Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Xάνει τον Ρίξινγκερ, αναζητεί τον Άσμουσεν


Σοβαρές ενδείξεις για ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Die Linke με αφορμή το δάνειοΕπιβεβαιώνεται η εμπλοκή στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την γερμανική αριστερά και το Die Linke, έπειτα από την αιφνιδιαστική στροφή που πραγματοποιήθηκε με δήλωση του προέδρου του κόμματος, κ. Μπερντ Ρίξινγκερ,ο οποίος τάχθηκε κατά της όποιας συζήτησης για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, θέμα το οποίο αποτελεί μία από τις κεντρικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιβεβαιώση έρχεται τόσο από τις δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος, κ. Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος μιλώντας στα ΝΕΑ, είπε ότι η συζήτηση «δεν είναι του παρόντος», αλλά και από την τροποποίηση του προγράμματος κ. Αλ. Τσίπρα κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Γερμανία.
Παράλληλα, ανεπίσημες αλλά έγκυρες πληροφορίες, καταδεικνύουν ότι ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και αφότου ανέκυψε το θέμα,στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν ατύπως με την ηγεσία του Die Linke, διαπιστώνοντας ότι και στο εσωτερικό του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς έχει επέλθει ένας διχασμός για το ζήτημα.
Πηγές στο Βερολίνο και στην Αθήνα εκτιμούν ότι η στροφή όπως εκφράστηκε από τον κ. Ρίξινγκερ σχετίζεται προφανώς με τις επικείμενες εκλογές και την απόπειρα του Die Linke να προσεγγίσει ψηφοφόρους.
Είναι όμως γενικευμένη και η εντύπωση, ότι οι δηλώσεις έχουν προξενήσει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η γερμανική Αριστερά φαίνεται να αλλάζει πλεύση σε ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση και την Ελλάδα γενικότερα.
Ενδεικτικό του χάσματος που δημιουργήθηκε, είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στην Γερμανία αναπροσαρμόστηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μεταβεί καν στο Βερολίνο και δεν θα έχει καμία συνάντηση με τον κ. Ρίξινγκερ ούτε με τον κ. Γκίζι.
Ετσι, την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην Φρανκφούρτη, όπου αρχικώς θα συναντηθεί με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, κ. Γεργκ Ασμουσεν.
Στη συνέχεια θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυρία Σάρα Βάγκενκνεχτ (ηγετικό στέλεχος του Die Linke και εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής, «αντικαπιταλιστικής» του πτέρυγας) και τον κ. Βόλφγκανγκ Γκέρκε (υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος).
Σημειωτέον, ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Γερμανία σχετίζεται με τις ομοσποδιακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, όμως αναμένεται ότι τι το ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των κλειστών και δημόσιων συζητήσεων.
Αργότερα την ίδια ημέρα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση με τα ίδια στελέχη του Die Linke, ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχει σε άλλη εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Οσκαρ Λαφοντέν.
Την επόμενη ημέρα εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Βιέννη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωωση του Ινστιτούτου «Μπρούνο Κράισκι», με θέμα: «Πλεονασματικές έναντι ελλειμματικών χωρών: μια θανάσιμη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου