Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Προς στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη μετά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων», συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιθέσεων, για την «προστασία αμάχων και κατοικημένων περιοχών» αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με 10 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 5 «λευκά». Διευκρινίστηκε ότι «δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής».«Πορτοκαλί» σήμα για μέλη της οικογένειας Καντάφι εξέδωσε η Interpol στην Κύπρο.
Την ανακοίνωση υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας να αρχίσουν την εξέταση των επιλογών για το «επόμενο στάδιο». Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία ψήφισαν «λευκό» χωρίς να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο, λόγω φόβων πως μία στρατιωτική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.
Ανάληψη στρατιωτικής δράσης αναμένεται σύντομα από τη Γαλλία και τη Βρετανία με τη συνδρομή αραβικών χωρών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επιχειρήσεις κατά της πολεμικής αεροπορίας του καθεστώτος Καντάφι εκτιμάται πως μπορεί να ξεκινήσουν από την Κυριακή.
Νωρίτερα, ο Μουαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει «ούτε έλεος ούτε οίκτο. Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο», απείλησε ο δικτάτορας σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.
Ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν». «Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της», δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια «συνωμοσία» της διεθνούς κοινότητας και τη «βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα». Ο υφυπουρός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: «είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.
Μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους».
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ «βρίσκονται στο πλευρό του λιβυκού λαού και υποστηρίζουν την ανάγκη του για ανθρώπινα δικαιώματα». «Το Συμβούλιο Ασφαλείας απάντησε στην έκκληση του λιβυκού λαού για βοήθεια», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δικαιολόγησε την αποχή της χώρας του λέγοντας ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους». «Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος της Άγγελας Μέρκελ.
Η Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι, πρεσβευτής της Βραζιλίας, εξήγησε πως η χώρα της «δεν έχει πειστεί ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας». «Θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό για το λιβυκό λαό», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν έκρινε «λυπηρό» το γεγονός ότι «επικράτησε το πάθος για τη χρήση ισχύος». Υπενθύμισε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ, ο οποίος προεδρεύει κατά το μήνα Μάρτιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξήγησε πως η χώρα του «είναι πάντα εναντίον της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

«Η Λιβύη δεν φοβάται», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ,
ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.«Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC. «Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφετε τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό», πρόσθεσε.
Ικανοποίηση Ε.Ε. για την απόφαση του Σ.Α.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, τονίζοντας πως έχει «μια σαφή νομική βάση» για την «προστασία του (λιβυκού) λαού». Η κοινή ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν τη σημασία της στενής συνεργασίας τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσα και με την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. «Επισημαίνουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την κατάσταση του λαού» της Λιβύης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. «Υιοθετούμε πλήρως την στάση του ΟΗΕ για τερματισμό της βίας και όλων των επιθέσεων εναντίον αμάχων και για την εξεύρεση λύσης στην κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ελπίδα πως η απόφαση του ΟΗΕ δεν ελήφθη πολύ αργά, εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. «Ελπίζουμε και προσευχόμαστε η αποφασιστικότητα αυτή της διεθνούς κοινότητας να μην έχει φτάσει πολύ αργά για τον λιβυκό λαό», τόνισε ο Ραντ και πρόσθεσε η χώρα του στηρίζει την απόφαση αυτή. Ο ίδιος επεσήμανε πως η ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι στη Μεσόγειο και θα αφορά κατ'αρχήν τα γειτονικά κράτη, αλλιώς η Αυστραλία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επιχείρηση του ΟΗΕ για την επιβολή της απόφασης.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως θα στείλει στη Λιβύη έξι καταδιωκτικά CF-18 για να συμμετάσχουν στην εφαρμογή της απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού, μετέδωσαν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης. Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ιταλία, όπου θα είναι η βάση τους, σήμερα και θα τα συνοδεύουν 120 ως 200 στρατιώτες.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα για τη δράση της συμμαχίας. Για να αναλάβει στρατιωτική δράση το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία και των 28 χωρών και μέχρι στιγμής Τουρκία, Ρωσία και Γερμανία δηλώνουν ότι διαφωνούν με στρατιωτική δράση στη Λιβύη. Ο βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αργότερα αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις στο κοινοβούλιο.
«Έτοιμη να συνδράμει» η Ελλάδα
«Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από ένα ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο και αυτή είναι η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης. Δεν είναι αργά. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της Λιβύης. 'Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Σύμφωνα με το Σκάι, η Ελλάδα σκοπεύει να θέσει στη διάθεση των δυνάμεων του ΟΗΕ 4 με 6 αεροσκάφη τύπου F16, τα οποία θα αναλάβουν επιτήρηση πέραν του FIR Αθηνών, θα παραχωρηθεί το σύστημα ραντάρ Erieye, 1-2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».
