστική επιτροπή», ο Γιάννης Παπαθανασίου υπεραμύνεται των επιλογών του για όσο διάστημα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι η «χώρα δεν διασύρθηκε επί των ημερών του...». Ο πρώην υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για το σκηνικό που έχει στηθεί σε Βάρος της χώρας...
Γιάννης Παπαθανασίου «Η εξεταστική για την οικονομία γίνεται με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα νέα σκληρά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και αποτελεί μεγάλο λάθος. Υπονομεύει το κλίμα πολιτικής συναίνεσης. Και θα προκαλέσει νέο μπαράζ δυσφημιστικών δημοσιευμάτων εις βάρος της χώρας μας.»
«Στο λίγο διάστημα που ήμουν υπουργός, η χώρα και δεν διασύρθηκε και πέτυχε να δανεισθεί, όταν η διεθνής κρίση ήταν στο ζενίθ, και τα spreads πέσανε. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, πήραμε διορθωτικά μέτρα με πολιτικό κόστος, δύο φορές μέσα στο 2009.»

Η οικονομική κρίση επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, ανατρέποντας την εικόνα των προβλέψεων σχετικά με την ανάπτυξη της απασχόλησης την επόμενη δεκαετία.

Σε ευκαιρία για θετική δημοσιότητα μετέτρεψαν δεκάδες επιχειρήσεις την κρίση που εντάθηκε περαιτέρω με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Το θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας, με αποτέλεσμα να στρώνεται το χαλί στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών εν όψει της νέας «εξόδου» της χώρας μας για δανεισμό.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για αύξηση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσα από την ένταξη μέρους των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με μελέτες, η αναγκαία νομιμοποίηση κάθε μορφής μαύρης εργασίας, άρα και των παράνομων μεταναστών, σε θεωρητικό επίπεδο και μόνον προσωρινά επιδρά θετικά στον τομέα αύξησης των εσόδων των Ταμείων.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΟΣΕ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στο να κλείσει την τεράστια δημοσιονομική καταβόθρα, Βάζοντας φραγμό στα ελλείμματα-μαμούθ του Οργανισμού, που Βαρύνουν κατ' έτος με εκατοντάδες εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δρομολογείται ριζική αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ, με σοβαρή μείωση του προσωπικού σε ποσοστό πάνω από το 40%, περικοπές επιδομάτων, ιδιωτικοποίηση εμπορευματικών μεταφορών και του προαστιακού, συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο θυγατρικών εταιρειών, ίδρυση ρυθμιστικής Αρχής για τους σιδηροδρόμους κ,λ.π.

Από το 1992 έως το 2007 οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί πολίτες (βλέπε Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ κ.λ.π.) είδαν το ετήσιο εισόδημα τους να εκτινάσσεται επτά φορές, φθάνοντας τα 345 εκατομμύρια δολάρια για τον καθένα, ενώ ο συντελεστής φορολόγησης μειώθηκε κατά το ένα τρίτο και πλέον, σε σχέση με το ζενίθ του 1995 (που ήταν 30%). Τάδε έφη η φορολογική Αρχή των ΗΠΑ,IRS.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ορισμένων παραγόντων της δημόσιας ζωής, αλλά και διεθνών αναλυτών ότι, δεδομένης της απουσίας πρόβλεψης για την αποπομπή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η Ελλάδα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού χρέους και, ως εκ τούτου, τα λοιπά κράτη-μέλη θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να στηρίξουν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστερες επιπτώσεις για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

«Πουλάμε το ευρώ στη σημερινή του ισοτιμία και αγοράζουμε ελβετικό φράγκο και συμβόλαια χρυσού», είναι σήμερα η άποψη της Oxygen Capital.

ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του τρόπου εποπτείας των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των φορέων που σήμερα ασκούν ελεγκτική δραστηριότητα, μελετά η κυβέρνηση.

ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ απαξίωσης και συναλλακτικής απομόνωσης στιγματίζουν το Χρηματιστήριο. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα σκληρή για τις αποτιμήσεις των μετοχών, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς έχει περιπέσει στα... αζήτητα. Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, οι έξι στις δέκα μετοχές του Χ.Α. έχουν καταβαραθρωθεί από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο πλέον εξαντλείται σε λιγοστά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.


Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» εξακολουθούν να Βρίσκονται οι μεγάλοι Αγγλοσάξονες παίκτες, από τις κινήσεις των οποίων εξαρτάται σε καταλυτικό βαθμό η πορεία του Χρηματιστηρίου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα παραπέμπουν ευθέως σε μια ιδιόμορφη... μεγάλη Σαρακοστή για τις ελληνικές μετοχές, που παραμένουν εγκλωβισμένες στην απαξίωση.

«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ αναφορικά με την επενδυτική συμπεριφορά», σχολιάζουν οι αναλυτές, τονίζοντας ότι μετά τον σεισμό που συγκλόνισε την παγκόσμια οικονομία, η σημερινή πραγματικότητα απέχει από το σημείο να μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική, καθώς μεγάλα ρίσκα εξακολουθούν να υπονομεύουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Ευρώπη καθώς η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου, μεταβάλλει άρδην το status quo όσον αφορά τις προσοδοφόρες τοποθετήσει.

Με μεγάλη επιφυλακτικότητα, που εξακολουθούν να προκαλούν τα φαντάσματα της χρηματοοικονομικής κρίσης που στοιχειώνουν το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, επέστρεψαν οι επενδυτές στις αγορές.

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ενδυμάτων της Ραφαέλα Πρεστινιόνι είναι μία από τις εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες στηρίζονται οι οικονομία της Eupconns. Όταν η κυρία Πρεστινιόνι δεν κατάφερε να πάρει τραπεζικό δάνειο, αναγκάστηκε να πουλήσει δύο κατοικίες από την προσωπική της περιουσία, ενώ έκανε αίτηση για να ενταχθεί στο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων. Έτσι, μπόρεσε να πληρώσει τους προμηθευτές της και να καταβάλει μία από τις δόσεις για την αγορά εξοπλισμού. Οι πωλήσει της εταιρείας της Πρεστινιόνι έπεσαν κατά 15% πέρυσι και η ίδια ατενίζει με τρόμο τη φετινή χρονιά.

«Έβρεχε όλο το πρωί, αλλά επειδή ξαφνικά ο ουρανός άνοιξε για λίγο δεν σημαίνει ότι και το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι χωρίς βροχές», δηλώνει Αμερικανός αναλυτής, καθώς Βλέπει τη μία εταιρεία μετά την άλλη να κάνουν προβλέψεις για αυξημένα κέρδη το οικονομικό έτος που μόλις έκλεισε ή θα συμπληρωθεί τον Μάρτιο του 2010, με πιο πρόσφατα παραδείγματα εκείνα του κολοσσού τροφίμων Kellogg Co και της φαρμακευτικής McKesson Corp.

Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός, δείχνοντας χαρακτήρα και ποιότητα μεγάλης ομάδας, έκανε τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Ρόμα. Το μεγάλο του κέρδος είναι ότι δεν έχασε... πολύ. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι δυνάμεις που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό της μιζέριας, με το 65% των μετοχών να μην πραγματοποιεί συναλλαγές άνω των 5.000 τεμαχίων, είναι απασχολημένες με τη φορολογική μανία του κράτους.

Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ των οικονομικών μεγεθών της ελληνικής ναυτιλίας προκαλεί έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη, που βλέπουν «τον ισχυρό βραχίονα» της ελληνικής οικονομίας να δέχεται πιέσεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της διακύμανσης των ναύλων σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό που αρχίζει να τρομάζει το οικονομικό επιτελείο είναι δύο γεγονότα που διαπιστώθηκαν προσφάτως: Η μείωση κατά περίπου 5 δισ. ευρώ της εισροής ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα μας και η υποστολή της ελληνικής σημαίας από 152 πλοία, καθώς και η διαγραφή χωρητικότητας 9.029.035 dwt από το εθνικό νηολόγιο.

ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ στρατηγικής στην προώθηση του τουριστικού της προϊόντος, αλλά και ραθυμία όσον αφορά τη βελτίωση των υποδομών της, κατηγορούν την Ελλάδα κορυφαίοι παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας με δηλώσεις τους.

Η επιλογή της κυβέρνησης να χορηγεί ευνοϊκά δάνεια προς επαγγελματίες με εγγυήσεις του κράτους, ώστε αυτοί να πληρώνουν τις εισφορές τους στα Ταμεία και με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την κατάρρευση του Ασφαλιστικού, δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική. Αντιθέτως, ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, που στην περίπτωση του ΟΑΕΕ έχει φτάσει το 40%!

Τέρμα στον αμαρτωλό ΟΣΕ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στο να κλείσει την τεράστια δημοσιονομική καταβόθρα, βάζοντας φραγμό στα ελλείμματα – μαμούθ του Οργανισμού, που βαρύνουν κατ’ έτος με εκατοντάδες εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δρομολογείται ριζική αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ, με σοβαρή μείωση του προσωπικού σε ποσοστό πάνω από το 40%, περικοπές επιδομάτων, ιδιωτικοποίηση εμπορευματικών μεταφορών και του προαστιακού, συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο θυγατρικών εταιρειών, ίδρυση ρυθμιστικής αρχής για τους σιδηροδρόμους κλπ.

Δεν ξέρω αν οι «εταίροι» μας νομίζουν ότι όλα όσα απεργάζονται εις βάρος μας έχουν κάποια παιδαγωγική επίδραση πάνω μας, αν νομίζουν ότι έχουν ανακαλύψει κάποιου είδους αποτελεσματική, αυταρχική αγωγή (αυτό που το ΔΝΤ για τις χώρες – θύματά του ονομάζει «θεραπεία – σοκ»). Το σίγουρο είναι ότι τα σίδερα που υψώνουν γύρω μας έχουν κι ένα απελευθερωτικό περιεχόμενο. Μια βίαιη και μαζική αποδέσμευση από το ευρωπαϊκό ταμπού. Μήπως τελικά υπάρχει ζωή και εκτός Ε.Ε.;

Σε 5,5 δις. ευρώ ανέρχεται η «σοδειά» των νέων μέτρων στο πλαίσιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού και υλοποίησης του ΠΣΑ 2010-2013, ύστερα από τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την «ισχυρή πολιτική στήριξη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συμφωνία για παροχή συντονισμένης βοήθειας από χώρες της Ευρωζώνης προς τη χώρα μας θα αντιμετωπίσει στο εξής τις αγορές η ελληνική οικονομία!

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι θα μπορέσει να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της και να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, οι υπόλοιποι αδύναμοι κρίκοι, εντός και εκτός Ευρώπης, προσπαθούν μάταια να αποφύγουν αυτού του είδους την αρνητική προσοχή.

Καταιγίδα ανατιμήσεων σε βιομηχανικά είδη, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες που διατίθενται στην ελληνική αγορά, καθώς και εκτίναξη του πληθωρισμού άνω του 3%, απειλούν την οικονομία, προκαλώντας ανησυχία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

OIKONOMIA

Το εμπάργκο χρηματοδότησης, τα υπέρογκα ελλείμματα, η έλλειψη πόρων και η άρνηση του κράτους να εγγυηθεί τις παροχές παραπέμπουν στο «τετέλεσται» της επικουρικής ασφάλισης.

Τι εστί κερδοσκοπία; Ποιο είναι το όριο κέρδους που θεωρείται ηθικά θεμιτό, κοινωνικά αποδεκτό, οικονομικά ανεκτό; Εκφράζεται σε κάποιο ποσοστό; Είναι 5%, 20%, 50%, 100%; Αν υπάρχει ένα τέτοιο όριο, τότε από πού προήλθε ο πλούτος που είναι συσσωρευμένος σε τόσο λίγα χέρια; Πώς γίνεται το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου; Από ποια ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ δραστηριότητα προήθλε αυτή η συσσώρευση;

Η ώρα να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που έχει στοιχειώσει τα οικονομικά επιτελεία όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δέκα χρόνων έφτασε, δίνεται για δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης – αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Αποδεκατίζονται οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν ακριβά το τίμημα της κρίσης, με σοβαρότερη επίπτωση τα λουκέτα, που τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Θέλει «Αρετή και Τόλμη» η προσπάθεια για καλύτερες αποδόσεις… Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται κάτω απ’ την «μπότα» των ξένων δανειστών, ενώ το χρήμα ολοένα και πιο δύσκολα «γεννά νέο χρήμα», τα πολυσυζητημένα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν μια αξιόλογη επενδυτική διέξοδο, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 5% ή ακόμη και το 6%. Και μάλιστα όχι μόνο για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρότερα βαλάντια, από 1.000 ευρώ!

«Κανείς δεν έχει κάνει τόσες πολλές αμαρτίες, ώστε να αξίζει να πεθάνει δύο φορές»… Η φράση αυτή του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάνγκου φαίνεται να ταιριάζει στην ελληνική οικονομία, η οποία προσώρας γλίτωσε τα χειρότερα και τώρα ελπίζει ότι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να… επιβιώσει στη ζούγκλα των διεθνών αγορών.

Στη δημιουργία μιας «Ελλάδας δύο ταχυτήτων» στο επίπεδο των εισοδημάτων οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια. Η γιγάντωση της Αττικής οδηγεί σε πλήρη περιθωριοποίηση και οικονομική ερήμωση την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς – παρά τις διακηρύξεις για προγράμματα περιφερειακής σύγκλισης – η απόκλιση διαρκώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και τα κοινωνικά προβλήματα.

Μια εσωτερική αναδιανομή της φτώχειας, ώστε να είναι κατανεμημένη δικαιότερα, περιλαμβάνει τελικά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με τις υπηρεσίες στο υπουργείο να επεξεργάζονται αναλογιστικά σενάρια και να μετράνε σχέσεις κόστους – οφέλους για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για τους ασφαλισμένους.

Με «κρυφό μαξιλάρι» επιπλέον 1 έως 1,2 δισ. ευρώ, το «πακέτο» σκληρών μέτρων που ανακοινώθηκε αποσκοπεί στο να βρεθεί – για πρώτη φορά από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας – η κυβέρνηση «μπροστά από τις αγορές». Ωστόσο, παρά τους ευρωπαϊκούς – κυρίως – και διεθνείς επαίνους, ο δημόσιος δανεισμός που ακολούθησε με την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου ήταν ακριβός, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς υψηλών πιέσεων και «ακραίων καιρικών φαινομένων».

Σπέρνει… διαφάνεια
Ας έχουν τον νου τους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και δεν έχουν «δικαιώματα» κοινοτικών επιδοτήσεων. Η Κατερίνα Μπατζελή πρόκειται να «μοιράσει» σύντομα από το εθνικό απόθεμα νέα «δικαιώματα» περί τα 30 εκατ. ευρώ, κατά προτίμηση σε νέους και σε κατοίκους ορεινών, μειονεκτικών περιοχών. Μαθαίνω επίσης ότι όλα τα στοιχεία για το ποιος παίρνει επιδοτήσεις και πόσες, θα ανεβαίνουν πλέον στο Διαδίκτυο και θα τοιχοκολλούνται στα κατά τόπους γραφεία, καθώς στο παρελθόν έχουν γίνει… όργια. Και ποιος θα αναλάβει το έργο; Οσο και αν είναι έκπληξη, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, δεν θα γίνει απευθείας ανάθεση στις ενώσεις, αλλά θα πιστοποιηθούν κατά τόπους όποιοι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να προχωρήσουν τις πράσινες επενδύσεις τους στην Ελλάδα και στρέφονται στη… γειτονιά των Βαλκανίων, όπου τα πράγματα είναι ευκολότερα. Δεν είναι μόνον ο Γ. Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ, αλλά είναι ο πιο γνωστός και από τους μεγάλους. Επενδύει 90 εκατ. ευρώ για αιολικά πάρκα σε Βουλγαρία και Πολωνία, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του στη ΝΑ Ευρώπη θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας περί τα 2,5 δισ. ευρώ περιμένουν να κάνει… ξαστεριά.

Ανεμο διαφάνειας και καθαρών όρων σε όλο το φάσμα των συναλλαγών μεταξύ των τραπεζών και των πελατών τους φέρνει η απόφαση – τομή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μια σειρά αποφάσεων που καταργούν τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» στις τραπεζικές συμβάσεις και τις πολλές χρεώσεις για τα οποία έχει ξεσηκωθεί κατά καιρούς θύελλα διαμαρτυριών.

Κρίση αξιοπιστίας – που αποτυπώνεται σε μείωση του τζίρου μέχρι και 40% - αντιμετωπίζουν οι βιολογικές λαϊκές αγορές, με τους καταναλωτές να γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους βιοπαραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτές, καθώς εδώ και χρόνια λειτουργούν εκτός κάθε ελέγχου από την πολιτεία, αλλά και τους πιστοποιητικούς μηχανισμούς.

Σε μια περίοδο που το καλάθι της νοικοκυράς γεμίζει συνειδητά – και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικά – με φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα ακριβότερα βιολογικά είδη διατροφής – στη συντριπτική τους πλειονότητα εισαγωγής – συνεχίζουν να έχουν θέση στο τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών.

Ξέφραγο αμπέλι θυμίζει ο ΟΣΕ, ο οποίος χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού εκτάσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού στο εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου Πεδίου έχουν καταληφθεί από «αγνώστους» οι οποίοι, τις εκμεταλλεύονται δίχως να αποδίδουν ενοίκια από το 2006. Ταυτόχρονα, καταναλώνουν χιλιάδες τόνους νερού όλα αυτά τα έτη, ενώ δεν έχουν πληρώσει ποτέ δαπάνες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, τις οποίες αναγκάζεται να αποδίδει ο ΟΣΕ.

Εως τώρα, οι περισσότεροι νόμιζαν ότι τα προϊόντα – «μαϊμού» αφορούν κυρίως τα είδη πολυτελείας, δηλαδή εταιρείες σαν τη Louis Vuitton Moet Hennessy ή την Pinaulta Pritemps. Όχι πια. Σήμερα, στους δρόμους της Μπανγκόκ κυκλοφορούν αυτοκίνητα – απομιμήσεις της Ferrari και της Porsche, η αγορά πλαστών φαρμάκων και ηλεκτρονικών ανταλλακτικών ανθεί, ενώ γερμανική τράπεζα ανακάλυψε στα αποθέματά της αντίγραφο ράβδου χρυσού φτιαγμένο από βολφράμιο.

Την πλήρη αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ, ώστε να ανταποκριθεί η επιχείρηση στις συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, έχει σήμερα ως βασική προτεραιότητα η διοίκηση του Αρθούρου Ζερβού. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2010 δημιουργούνται δύο θυγατρικές εταιρείες, ενώ ιδιαίτερο βάρος πέφτει στη διείσδυση στις βαλκανικές χώρες, με πολιορκητικό κριό τις «πράσινες» επενδύσεις.

«Κλειδώνουν» τις προσεχείς ημέρες τα έργα στον τομέα των αερομεταφορών της χώρας, τα οποία πρόκειται να χρηματοδοτηθούν τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Συνοχής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η λήξη του Ψυχρού Πολέμου και η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκτήσει μια ενδοχώρα 50 εκατ. καταναλωτών που είχε στερηθεί επί μισό αιώνα.

Σε στενωπό μπαίνει, έπειτα από μια καλή χρονιά που έδωσε ικανοποιητικό εισόδημα, η καλλιέργεια βαμβακιού, η οποία αποτελεί την κύρια δραστηριότητα για πολλές γεωργικές περιοχές της χώρας, με πρώτη τη Θεσσαλία.

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες πιέζονται από τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη και τη μείωση των εσόδων. Η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύμφωνα με τις εκτιμήσει στελεχών της αγοράς «το 2010 θα είναι χρονιά μεγάλων ζημιών για τον κλάδο». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται οι εφοπλιστές είναι αναγκασμένοι να ζητήσουν δίαυλους επικοινωνίας με στόχο τη συνένωση δυνάμεων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και ορθολογικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που γεννά η ύφεση. Η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων στα ύψη έχει αυξήσει δραματικά τις δαπάνες των εταιρειών, ενώ και η μείωση της επιβατικής κίνησης, που οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και αναμένεται να επιβαρυνθεί από τα πρόσφατα μέτρα, όπως και ο ανταγωνισμός στις κερδοφόρες γραμμές, έχουν περιορίσει σημαντικά τα έσοδα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Μέτρα συμπίεσης των αμοιβών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατάργηση δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών κατά τουλάχιστον 20% και ντόμινο εξελίξεων στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Ενας πραγματικός θησαυρός, αποτελούμενος από τουλάχιστον 450 τόνους χρυσού, αλλά και άλλα μέταλλα, κρυμμένος στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας και αναξιοποίητος μέχρι σήμερα, περιμένει τη σκαπάνη των σύγχρονων χρυσοθήρων.

Σωρεία παραβάσεων, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, διαπιστώνονται από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα σούπερ μάρκετ Carrefour.

Ολέθριες αρρυθμίες φέρνει στην αγορά η απόφαση της κυβέρνησης για αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα και τσιγάρα, καθώς δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για ανατιμήσεις και αφήνει περιθώριο δράσης στους κερδοσκόπους, οι οποίοι ελλείψει ελεγκτικού μηχανισμού πυροδοτούν την ακρίβεια.

Ανησυχία δεν έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά τη μεταβίβαση του 75% στην Abu Dhabi Mar. Εχει και ο όμιλος Ταβουλάρη, καθώς φοβάται ότι η συμφωνία έχει και… πανωπροίκι, που δεν είναι άλλο από το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, και ειδικότερα οι φρεγάτες. Σε αυτή την περίπτωση, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα μείνουν με τη γαλλική συμμαχία, που ήταν (και παραμένει βεβαίως) το ισχυρό τους χαρτί.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να περάσει η προσοχή των επενδυτών στη Βρετανία. Εξάλλου, τις τελευταίες εβδομάδες και με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, οι αναλυτές δεν σταμάτησαν να προειδοποιούν την κυβέρνηση Μπράουν.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και αφού η ύφεση «αγκάλιασε» για τα καλά τις οικονομίες της Δύσης, κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και εποπτικές Αρχές άρχισαν αμέσως να μιλούν για «ξεκαθάρισμα» στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυστηρή εποπτεία και κανόνες.

Επειτα από περίπου έναν χρόνο, κατά τον οποίο είχαν μάλλον περιπέσει «στην αφάνεια» οι προθεσμιακές καταθέσεις, γίνονται και πάλι «της μόδας». Οι σύνθετες συνθήκες στον διατραπεζικό δανεισμό και οι δυσκολίες άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνουν και πάλι τον ανταγωνισμό μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δημιουργούν ευκαιρίες υψηλών -και άνευ ρίσκου- αποδόσεων στους επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα και είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν τα κεφάλαια τους για κάποιους λίγους- ή και περισσότερους- μήνες.

Σε διαδικασία αποτίμησης των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στα ούτως ή άλλως, «θερμά» μέτωπα της οικονομίας βρίσκεται το χρηματιστήριο.

Αμεσα εξαρτημένες από τις εξελίξεις στο ελληνικό δημόσιο χρέος και την πορεία των spreads βρίσκονται όλες οι μετοχές του ελληνικού FTSE-20, όπερ σημαίνει ότι, για όσο διάστημα το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου παραμένει υψηλά και όσο δεν υπάρχουν τελεσίδικές εξελίξεις στην κάλυψη της δημοσιονομικής «μαύρης τρύπας», οι δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές δεν θα έχουν μεγάλα περιθώρια υπεραπόδοσης.

Έναν χρόνο μετά την εκκίνηση του bull market, στις 9 Μαρτίου 2009, το πάρτι συνεχίζεται στις μετοχικές αγορές, έστω και σε πιο ήπιους τόνους.