Να μην εμπλακεί η χώρα μας με κανένα τρόπο στην «ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η κ. Παπαρήγα ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικονατοϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο, επισημαίνοντας πως αποτελεί μέγιστη υποκρισία το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρησιμοποιούν και ότι δεν έχουν καμία νομιμοποίηση.
Το καθεστώς Καντάφι χρηματοδότησε το Σαρκοζί
Να επιστρέψει τα χρήματα που του έχει δώσει η Λιβύη ως προεκλογική χρηματοδότηση το 2007, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι πρόσθεσε ότι είναι «έτοιμος να τα αποκαλύψει όλα», ενώ χαρακτήρισε «κλόουν» τον γάλλο πρόεδρο. Η γαλλική προεδρία διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί Κλοντ Γκεάν δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και υπογράμμισε πως όλες οι προεκλογικές εισφορές και δαπάνες ελέγχονται από το Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας.
Ο Γκεάν, ο στενότερος συνεργάτης και σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, ο οποίος προσφάτως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι εφόσον η Λιβύη έχει αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς αυτούς, ας τα δημοσιοποιήσει. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν, γιατί δεν υπήρξε χρηματοδότηση από τη Λιβύη.
Οι ισχυρισμοί του υιού του Μουαμάρ Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ έρχονται την ώρα που η Γαλλία καταβάλλει προσπάθειες για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, ενώ έχει ήδη αναγνωρίσει ως μόνη νόμιμη αρχή τη λιβυκή αντιπολίτευση.
Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ είχε δηλώσει την Τετάρτη: «Εμείς χρηματοδοτήσαμε την προεκλογική του εκστρατεία και θα το αποδείξουμε. Είμαστε έτοιμοι να τα αποκαλύψουμε όλα. Το πρώτο που ζητάμε από αυτόν τον κλόουν [Ν.Σαρκοζί] είναι να δώσει πίσω στο λιβυκό λαό τα χρήματα. Του προσφέραμε βοήθεια για να κάνει έργα για τον λιβυκό λαό, όμως μας απογοήτευσε» δήλωσε.
«Δώστε μας πίσω τα χρήματα. Έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα έγγραφα και τις μεταφορές. Θα τα αποκαλύψουμε όλα σύντομα» διαβεβαίωσε ο υιός του Καντάφι.
Πορτοκαλί σήμα Interpol στην Κύπρο
Η Ιντερπόλ, με «πορτοκαλί» σήμα της προς την Κυπριακή Αστυνομία την καλεί να βρίσκεται σε εγρήγορση και να την ενημερώσει, σε περίπτωση, κατά την οποία ο Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του και στενοί συνεργάτες του, επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν μέσω Κύπρου ή να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, με το σήμα της, που απεστάλη στις αστυνομικές δυνάμεις όλων των κρατών που μετέχουν στην Ιντερπόλ, γίνεται ειδική αναφορά σε 16 άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος Καντάφι.
Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε, επίσης, ότι η ενέργεια της Ιντερπόλ εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν άρχισε η κρίση στη Λιβύη.
Σύλληψη δημοσιογράφου των Ν.Υ. Τimes
Μια γυναίκα, η οποία είναι μεταξύ των τεσσάρων δημοσιογράφων της εφημερίδας New York Times, τα ίχνη των οποίων έχουν χαθεί στη Λιβύη, συνελήφθη και θα αφεθεί ελεύθερη, δήλωσε σήμερα ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. «Εισήλθαν παράνομα στη χώρα και όταν ο στρατός απελευθέρωσε την Ατζνταμπίγια από τους τρομοκράτες..., τη βρήκαν εκεί», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, όταν ρωτήθηκε για τους τέσσερις δημοσιογράφους. «Τη συνέλαβαν. Αλλά χάρηκαν στη συνέχεια όταν διαπίστωσαν ότι είναι Αμερικανίδα και όχι Ευρωπαία. Για το λόγο αυτό θα αφεθεί αύριο ελεύθερη», τόνισε.
Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση στις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τους τέσσερις δημοσιογράφους. Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι τόνισε στη συνέντευξή του στο ABC ότι οι Λίβυοι διάκεινται ευνοϊκότερα απέναντι στους Αμερικανούς απ΄ό,τι στους Ευρωπαίους γιατί αρχικά η Ουάσινγκτον δε ζήτησε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης. Ωστόσο, χθες, οι Αμερικανοί ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της απόφασης για στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης.

ΠΗΓΗ:tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου